MY KTEO

Κυριακή 31 Ιουλίου 2022

Τι γίνεται με τη νέα επιταγή ακρίβειας 200 ευρώ - Τα τελευταία σενάρια


Δεν έχει φύγει από το τραπέζι του οικονομικού επιτελείου η νέα επιταγή ακρίβειας 200 ευρώ, αλλά δεν έχει «κλειδώσει» κιόλας. Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, έχει εμφανιστεί διστακτικός, ενώ ήταν και εκείνος που απέρριψε τα σενάρια που διαρρέονταν ότι θα μοιραζόταν έκτακτο επίδομα και το καλοκαίρι, στα πρότυπα του «Δώρου Πάσχα».

Ήδη, η κυβέρνηση επεξεργάζεται μια σειρά μέτρων που θα ληφθούν ενόψει του δύσκολου χειμώνα που έχει προεξοφληθεί ότι έρχεται. Συγκρατημένη είναι η αισιοδοξία για την πορεία των εσόδων που θα απευθερώσει νέα, έστω και ελάχιστη, «ανάσα» ιδιαίτερα στους πιο ευάλωτους πολίτες.

Η μεγάλη αλλαγή στη νέα επιταγή ακρίβειας
Ο στόχος του οικονομικού επιτελείου, εφόσον βγουν τελικά τα νούμερα, είναι να δοθεί ένα έκτακτο επίδομα σε όσο το δυνατόν περισσότερους. Στην τελευταία του αναφορά για το θέμα, ο κ. Σταϊκούρας είχε τονίσει ότι το καλοκαίρι θα δημιουργηθεί πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος, ο οποίος και πάλι θα επιστραφεί στους πολίτες στο σύνολό του. Στο ίδιο πλαίσιο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο, λέγοντας, μάλιστα, ότι θα έρθει με διευρυμένα κριτήρια για να τη λάβουν όσο το δυνατόν περισσότεροι δικαιούχοι.

Ένα σενάριο, λοιπόν, είναι να μην δοθούν 200 ευρώ σε όλους τους δικαιούχους, αλλά να δοθεί ένα ποσό κλιμακωτά, ανάλογα με εισοδηματικά κριτήρια, για να το πάρουν περισσότεροι. Να υπάρχουν δηλαδή μικρότερα ποσά -για παράδειγμα 100 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι οι πέντε κατηγορίες που είχαν συμπεριληφθεί στο έκτακτο επίδομα το Πάσχα ήταν:
  • 676.735 χαμηλοσυνταξιούχοι είχαν πάρει 200 ευρώ
  • 625.000 οικογένειες με παιδιά είχαν λάβει μιάμιση δόση έξτρα του επιδόματος παιδιού
  • 241.281 δικαιούχοι εγγυημένου εισοδήματος είχαν λάβει διπλή δόση
  • 166.982 άτομα με αναπηρία που εισπράττουν προνοιακό επίδομα είχαν λάβει 200 ευρώ
  • 34.964 ανασφάλιστοι υπερήλικες είχαν πάρει 200 ευρώ
Πότε θα γίνουν ανακοινώσεις; Εφόσον μιλάμε πλέον για «έκτακτο φθινοπωρινό επίδομα», τότε είναι εξαιρετικά πιθανό, τις εξαγγελίες να κάνει για μια ακόμα φορά, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της ΔΕΘ στις αρχές Σεπτεμβρίου.


iEidiseis.gr