MY KTEO

Πέμπτη 14 Ιουλίου 2022

Απολογισμός επιστημονικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων της Εστίας Γνώσης Χαλκίδας (Δ.Ο.Π.Π.Α.Χ.) κατά σχολικό έτος 2021-22

Λόγω των περιοριστικών μέτρων εξ αιτίας της πανδημίας του  πανδημίας του Covid-19, η Εστία Γνώσης Χαλκίδας λειτούργησε δια ζώσης από την λίγες εβδομάδες στην αρχή του σχολικού έτους

2021-22 και από την 1η Μαρτίου 2022 μέχρι τα μέσα Ιουνίου. Στα εν λόγω χρονικά διαστήματα ο  αριθμός των μαθητών/μαθητριών Γυμνασίων και Λυκείων που συμμετείχαν δια ζώσης στο πρόγραμμα της Εστίας Γνώσης Χαλκίδας, αυξήθηκε σημαντικά,  αγγίζοντας τους 808 σε σχέση με τους 525 του προηγούμενου σχολικού έτους. Τονίζεται ότι υπό κανονικές συνθήκες ο αριθμός των συμμετεχόντων μαθητών/μαθητριών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα της Εστίας ξεπερνά τους 2600 κατά σχολικό έτος.  Σημειώνεται ότι και κατά τη διάρκεια του σχεδόν διετούς εγκλεισμού πραγματοποιήθηκαν αρκετές διαδικτυακές διαλέξεις-συζητήσεις Αστροφυσικής με σχολεία τόσο της Εύβοιας όσο και εκτός αυτής. Ενδεικτικά αναφέρουμε το Γενικό Λύκειο Κονιστρών, την Γερμανική Σχολή Αθηνών, το 3ο Γυμνάσιο Κορίνθου, το Γυμνάσιο Νέας Περάμου Καβάλας, το 10ο Γενικό Λύκειο Ελευσίνας, το Γενικό Λύκειο Ιτέας και άλλα. 









Συγκεκριμένα, κατά το σχολικό έτος 2021-22, και από τις 15 Σεπτεμβρίου   μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου  2021  και από 1η Μαρτίου μέχρι 15 Ιουνίου 2022

           808 μαθητές και μαθήτριες επισκέφθηκαν το «Κόκκινο Σπίτι» και συμμετείχαν δια ζώσης στο καθημερινό πρόγραμμα της Εστίας Γνώσης Χαλκίδας

           Το σύνολο των παραπάνω συμμετείχε στο πρόγραμμα Αστρονομίας-Αστροφυσικής

           Το μεγαλύτερο ποσοστό των  παραπάνω  συμμετείχε και στο πρόγραμμα «Μαθήματα ζωής: Σχολική βία, εκφοβισμός, βελτίωση ανθρωπίνων σχέσεων» που πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Υπηρεσία Επιμελητών Ανηλίκων Χαλκίδας.

           Ένα, επίσης, μεγάλο ποσοστό συμμετείχε στο πρόγραμμα «Ο ρόλος της Πληροφορικής, των νέων τεχνολογιών και της καινοτομίας στην γνώση, στην εκπαίδευση, στην οικονομία και στην κοινωνία»

           Παρουσίαση του Φαινομένου του Πορθμού του Ευρίπου σε 25   μαθητές/τριες και 12 καθηγητές/καθηγήτριες από τέσσερις διαφορετικές χώρες της Ευρώπης.

           Στα παιδιά 10 μονοθέσιων δημοτικών απομακρυσμένων σχολείων της χώρας  διδάχθηκαν καθημερινά, μαθήματα ειδικότητας μέσω του προγράμματος «ΤηλεΤαξη»

           Έξι Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια της χώρας  συμμετείχαν στις δράσεις της Εστίας  μέσω του προγράμματος «ΤηλΕστια». Ενδεικτικά αναφέρουμε το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Χαλκιδικής, το 1ο Δημοτικό Σχολείο Τήνου  και το Λύκειο Σορωνής της Ρόδου

           Θερμά σχόλια μαθητών/τριών

Η Εστία Γνώσης Χαλκίδας (Δ.Ο.Π.Π.Α.Χ.)  ολοκλήρωσε φέτος τον δέκατο έβδομο χρόνο επιστημονικής, ερευνητικής και εκπαιδευτικής της δραστηριότητας. Έτσι, οι μαθητές Γυμνασίων, Λυκείων και οι εκπαιδευτικοί επισκέπτες της, προφανώς λόγω των έκτακτων συνθηκών σε σχετικά περιορισμένο αριθμό, είχαν και τη χρονιά αυτή τη δυνατότητα να γνωρίσουν ένα διαφορετικό τρόπο προσέγγισης των εννοιών και των νόμων που διέπουν το Σύμπαν (πρόγραμμα Αστροφυσικής-Αστρονομίας). Στο σημείο αυτό τονίζεται ιδιαίτερα το γεγονός ότι η Εστία Γνώσης Χαλκίδας είναι, μαζί με το Πλανητάριο Αθηνών, τα μόνα ιδρύματα της χώρας τα οποία, το καθένα με τον τρόπο του, διαδίδει οργανωμένα και συστηματικά την επιστήμη της Αστρονομίας και της Αστροφυσικής στους μαθητές, φοιτητές αλλά και στο ευρύ κοινό. Το γεγονός αυτό γίνεται ακόμα πιο σημαντικό μετά την πλήρη κατάργηση του μαθήματος της Αστρονομίας από το Λύκειο, κατάργηση που είναι κόντρα σε μια παράδοση δεκαετιών.

Σε συνεργασία με την Υπηρεσία Επιμελητών Ανηλίκων Χαλκίδας, συνεχίστηκε και την χρονιά αυτή η παρουσίαση στους επισκέπτες μαθητές/τριες  το πρόγραμμα «Μαθήματα Ζωής» με αντικείμενο την σχολική βία, τον εκφοβισμό και διαφορετικότητα μεταξύ των ανθρώπων με στόχο την αποδοχή, ανοχή για την βελτίωση των ανθρώπινων σχέσεων.

Συνεχίστηκε και την χρονιά αυτή το πρόγραμμα «Ο ρόλος της Πληροφορικής, των νέων τεχνολογιών και της καινοτομίας στην γνώση, στην εκπαίδευση, στην οικονομία και στην κοινωνία».

Παράλληλα είναι πάντα σε ισχύ η προσέγγιση  εννοιών από τα Μαθηματικά, την Φυσική και την Πληροφορική μέσω διαδραστικών εκθεμάτων.

Καθημερινό πρόγραμμα της Εστίας. Αριθμός και κατανομή επισκεπτών.

Κατά το σχολικό έτος 2021-22 και κατά τις χρονικές περιόδους 15 Σεπτεμβρίου  έως  15 Νοεμβρίου 2021 και Μαρτίου έως και τον Ιούλιο 2022,  ο αριθμός των επισκεπτών και συμμετεχόντων στο καθημερινό πρόγραμμα της Εστίας, ανήλθε τους 808 μαθητές και μαθήτριες και περί τους 65 συνοδούς καθηγητές/καθηγήτριες. Επισημαίνεται η σημαντική συμμετοχή στο πρόγραμμα της Εστίας της Γερμανικής Σχολής Αθηνών, η οποία συνεχίζοντας την μακροχρόνια παράδοση συνεργασίας με την Εστία, απέστειλε την χρονιά έξι τμήματά της.  Σημειώνεται ότι υπό κανονικές συνθήκες η ετήσια επισκεψιμότητα της Εστίας τα τελευταία 10 χρόνια ξεπερνά τους 2500 μαθητές/μαθήτριες από σχολεία όχι μόνο της Χαλκίδας και της Εύβοιας γενικότερα αλλά και από άλλες Περιφερειακές Ενότητες, όπως Αττικής, Βοιωτίας, Ευρυτανίας, Φθιώτιδας και Κορινθίας. Όλη αυτή η συμμετοχή  καταδεικνύει την σχεδόν καθολική αποδοχή από την εκπαιδευτική κοινότητα της χώρας του έργου που επιτελείται στην Εστία Γνώσης Χαλκίδας.

Διεθνής προβολή του Φαινομένου του Πορθμού του Ευρίπου τα τελευταία έξι χρόνια σε  485 μαθητές/μαθήτριες και 223 καθηγητές/καθηγήτριες από δεκαέξι  διαφορετικές χώρες της Ευρώπης

Την Πέμπτη, 25 Νοεμβρίου 2021 επισκέφθηκαν την Εστία Γνώσης Χαλκίδας 12 καθηγητές/καθηγήτριες και 25 μαθητές και μαθήτριες από 4 ευρωπαϊκές χώρες στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus. Το πρόγραμμα αυτό πραγματοποιήθηκε, στην προκειμένη περίπτωση με την ευθύνη του Γυμνασίου Κανήθου  και οι χώρες που συμμετείχαν ήταν Βουλγαρία, η Ισπανία η Ρουμανία και Τουρκία και φυσικά η Ελλάδα. Υπεύθυνοι του προγράμματος ήταν  ο καθηγητής του Γυμνασίου Κανήθου κ. Ηλίας Οικονομάκος και η καθηγήτρια του ίδιου Γυμνασίου κ. Κορίνα Παππά. Στους μαθητές και καθηγητές από τις παραπάνω χώρες παρουσιάσθηκε, από τον επιστημονικό υπεύθυνο της Εστίας και Δρ Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Αντώνιο Αντωνίου, το Φαινόμενο του Πορθμού του Ευρίπου, η ερμηνεία του και οι μονάδικότητές του. Στην εκδήλωση απεύθυνε χαιρετισμό η Πρόεδρος του Δ.Ο.Π.Π.Α.Χ. κυρία Κατερίνα Μεγάλου, εκπροσωπώντας ταυτόχρονα την Δήμαρχο Χαλκιδέων κυρία Έλενα Βάκα. 

Σημειώνεται ότι τα έξι τελευταία χρόνια (2016-2022), το Φαινόμενο του Πορθμού του Ευρίπου έχει παρουσιαστεί και ερμηνευθεί σε 485 μαθητές/τριες και 223 καθηγητές/τριες από δεκαέξι διαφορετικές χώρες της Ευρώπης, Οι χώρες αυτές είναι (κατά αλφαβητική σειρά) Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Κύπρος, Λεττονία, Λιθουανία, Ολλανδία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία, Τουρκία, Τσεχία. Όλες οι παραπάνω παρουσιάσεις έγιναν στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus, με υπεύθυνο κάθε φορά κάποιο σχολείο της Χαλκίδας, αλλά και του Αλιβερίου και της Αθήνας, τα οποία στο πρόγραμμά τους είχαν συμπεριλάβε επίσκεψη στην Εστία Γνώσης Χαλκίδας και την ενημέρωσή τους για του φαινόμενο.

Το πρόγραμμα «ΤηλΕστια»

Στα πλαίσια της διάδοσης της επιστημονικής γνώσης και του έργου της Εστίας, αν είναι δυνατόν και στο πιο απομακρυσμένο σχολείο της χώρας, θέσαμε ως στόχο τη συμμετοχή και παρακολούθηση του προγράμματός μας (Αστρονομίας-Αστροφυσικής και Ρομποτικής κυρίως) και από εκείνα τα σχολεία, που λόγω κυρίως της απόστασης, δεν είναι δυνατόν να παρευρεθούν στο χώρο μας. Η μέθοδος αυτή της τηλε-εκπαίδευσης υλοποιήθηκε με τη βοήθεια του προγράμματος «ΤηλΕστια» το οποίο λειτουργεί από τον Νοέμβριο του 2009. Το πρόγραμμα «ΤηλΕστια» είναι μια πρωτοποριακή εφαρμογή της σύγχρονης τεχνολογίας που στην Ελλάδα λειτουργεί ίσως για πρώτη φορά. Συγκεκριμένα, μέσω του διαδικτύου, δίνεται η ευκαιρία σε έναν καθηγητή (στην προκειμένη περίπτωση των καθηγητών της Εστίας Γνώσης) και δύο τάξεις που απέχουν μεταξύ τους πολλά χιλιόμετρα να κάνουν ταυτόχρονα μάθημα και να λειτουργούν σα να βρίσκονται όλοι στον ίδιο χώρο.

Για τις ανάγκες του όλου εγχειρήματος μια αίθουσα της Εστίας Γνώσης, που στεγάζεται στο «Κόκκινο Σπίτι», έχει μετατραπεί κυριολεκτικά σε τηλεοπτικό Studio όπου λειτουργούν 7 κάμερες. Ταυτόχρονα ένα άλλο κινητό συνεργείο της Εστίας Γνώσης επισκέπτεται το απομακρυσμένο σχολείο που πρόκειται να συμμετάσχει στο μάθημα και χρησιμοποιώντας αντίστοιχα υλικοτεχνικά μέσα επιτυγχάνεται η αμφίδρομη επικοινωνία

Από το Νοέμβριο του 2009, που τέθηκε το πρόγραμμα «ΤηλΕστια» σε εφαρμογή, μέχρι και τον Ιούνιο του 2022 έχουν συνδεθεί και συμμετάσχει στο εν λόγω πρόγραμμα περί τα 125 σχολεία από όλη την Ελλάδα, όπως για παράδειγμα, σχολεία από την Θεσσαλονίκη, το Κιλκίς, το Ρέθυμνο, την Κοζάνη, το Βόλο, τη Λαμία, την Κέρκυρα, τις Σέρρες, τη Λάρισα, την Ξάνθη, την Πρέβεζα, την Κομοτηνή, τα Γρεβενά, την Καβάλα, το Αμύνταιο, την Κατερίνη, την Τρίπολη, τη Νέα Καλλικράτεια, τους Μολάους, το Ηράκλειο, την Καστοριά, την Κω, την Ρόδο, την Τήνο, την Χαλκιδική την Δράμα, την Αντίπαρο, την Σκιάθο, τα Ιωάννινα, την Πτολεμαΐδα, την Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης, Αμπελόκηποι Θεσσαλονίκης την Άνδρο, τα Κύθηρα, την Τορώνη. Από τα σχολεία του εξωτερικού  ενδεικτικά αναφέρουμε το Ελληνικό Σχολείο του Χαρτούμ του Σουδάν, το Αβερώφειο Ελληνικό Σχολείο της Αλεξάνδρειας καθώς και ελληνικά σχολεία του Μονάχου, του Ντόρτμουντ, της Φρανκφούρτης, Κολωνίας, το Αμπέτειο Γυμνάσιο και Λύκειο Καΐρου, το Ελληνικό Σχολείο των Ιεροσολύμων,   το Ελληνικό Γυμνάσιο και Λύκειο του Λονδίνου.

Γίνεται ιδιαίτερη μνεία στην πριν δύο χρόνια συμμετοχή στο πρόγραμμα «ΤηλΕστια» του Δημοτικού Σχολείου  των Αρκιών (σχολείο με μόνο δύο μαθητές). Οι Αρκιοί είναι νησί κοντά στην Πάτμο.

Κατά τα δύο, πριν τη πανδημία, προηγούμενα σχολικά έτη (2018-19, 2019-20) συμμετείχαν στο πρόγραμμα «ΤηλΕστια» Γυμνάσια και Λύκεια, μεταξύ άλλων και από Θεσσαλονίκη (2 σχολεία), Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης, Αμπελόκηποι Θεσσαλονίκης, Ρέθυμνο, Ερμούπολη, Κουφονήσια, Σέριφο, Άνδρο και Κύθηρα  με συνολικά 388 μαθητές/τριές τους. Σημειώνεται ότι τα τρία αυτά χρόνια  λόγω των ειδικών συνθηκών εξ’ αιτίας τη πανδημίας έγιναν μόνο 14 τέτοιες τηλε-διαλέξεις. Την παρούσα σχολική χρονιά πραγματοποιήθηκαν έξι.  Ενδεικτικά αναφέρουμε το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Χαλκιδικής, το 1ο Δημοτικό Σχολείο Τήνου  και το Λύκειο Σορωνής της Ρόδου.  Το πάρα πάνω πρόγραμμα λειτούργησε και φέτος με την ευγενική υποστήριξη της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων, την οποία για άλλη μια φορά και δημοσίως ευχαριστούμε.

Το πρόγραμμα «ΤηλεΤαξη»

Κατά το σχολικό έτος 2021-22  λειτούργησε για ένατη συνεχόμενη σχολική χρονιά, και παρόλη την σχετική έλλειψη σε διδακτικό προσωπικό, το πρόγραμμα «ΤηλεΤαξη» της Εστίας Γνώσης Χαλκίδας. Πρόκειται  για την διδασκαλία σε μόνιμη βάση  μαθημάτων ειδικοτήτων σε ολιγοθέσια δημοτικά σχολεία της χώρας. Το πρόγραμμα αυτό, πρωτοποριακό για τα Ευρωπαϊκά δεδομένα, εφαρμόσθηκε, πειραματικά, κατά το σχολικό έτος 2012-13 στο μονοθέσιο, με τρεις μαθητές, δημοτικό σχολείο της Ερείκουσας (νησί στα βόρεια της Κέρκυρας) με τη διδασκαλία των Αγγλικών  (http://www.youtube.com/watch?v=LkYtgwwxYoo&feature=youtu.be ) .

Μετά την εξαιρετική και απρόσμενη επιτυχία του εν λόγω εγχειρήματος, και με την  ευγενική δωρεά του απαραίτητου τεχνικού εξοπλισμού από το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», το πρόγραμμα αυτό επεκτάθηκε και σε άλλα 10 ολιγοθέσια δημοτικά σχολεία (την χρονιά που μας πέρασε, σύνολο 10), που βρίσκονται σε απομακρυσμένες και δυσπρόσιτες περιοχές της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας. Τα σχολεία που συμμετείχαν στο πρόγραμμα «ΤηλεΤαξη» είναι του Αγίου Γεωργίου Τροιζηνίας, Αγράφων Ευρυτανίας, νήσου Αμουλιανής Χαλκιδικής, Βροντού Νευροκοπίου, νήσου Ερείκουσας Κερκύρας , νήσου Καλάμου Λευκάδας, Χρυσομηλιάς Φούρνων Κορσεών, Στενώματος Ευρυτανίας, Τορώνης Χαλκιδικής,  Τυμφρηστού Φθιώτιδας και Καρκιναγρίου Ικαρίας. Στα παραπάνω σχολεία διδάχθηκαν συνολικά 14 ώρες εβδομαδιαίως  Γαλλικά όπως προβλέπεται σε όλα τα σχολεία της επικράτειας.

Σημειώνεται ότι η επιλογή τους έγινε μεταξύ 128 σχολείων, που είχαν υποβάλλει αίτηση στις αντίστοιχες Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, με αυστηρά αντικειμενικά κριτήρια, όπως για παράδειγμα  διαθέσιμο από την πλευρά τους internet, αριθμός παιδιών, απόσταση από κοντινή μεγάλη πόλη αλλά και με την απόλυτα απαραίτητη προϋπόθεση να είναι παντελώς αδύνατη η φυσική παρουσία καθηγητή σε αυτά .

Φιλοδοξούμε να επεκτείνουμε την εν λόγω δράση και σε τομείς πέρα από τον τομέα της εκπαίδευσης με θέματα ευρύτερου επιστημονικού, πολιτιστικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος.

Σημειώνεται, επίσης, ότι τόσο το πρόγραμμα «ΤηλεΤαξη» όσο και το όλο πρόγραμμα της Εστίας πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και ειδικότερα με την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδας καθώς και με τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας και Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ευβοίας.

Το πρόγραμμα της Εστίας στις καινοτόμες δραστηριότητες του

Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων

Από το σχολικό έτος 2009-10 τόσο το κανονικό πρόγραμμα της Εστίας όσο και  το πρόγραμμα «ΤηλΕστια» συμπεριλαμβάνονται στο πρόγραμμα καινοτόμων δραστηριοτήτων του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Έτσι, το Υπουργείο προτρέπει με αντίστοιχες εγκυκλίους στα σχολεία όλης της  χώρας να συμμετάσχουν είτε με τον ένα είτε με τον άλλο τρόπο στο πρόγραμμα της Εστίας. Ειδικά τα έξι τελευταία χρόνια αυτή η εν λόγω εγκύκλιος έχει και την πιστοποίηση, έγκριση και προτροπή του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.).

Ευχαριστήριες- Συγχαρητήριες Επιστολές

Ο Δήμος Χαλκιδέων και ο Δημοτικός Οργανισμός Παιδείας Προστασίας και Αλληλεγγύης Χαλκίδας (Δ.Ο.Π.Π.Α.Χ.), στον οποίο ανήκει η Εστία Γνώσης, πολύ συχνά λαμβάνει  ευχαριστήριες και συγχαρητήριες επιστολές για το επιτελούμενο έργο της Εστίας, κάτι που αποδεικνύει την μεγάλη συμβολή της Εστίας στον χώρο της παιδείας.

Σχόλια μαθητών

Οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα της Εστίας μαθητές/τριες αξιολογούν την επίσκεψή τους με ανώνυμα σχόλια, παρατηρήσεις, προτάσεις κλπ. Είναι αξιοσημείωτο ότι το 95% των σχολίων είναι άκρως θετικά έως διθυραμβικά. Λόγω έλλειψης χώρου δεν είναι δυνατόν να παρατεθούν εδώ. Για όποιον ενδιαφέρεται όλο το υλικό είναι στη διάθεσή του.

Η Εστία Γνώσης στηρίζεται και στον εθελοντισμό των συνεργατών της

Στην Εστία Γνώσης προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους τα μέλη της Επιστημονικής Ομάδας της Εστίας, ο επιμελητής ανηλίκων κ. Γιώργος Καρβελάς, ο Δρ. Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και Μαθηματικός κ. Κώστας Χαϊνάς, ο επί σειρά ετών επιστημονικός υπεύθυνος της Εστίας καθηγητής Μαθηματικών και Δρ του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας κ. Άρης Μαυρομμάτης και ο καθηγητής Μαθηματικών (MSc)  κ. Αποστόλης Παπανικολάου (οι δύο τελευταίοι όποτε τους ζητηθεί μετακινούνται από Αθήνα).  Έχουν επίσης προσφέρει τις υπηρεσίες τους εθελοντικά και όποτε τους ζητήθηκε ο τ. Σχολικός Σύμβουλος Φιλολόγων Ευβοίας Δρ. Άγγελος Μαντάς, η επιμελήτρια ανηλίκων κ. Χρύσα Αθανασίου καθώς και η φιλόλογος κ. Λίλα Αναγνωστοπούλου.

Η τεχνική υποστήριξη των όλων δραστηριοτήτων γίνεται υπό την επιμέλεια και εθελοντική προσφορά του κ. Αναστασίου Ταυρή

Μελλοντικοί  στόχοι

Οι επιπλέον στόχοι συνοψίζονται στα εξής σημεία:

           Επιστημονική και τουριστική ανάδειξη του φαινομένου του Πορθμού του Ευρίπου.

           Εφαρμογή και επέκταση του προγράμματος «ΤηλεΤαξη» σε περισσότερα απομακρυσμένα Δημοτικά Σχολεία της χώρας.

           Ανάπτυξη του συστήματος «ΤηλεΕστια» σε τέτοιο σημείο ώστε καθημερινά μέχρι και 16 Σχολεία, από όλο τον κόσμο, να επικοινωνούν αμφίδρομα με την έδρα της Εστίας στο «Κόκκινο Σπίτι» καθιστώντας έτσι την Χαλκίδα σε πρωτοποριακό κέντρο εκπαίδευσης και ανταλλαγής απόψεων και επιστημονικών ιδεών.

           Στενότερη συνεργασία με την Εστία Επιστημών της Πάτρας.

           Ενίσχυση των προοπτικών συνεργασίας με την ομογένεια μέσω του προγράμματος «ΤηλΕστια».

           Η ενίσχυσή της με επιπλέον εκπαιδευτικό προσωπικό.

Τέλος, για το επόμενο σχολικό έτος 2022-2023 η λειτουργία της Εστίας συνεχίζεται με όλες της δραστηριότητες και φυσικά με όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής και προστασίας, αν και εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο.

Ευχαριστίες

Η πρόεδρος του Δ.Ο.Π.Π.Α.Χ. κ. Κατερίνα Μεγάλου, ο υπεύθυνος οργάνωσης κ. Γιάννης Μαρκόπουλος, ο επιστημονικός υπεύθυνος Δρ. Αντώνιος Αντωνίου και τα μέλη της Επιστημονικής Ομάδας της Εστίας αισθάνονται την ανάγκη να ευχαριστήσουν θερμά τους επισκέπτες μαθητές, τους συνοδούς καθηγητές, τους μαθητές των σχολείων που συμμετείχαν στις τηλε-εκπαιδεύσεις, τους καθηγητές που τις διοργάνωσαν καθώς και τους διευθυντές των σχολείων, που στήριξαν το έργο της και, όπως πιστεύουμε, θα συνεχίσουν να το κάνουν και την επόμενη σχολική χρονιά. Εκφράζουν, επίσης, τις θερμές τους ευχαριστίες:

           Την Δήμαρχο Χαλκιδέων  κ. Έλενα Βάκα για την όπου χρειάστηκε πολύτιμη συμπαράσταση και στήριξή της.

           Στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Χαλκίδος Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κκ. Χρυσόστομο, τόσο για την αμέριστη υποστήριξη της Μητροπόλεως στο πρόγραμμα «ΤηλΕστια», όσο και στην ανιδιοτελή βοήθεια και συμπαράστασή του στο γενικότερο έργο της Εστίας.

           Στην Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδας κυρία Ελένη Μπενίατα, για την ένθερμη, έμπρακτη και αμέριστη υποστήριξη του έργου της Εστίας.

           Στους Διευθυντές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ευβοίας κ. Κωνσταντίνο Δούνα  καθώς και της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ευβοίας κ. Γρηγόρη Δάσκο για την, επίσης, αμέριστη συμπαράσταση και βοήθειά τους στο επιτελούμενο έργο της Εστίας.

           Στον καθηγητή Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Σπύρο Πνευματικό, ο οποίος υπήρξε ο εμπνευστής της ίδρυσης της Εστίας και εξακολουθεί να είναι ένας από τους πρωτεργάτες  της λειτουργίας της. 

           Τον προϊστάμενο εισαγγελίας Χαλκίδας  κ. Δημήτριο Προκοπίου για την συνεργασία μας στο πρόγραμμα «Σχολική βία και εκφοβισμός».

           Στα τοπικά και πανελλήνιας εμβέλειας και κυκλοφορίας Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (Μ.Μ.Ε) για την προβολή του επιτελούμενου έργου της Εστίας.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες εκφράζονται, επίσης, προς το Δ.Σ. του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» για τη δωρεά του, ενέργεια που πηγάζει από το ενδιαφέρον των μελών του για τις καινοτόμες δραστηριότητες στον χώρο της Παιδείας.

Η πρόεδρος του Δ.Ο.Π.ΠΑ.Χ., ο υπεύθυνος οργάνωσης, ο επιστημονικός υπεύθυνος και τα μέλη της επιστημονικής ομάδας της Εστίας Γνώσης Χαλκίδας, αφού ευχαριστήσουν ακόμα μια φορά όλους τους παραπάνω δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν να παρεμβαίνουν με τρόπο δημιουργικό και καινοτόμο στα επιστημονικά και εκπαιδευτικά δρώμενα της χώρας μας.

Για την Εστία Γνώσης Χαλκίδας

Η Πρόεδρος του Δ.Ο.Π.Π.Α.Χ.

Κατερίνα Μεγάλου

Ο επιστημονικός υπεύθυνος της Εστίας

Δρ. Αντώνιος Αντωνίου

                                          Αστροφυσικός,

Καθηγητής του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών

Πανεπιστημίου Πελοποννήσου,

Κατεύθυνση Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών

Τα μέλη της Επιστημονικής Ομάδας

Γιώργος Καρβελάς, Επιμελητής Ανηλίκων

Κώστας Χαϊνάς, Δρ. Πληροφορικής Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Μαθηματικός 

Άρης Μαυρομμάτης, Καθηγητής Μαθηματικών, Δρ Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας

Απόστολος Παπανικολάου, Καθηγητής Μαθηματικών, ΜSc Θεωρητικών Μαθηματικών