MY KTEO

Κυριακή 31 Ιουλίου 2022

Βάσεις 2022: Σάρωσαν οι σχολές που οδηγούν στο δημόσιο - Τα επαγγέλματα που επέλεξαν οι υποψήφιοι των πανελληνίων


Την αγωνία των νέων να βρουν μια «σίγουρη δουλειά» όταν αποφοιτήσουν από τα πανεπιστήμια και τα ΙΕΚ αποτυπώνουν τα αποτελέσματα των πανελλαδικών εξετάσεων. Από τα στατιστικά στοιχεία φαίνεται ότι οι νέοι ενδιαφέρονται κυρίως για την αποκατάστασή τους στον δημόσιο τομέα και μάλιστα με τεράστια διαφορά από τα υπόλοιπα επαγγέλματα, αλλά και στα επαγγέλματα της ναυτιλίας, της εστίασης και του τουρισμού αλλά και στις «παραδοσιακές» σχολές υψηλής ζήτησης όπως οι Νομικές και οι Ιατρικές. Ιδιαίτερα οι σχολές οι οποίες οδηγούν στη δημόσια εκπαίδευση, κυριολεκτικά, σάρωσαν.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια άνοιξε η στρόφιγγα των διορισμών σε μόνιμες θέσεις στη δημόσια πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Τεράστια λοιπόν ήταν η ζήτηση για σχολές όπως Παιδαγωγικές, Φιλολογίας, Χημείας, μαθηματικών, Ψυχολογίας, Αγωγής και φροντίδας στην πρώιμη παιδική ηλικία, ξένες φιλολογίες, Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική ηλικία, Παιδαγωγικά δημοτικής εκπαίδευσης, φυσικής και Φυσικής Αγωγής κ.ά.

 Τα ίδια ισχύουν για τις σχολές Πλοιάρχων, Γεωλογίας, Οικονομικών επιστημών, Μηχανικών Περιβάλλοντος, Πληροφορικής, Τηλεπικοινωνίας, Μηχανικών Υπολογιστών, και Περιβάλλοντος, Ναυτιλιακών σπουδών, Διοίκησης Επιχειρήσεων, Βιοϊατρικής, λογοθεραπείας κ.ά.

 Η ζήτηση στα τεχνικά επαγγέλματα

 Από τα στατιστικά στοιχεία στα οποία αφορούν αυτούς που επέλεξαν να σπουδάσουν στα Δημόσια ΙΕΚ προκύπτει επίσης η επιθυμία της νέας γενιάς να βρεθεί αμέσως στην αγορά εργασίας μέσω των σπουδών σε κλάδους που οδηγούν κυρίως.

Από τα στατιστικά στοιχεία στα οποία αφορούν αυτούς που επέλεξαν να σπουδάσουν στα Δημόσια ΙΕΚ προκύπτει επίσης η επιθυμία της νέας γενιάς να βρεθεί αμέσως στην αγορά εργασίας μέσω των σπουδών σε κλάδους που οδηγούν κυρίως στους βοηθούς ιατρικών εργαστηρίων, βοηθούς φαρμακείων, κομμωτικής, αισθητικής νυχιών, τουριστικών συνοδών, μάγειρες, τεχνικοί φαρμάκων και καλλυντικών, τεχνικοί ψύξης, ηλεκτρικών εγκαταστάσεων, διατροφής και διαιτολογίας , σχεδιασμός αντικειμένων κ.α