MY KTEO

Τετάρτη 13 Ιουλίου 2022

Χειμερινός ενεργειακός εφιάλτης: Σενάρια για ζεστό νερό με δελτίο, λιγότερα ντους και... κλειστά φώτα μετά την 21η Ιουλίου


Αν και για το ενδεχόμενο αυτό έχουν συζητήσει εδώ και μήνες οι ηγέτες, ωστόσο πλέον το «πάγωμα» του ρωσικού αερίου είναι πιο κοντά από ποτέ και οι ευρωπαϊκές χώρες μελετούν σενάρια για εξοικονόμηση στη χρήση ενέργειας.

Άλλωστε κανείς δεν ξέρει αν ο απρόβλεπτος Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν βάλει ξανά μπρος τις «μηχανές» του Nord Stream 1 στις 22 Ιουλίου, όταν και τελειώνουν οι εργασίες συντήρησης.

Μία τέτοια κίνηση από την πλευρά της Gazprom θα οδηγούσε με μαθηματική ακρίβεια την οικονομία της Γερμανίας, σε περαιτέρω κρίση, με αξιωματούχους του Βερολίνου να προειδοποιούν ότι οι ενεργοβόρες βιομηχανίες θα «πλήρωναν» το μάρμαρο, μειώνοντας την κατανάλωσή τους. Ένα σενάριο που ο Γερμανός αντικαγκελάριος Ρόμπερτ Χάμπεκ χαρακτήρισε ως εφιαλτικό.

Οι αναλυτές στρέφονται όλο και περισσότερο προς αυτό το δυσοίωνο ενδεχόμενο, με τον Alexander Gabuev, ανώτερο συνεργάτη στο Carnegie Endowment for International Peace στην Ουάσιγκτον να υποστηρίζει πως η πλήρης διακοπή της παροχής φυσικού αερίου στην Ευρώπη ήταν βασικό εργαλείο στο οπλοστάσιο του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, ώστε να φέρει την Ευρώπη σε σημείο διχασμού λίγο πριν την έλευση του Χειμώνα.

Την ίδια στιγμή, «καμπανάκι» χτύπησε την Τετάρτη στην Ιταλία με την Enel να ενημερώνει τους μεγάλους της πελάτες ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί πλέον τις προμήθειες φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος σύμφωνα με τους τρέχοντες όρους της σύμβασης, εν μέσω ανησυχιών για τις ροές στη Ρωσία.

Την είδηση αποκάλυψε η Ένωση Χαρτοποιίας ανακοινώνοντας: «Αυτές τις μέρες, ο μεγαλύτερος προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας στέλνει επιστολές για να τερματίσει τις υπάρχουσες συμβάσεις, καθώς δεν θα είναι σε θέση να εγγυηθεί τους όρους που είχαν συμφωνηθεί και είχαν υπογραφεί προηγουμένως».

Στο μεταξύ, σε δύσκολη κατάσταση έχει περιέλθει η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, η Γερμανία, με αποτέλεσμα η Γαλλία να ετοιμάζεται να της παραδώσει φυσικό αέριο, σύμφωνα με την γαλλική εφημερίδα La Tribune, καθώς προετοιμάζεται για μια έλλειψη που θα μπορούσε να έχει δραματικές συνέπειες για την οικονομία της.

Τούτου δοθέντος είναι πιθανό να ζητήσει από τη Γαλλία να της παραδώσει φυσικό αέριο, αναφέρει το ρεπορτάζ της εφημερίδας, σημειώνοντας ότι η γαλλική κυβέρνηση, στο όνομα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, ετοιμάζεται να ανταποκριθεί σε αυτό το πρωτοφανές αίτημα, αλλά δεν έχει ακόμη ανακοινώσει τις ποσότητες που θα μπορούσαν να παραδοθούν στη Γερμανία.

Υπάρχουν εναλλακτικές;
Τι θα γίνει όμως αν η Μόσχα δεν επανεκκινήσει το Nord Stream; Οι επιλογές της Ευρώπης να αποκτήσει εναλλακτική προμήθεια φυσικού αερίου είναι περιορισμένες.

Νωρίτερα φέτος, το υγροποιημένο φυσικό αέριο που έφτασε στην ΕΕ -κυρίως από τις ΗΠΑ- κινήθηκε σε επίπεδα ρεκόρ. Όμως, η έκρηξη και η διακοπή λειτουργίας βασικής εγκατάστασης στο Τέξας έθεσε σε κίνδυνο τα σχέδια του μπλοκ να στηριχθεί στους Αμερικανούς, τουλάχιστον για το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους.

Από την άλλη τα κράτη του Κόλπου έχουν προσφερθεί να ενισχύσουν την παραγωγή, αλλά οι προτάσεις τους συνοδεύονται από πολιτικές δεσμεύσεις, όπως το αίτημα του Ομάν για ταξίδια χωρίς βίζα στην ΕΕ.

«Μικρότερα ντους και κλειστά φώτα»
Καθώς το κλίμα γίνεται όλο και πιο βαρύ, ηγέτες και στελέχη των χωρών της ΕΕ κάνουν ήδη εκκλήσεις για κατανομή της ενέργειας με δελτίο, πράγμα που θα ήταν αδιανόητο λίγους μήνες πριν.

Στη Γαλλία, οι διευθύνοντας σύμβουλοι τριών από τις μεγαλύτερες εταιρείες ενέργειας της χώρας παρακάλεσαν τους πολίτες να κάνουν οικονομία στην ενέργεια, με κοινή τους έκθεση.

Στην Ολλανδία, πολιτικοί προέτρεψαν τους πολίτες να κάνουν σύντομα ντους και να μειώσουν τη θέρμανση.

Οι τοπικές αρχές στη Γερμανία κατέφυγαν επίσης σε μέτρα, όπως η μείωση στην ένταση των φώτων στους δρόμους και στη θερμοκρασία στις υπαίθριες πισίνες, με τη χώρα να βρίσκεται στο δεύτερο στάδιο της έκτακτης ανάγκης.

Παράλληλα, ο κύριος γερμανικός όμιλος ακινήτων, Vonovia, έχει ανακοινώσει πως θα μειώσει τη θερμοκρασία κεντρικής θέρμανσης των κατοικιών της στους 17 βαθμούς από τις 11 το βράδυ έως τις 6 το πρωί. Μία ένωση ιδιοκτητών στην πόλη Ντιπολντισβάλντε της Σαξονίας3, στα σύνορα με την Τσεχία, έχει ήδη επιβάλει δελτίο για ζεστό νερό, καθορίζοντας ώρες για ντους στους κατοίκους: από τις 4 έως τις 8 το πρωί, από τις 11 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι και από τις 5 έως τις 9 το βράδυ.

Και η Ιταλία μπαίνει σε αυτή τη διαδικασία, όπως μαρτυρούν οι δηλώσεις του υπουργούυ Οικολογικής Μετάβασης Ρομπέρτο Τσινγκολάνι σε συνέδριο τη Δευτέρα, όπως μετέδωσε το Reuters.

«Οι Ιταλοί θα μπορούσαν να ενθαρρυνθούν να χαμηλώνουν τη θέρμανση το χειμώνα και να περνούν λιγότερο χρόνο στο ντους, καθώς οι μειωμένες ροές φυσικού αερίου από τη Ρωσία εστιάζουν το μυαλό τους στον τρόπο μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας», είπε. «Κατά τη διάρκεια των επόμενων δύο ετών θα υπάρξει ένας αυξανόμενος αριθμός νέων προμηθευτών που θα μας επιτρέψει να είμαστε λογικά ανεξάρτητοι από τους Ρώσους προμηθευτές μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του 2024, αλλά ο χειμώνας του 2022 θα είναι λίγο πιο ευαίσθητος", πρόσθεσε.


ieidiseis.gr