MY KTEO

Σάββατο 16 Ιουλίου 2022

Πανάκριβη η φοιτητική στέγη: Έως 35% οι αυξήσεις φέτος στα ήδη «απλησίαστα» ενοίκια


Αυξητικές τάσεις των ζητούμενων μισθωμάτων για φοιτητική κατοικία, καταγράφονται στο σύνολο της χώρας και ιδιαίτερα στη Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα, στην Κέρκυρα και στα Χανιά.

Τα τελευταία χρόνια η αναζήτηση ποιοτικού ακινήτου αποτελούσε μια δύσκολη διαδικασία μετά την ραγδαία αύξηση των εγγεγραμμένων ακινήτων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης (π.χ. Airbnb), δεσμεύοντας αρκετά ακίνητα για τον σκοπό αυτό, με αποτέλεσμα σε πολλές περιοχές της Αθήνας, όπως το Κουκάκι, αλλά και σε περιοχές του Ιστορικού κέντρου και όχι μόνο, το φαινόμενο της βραχυχρόνιας ενοικίασης άλλαξε τον χάρτη των φοιτητικών κατοικιών.

Τη φετινή χρονιά, αρκετοί ιδιοκτήτες λόγω της αύξησης της ζήτησης που καταγράφεται στο κλάδο της βραχυχρόνιας μίσθωσης, έχουν εγγράψει τα ακίνητά τους στις γνωστές πλατφόρμες. Η αύξηση των εγγραφών στη πλατφόρμα Airbnb στις πόλεις με τουριστικό ενδιαφέρον καταγράφουν αυξητικές τάσεις. Αυξητικές τάσεις των ζητούμενων μισθωμάτων για φοιτητική κατοικία, καταγράφεται στο σύνολο της χώρας και ιδιαίτερα στη Θεσσαλονίκη, στη Πάτρα, στη Κέρκυρα και στα Χανιά. Σύμφωνα με τις αναρτημένες αγγελίες, οι ζητούμενες τιμές μίσθωσης καταγράφουν ακόμη και διψήφιο αριθμό ποσοστιαίας αύξησης σε σχέση με πέρυσι.

Θεσσαλονίκη
Στη Θεσσαλονίκη, καταγράφονται αυξήσεις στα ζητούμενα μισθώματα σχεδόν στο σύνολο των περιοχών, είτε πρόκειται για κατοικία 30τμ-45τμ, είτε για κατοικία 50τμ-60τμ. Η αύξηση των ζητούμενων μισθωμάτων κυμαίνεται από 14,2% στη κατώτατη τιμή έως και 14,5% στην ανώτατη τιμή μίσθωσης κυρίως για ακίνητα πλήρως ανακαινισμένα ή νεόδμητα, επιπλωμένα με το σύνολο των οικοσυσκευών.

Στο Βαρδάρη, το ζητούμενο μίσθωμα κατοικίας 30τμ-40τμ κυμαίνεται από 280€/μήνα έως 400€/μήνα, ενώ κατοικία 50τμ-60τμ από 340€/μήνα έως 460€/μήνα.

Στη περιοχή Ροτόντα, το ζητούμενο μίσθωμα για κατοικία 30τμ-40τμ, κυμαίνεται από 320€/μήνα έως 500€/μήνα, έναντι 280€/μήνα έως 400€/μήνα τη περσινή χρονιά, καταγράφοντας αύξηση κατά 14,28% στη κατώτατη τιμή και κατά 25% στην ανώτατη τιμή.

Αύξηση κατά 20% στην κατώτατη τιμή και 14,58% στην ανώτατη τιμή καταγράφεται και στο ζητούμενο μίσθωμα κατοικίας 50τμ-60τμ, όπου πλέον διαμορφώνεται από 360€/μήνα έως 550€/μήνα. Στη συμπρωτεύουσα, το μεγαλύτερο μέρος των ακινήτων που είναι πλήρως ανακαινισμένα, επιπλωμένα και με το σύνολο των οικοσυσκευών που διατίθενται προς μίσθωση είναι ακίνητα που προέρχονται από πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης. Σήμερα , σύμφωνα με τα στοιχεία της AirDNA 2.164 ακίνητα είναι εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, έναντι 1.693 που ήταν πέρυσι την ίδια χρονική στιγμή.

Πάτρα
Στη Πάτρα όπου αποτελεί διαχρονικά φοιτητική πόλη, οι ζητούμενες τιμές μίσθωσης για γκαρσονιέρες και δυάρια καταγράφουν ραγδαία αύξηση στο σύνολο των περιοχών, κυρίως στην ανώτατη τιμή μίσθωσης. Μεγάλο μέρος των φοιτητών που φοιτούν στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, επιλέγουν κυρίως τη περιοχή της Αγίας Σοφίας, Πυροσβεστείο και Ελ.Στρατιώτου. Το ζητούμενο μίσθωμα για κατοικία 30τμ-45τμ κυμαίνεται από 220€/μήνα έως 450€/μήνα αν πρόκειται για κατοικία πλήρως ανακαινισμένη ή νεόδμητη. Σε σχέση με τη περσινή χρονιά το ζητούμενο μίσθωμα καταγράφει αύξηση της τάξεως του 28,5% στην ανώτερη τιμή, ενώ για κατοικία 50τμ-60τμ καταγράφεται αύξηση κατά 31,5% στην ανώτερη τιμή.

Στο κέντρο της Πάτρας, στη περιοχή των Ψηλών Αλωνίων, το ζητούμενο μίσθωμα για κατοικία έως 25τμ κυμαίνεται από 250€/μήνα έως 400€/μήνα αν πρόκειται για κατοικία πλήρως ανακαινισμένη ή νεόδμητη, επιπλωμένη με το σύνολο των οικοσυσκευών. Στα Ψηλά Αλώνια καταγράφεται αύξηση του ζητούμενου μισθώματος κατά 38,8% σε σχέση με το 2021. Αυξητικές τάσεις καταγράφονται και στο ζητούμενο μίσθωμα κατοικίας 30τμ-45τμ όπου το 2021 το κόστος μίσθωσης ήταν από 170€/μήνα έως 350€/μήνα και τη φετινή χρονιά κυμαίνεται από 220€/μήνα έως 550€/μήνα, καταγράφοντας αύξηση στην κατώτατη τιμή κατά 29,4% και στην ανώτερη τιμή κατά 42,8%. Παράλληλα, για κατοικία 50τμ-60τμ στην ίδια περιοχή , το ζητούμενο μίσθωμα κυμαίνεται από 300€/μήνα έως 450€/μήνα αν πρόκειται για κατοικία ανακαινισμένη ή νεόδμητη, όταν το 2021 το ζητούμενο μίσθωμα ήταν από 250€/μήνα έως 380€/μήνα. Η αύξηση του ζητούμενου μισθώματος κυμαίνεται από 20% στη κατώτατη τιμή έως και 18,4% στην ανώτατη τιμή.

Μισθώματα, ενεργειακή κρίση και πληθωρισμός
Αύξηση των ζητούμενων μισθωμάτων, ενεργειακή κρίση και πληθωρισμός επιβαρύνουν ραγδαία το κόστος διαβίωσης του φοιτητή. Η φετινή χρονιά θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως η πιο δύσκολη χρονιά ακόμη και από τα χρόνια των μνημονίων. Η εξίσωση θα είναι πολύ δύσκολη για τις οικογένειες που θα έχουν τη χαρά το παιδί τους να περάσει στο πανεπιστήμιο, αλλά, η σχολή να μην βρίσκεται στη πόλη της οικογενειακής κατοικίας.

Υπάρχουν πολλοί νέοι φοιτητές που πολλές φορές και κυρίως στα χρόνια των μνημονίων, επειδή γνώριζαν τα οικονομικά δεδομένα της οικογένειας τους, με σκοπό να γλυτώσει η οικογένεια το κόστος της φοιτητικής κατοικίας και διαβίωσης σε άλλη πόλη, επέλεξαν σχολές στη πόλη τους, παρά την προτροπή των γονιών να επιλέξουν τη σχολή που πραγματικά επιθυμούν.



Πηγή: reader.gr