MY KTEO

Παρασκευή 22 Ιουλίου 2022

Νέα σύσταση για εμβολιασμένους με 3 δόσεις


Αναφορά ειδικά στην τρίτη ηλικία κάνει η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, για τους εμβολιασμένους και την τέταρτη δόση του εμβολίου, ωστόσο, συστήνει να κάνουν και άλλο εμβόλιο όσοι έχουν κάνει ήδη τις 3 δόσεις και να μην περιμένουν τα νέα σκευάσματα.

Συγκεκριμένα, μιλώντας σήμερα στην ΕΡΤ, η κ. Ψαλτοπούλου δήλωσε:
«Ακόμα και αυτοί που έχουν εμβολιαστεί με τρεις δόσεις πρέπει να κάνουν την τέταρτη, δεν χρειάζεται να περιμένουν για το νέο εμβόλιο που κάποια στιγμή θα εμφανιστεί, και το οποίο θα καλύπτει τις νέες μεταλλάξεις. Δεν έχουμε ακόμα δημοσιευμένα δεδομένα για νέα εμβόλια, έχουμε δεδομένα μόνο για τα υπάρχοντα εμβόλια και για την τέταρτη δόση, η οποία προστατεύει πάρα πολύ ειδικά την τρίτη ηλικία».

Χθες, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, τόνισε πως «προφανώς θα πάμε διακοπές», αλλά, τόνισε, «με τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας και χρήση μάσκας όπου υπάρχει συνωστισμός». Ο ίδιος πάντως καθησύχασε για την έξαρση της πανδημίας και τον αυξημένο αριθμό των κρουσμάτων, επαναλαμβάνοντας ότι η αύξηση στα κρούσματα των τελευταίων εβδομάδων δεν έχει αποτυπωθεί έντονα στα νοσοκομεία.

Για την τέταρτη δόση του εμβολίου, είπε:
«Oι άνω των 60 και όσοι ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, σύμφωνα με το ECDC, θα πρέπει να κάνουν τώρα, αυτήν την περίοδο, την τέταρτη δόση του εμβολίου. Έχουμε τα στοιχεία ότι η τέταρτη δόση, αν γίνει τώρα, προστατεύει τέσσερις φορές περισσότερο από τη βαριά νόσηση. Για τους υπόλοιπους, την ομάδα πληθυσμού 30-59 ετών για την οποία έχουμε ανοίξει την πλατφόρμα, θα πρέπει να υπάρξει συζήτηση με τον γιατρό τους».

«Σωτήρια η μάσκα»
Όπως είπε η ίδια στην ΕΡΤ, «αυτή τη στιγμή νοσούν βαριά κυρίως τα άτομα τρίτης ηλικίας, τα οποία είναι πιο ευαίσθητα και πιο ευάλωτα, ακόμα και αν έχουν εμβολιαστεί. Προφανώς τα άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί ή είναι μερικώς εμβολιασμένα, έχουν πιθανότητα για πολύ βαριά νόσηση».

Επανέλαβε, μάλιστα, ότι είναι «σωτήρια» η χρήση μάσκας ειδικά σε εσωτερικούς χώρους ή σε εξωτερικούς χώρους με συνωστισμό, υπογραμμίζοντας ότι το γεγονός πως δεν είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, «δεν σημαίνει ότι δεν είναι καλό να τις φοράμε».



iEidiseis.gr