MY KTEO

Δευτέρα 11 Ιουλίου 2022

Η Ελλάδα αποκτά προπτυχιακό τμήμα σχετικό με την 4η Βιομηχανική Επανάσταση- Το τμήμα έχει έδρα στο συγκρότημα Ευρίπου του ΕΚΠΑ, στα Ψαχνά


Η Ελλάδα αποκτά προπτυχιακό τμήμα σχετικό με την 4η Βιομηχανική Επανάσταση, το οποίο θα ασχολείται, μεταξύ άλλων, με τα big data αλλά και τα drones. Πρόκειται για το Τμήμα Τεχνολογιών Ψηφιακής Βιομηχανίας που θα λειτουργήσει από το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Πάντως, παρότι η ελληνική αγορά ζητεί πληροφορικάριους, στα ΑΕΙ τα τμήματα με σχετικά αντικείμενα είναι σχετικά λίγα. Καθώς όμως μέσω των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης θα δοθεί βάρος στον ψηφιακό μετασχηματισμό των υπηρεσιών στη χώρα, θα δημιουργηθούν περί τις 200.000 θέσεις εργασίας, εκ των οποίων οι 50.000 θα αφορούν τον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Ειδικότερα, όπως λέει το ίδρυμα, το νέο τμήμα του ΕΚΠΑ θα εστιάσει σε τεχνολογίες που αφορούν την ευρύτερη περιοχή της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών, με έμφαση στη διαχείριση και ανάλυση δεδομένων (μεγάλα δεδομένα, βιομηχανικό Διαδίκτυο των Πραγμάτων), στους αυτοματισμούς (ρομποτική, αυτόματος έλεγχος, κυβερνοφυσικά συστήματα, τρισδιάστατη εκτύπωση, drones), στη διασύνδεση πληροφοριακών συστημάτων (ευρυζωνικά δίκτυα, υπολογιστική νέφους), στην τεχνοοικονομική ανάλυση σε συνδυασμό με μεθόδους και πληροφοριακά συστήματα διοίκησης, λήψης και υποστήριξης αποφάσεων.

Συνεπώς, το τμήμα συνεισφέρει σε σημαντικές θεματικές εξειδικεύσεις μιας εθνικής στρατηγικής για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της ελληνικής βιομηχανίας, όπως το έξυπνο εργοστάσιο, το διασυνδεδεμένο δίκτυο εφοδιασμού, το ψηφιοποιημένο οικοσύστημα υγείας, ο κλάδος του λιανικού εμπορίου, η ψηφιακή εμπειρία του πελάτη, τα δίκτυα 5G, οι ανάγκες σε ψηφιακές δεξιότητες, ο ψηφιακός μετασχηματισμός της δημόσιας διοίκησης κ.λπ.

Το τμήμα έχει έδρα στο συγκρότημα Ευρίπου του ΕΚΠΑ, στα Ψαχνά Ευβοίας. Οπως ανέφερε στην «Κ» ο αντιπρύτανης του ΕΚΠΑ Δημήτρης Καραδήμας, λειτουργούν νέες εργαστηριακές μονάδες που προωθούν την έρευνα στα γνωστικά αντικείμενα του τμήματος, το οποίο θα δεχθεί υποψηφίους από τις Πανελλαδικές Εξετάσεις από το 2ο και το 4ο επιστημονικό πεδίο.

Το νέο τμήμα ιδρύεται σε μια εποχή που τα ΑΕΙ πρέπει να αυξήσουν τα τμήματα που ασχολούνται με την πληροφορική, παρότι στην κατανομή των αντικειμένων σπουδών των τμημάτων των ΑΕΙ αποτυπώνονται οι τομείς της οικονομίας στους οποίους έδινε βάρος η Ελλάδα τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης, το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021 τα ΑΕΙ είχαν 794.107 φοιτητές. Εξ αυτών, το 20,97% σπούδαζε στον κλάδο των μηχανικών και το 20,66% σπούδαζε οικονομικά ή δίκαιο. Το 13,25% φοιτούσε σε τομέα των ανθρωπιστικών επιστημών ή των τεχνών και ακολούθως το 12,69% σε κοινωνικές επιστήμες ή δημοσιογραφία – επικοινωνία. Το 9,52% των φοιτητών είχε επιλέξει θετικές επιστήμες και στατιστική, τις σπουδές υγείας το 7,86% και το 4,67% την εκπαίδευση. Ακολουθεί με το 4,05% του συνόλου των φοιτητών ο γεωτεχνολογικός τομέας. Στις τελευταίες θέσεις βρίσκονται οι κλάδοι της πληροφορικής με 3,42% και των υπηρεσιών με 2,9%.

Καθημερινή