MY KTEO

Τετάρτη 6 Ιουλίου 2022

Λινού: Λήψη μέτρων ανεξάρτητα από το αν υπάρχει πίεση στο σύστημα υγείας – Τι λέει για την 4η δόση


Τους λόγους για τους οποίους καταγράφεται σημαντική αύξηση στα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας και μάλιστα αρκετά νωρίτερα σε σχέση με προηγούμενες χρονιές, εξηγεί η Αθηνά Λινού, καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Πρόεδρος Ινστιτούτου Prolepsis, μιλώντας στο topontiki.gr.


Η κα Λινού επισημαίνει πως ο δείκτης θετικότητας κατά την εβδομάδα που πέρασε ξεπερνά το 10% τη στιγμή που το «σημείο συναγερμού» για τους διεθνείς οργανισμούς θεωρείται το 5%.

Παράλληλα, η κα Λινού εκφράζει εκ νέου την αντίθεσή της με την πλήρη άρση των μέτρων ενώ θεωρεί πως η επαναφορά της μάσκας, τουλάχιστον σε κλειστούς χώρους, στους οποίους δεν υπάρχει η δυνατότητα φυσικού αερισμού, είναι απαραίτητη.

Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας όμως, καταθέτει και την προσωπική της άποψη σε σχέση με τη λήψη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Η κα Λινού λέει ότι δεν θα πρέπει να συνδέεται με την πίεση του συστήματος υγείας, όπως δηλαδή γίνεται μέχρι τώρα, αλλά με το επίπεδο κινδύνου στο οποίο εκτίθενται τα μέλη της κοινωνίας. Επιπλέον, η κα Λινού επισημαίνει πως ήδη υπάρχει αύξηση στους λεγόμενους «σκληρούς δείκτες» ενώ χαρακτηρίζει αναπόφευκτη την περαιτέρω πίεση στο ΕΣΥ.

Τέλος, η κα Λινού εξηγεί με σαφήνεια ποιοι προτείνεται να κάνουν την 4η δόση του εμβολίου ενώ ξεκαθαρίζει πως καμία ιατρική πράξη, όπως ο εμβολιασμός, δεν θα πρέπει να γίνεται για ψυχολογικούς λόγους ή για την αντιμετώπιση του υπερβολικού φόβου.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη
Κα Λινού καταγράφεται σημαντική αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού, μπορούμε να μιλάμε για ένα νέο κύμα; Πού οφείλεται, δεδομένου ότι φέτος η αύξηση σημειώνεται νωρίτερα σε σχέση με πέρυσι το καλοκαίρι;
Πράγματι παρατηρείται πολύ μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα μας. Ενδεικτικό είναι ότι ο δείκτης θετικότητας σχεδόν σε ολόκληρη την εβδομάδα που μας πέρασε ξεπερνάει το 10% ενώ οι περισσότεροι διεθνείς οργανισμοί θεωρούν σημείο συναγερμού το 5%. Θα μπορούσε κανείς να πει ότι δύο είναι οι κύριες αιτίες αύξησης των κρουσμάτων: α) η άρση των περισσότερων μέτρων προστασίας τόσο σε ευρύ κοινωνικό επίπεδο όσο και σε προσωπικό επίπεδο και β) η σημαντική αύξηση του ποσοστού των κρουσμάτων που ανήκουν στις υπομεταλλάξεις Ο4 και Ο5.

Οι μεταλλάξεις αυτές έχει παρατηρηθεί ότι είναι περισσότερο μεταδοτικές από όλες τις προηγούμενες και σε πολλές περιπτώσεις οδηγούν σε σοβαρότερα συμπτώματα με συνέπεια την αύξηση και των εισαγωγών στα νοσοκομεία και αύξηση των σοβαρών περιστατικών που απαιτούν διασωλήνωση και σε σπανιότερες περιπτώσεις οδηγούν σε θάνατο.

Η επιτροπή αποφάσισε ότι δεν υπάρχει ανάγκη για τη λήψη μέτρων, τι πιστεύετε εσείς; Θα έπρεπε τουλάχιστον η μάσκα να επανέλθει στη ζωή μας;
Προσωπικά, έχω εκφράσει την αντίθεσή μου στην απόφαση να αρθούν τα περισσότερα προστατευτικά μέτρα ήδη από την περίοδο που ανακοινώθηκε αυτή η άρση.

Πιστεύω ακράδαντα ότι έπρεπε ήδη να έχουν ληφθεί μέτρα ιδιαίτερα δε τα μέτρα τα οποία δεν κοστίζουν πολύ οικονομικά και δεν επιβαρύνουν την ψυχολογία του πληθυσμού. Στην παρούσα κατάσταση βεβαίως, το σημαντικότερο μέτρο που πρέπει να ληφθεί άμεσα είναι η χρήση της μάσκας τουλάχιστον σε όλους τους κλειστούς χώρους και μάλιστα σε εκείνους τους χώρους για τους οποίους δεν υπάρχει δυνατότητα για συνεχή φυσικό αερισμό. Κλασικά τέτοια παραδείγματα είναι τα αεροπλάνα, τα πλοία κλειστού τύπου ή ακόμη και τα τρένα και τα τουριστικά λεωφορεία τα οποία δεν διαθέτουν παράθυρα που μπορούν να ανοίγουν. Στο ίδιο επίπεδο κινδύνου ανήκουν βεβαίως και κλειστά καταστήματα ή χώροι εργασίας που απασχολούν μεγάλο αριθμό εργαζομένων χωρίς δυνατότητα φυσικού αερισμού.

Από τη στιγμή που δεν έχει γίνει καμία αλλαγή στις δομές λειτουργίας των νοσοκομείων, δεν θα πρέπει να περιμένουμε αργά ή γρήγορα μια πίεση στο ΕΣΥ και αύξηση των σκληρών δεικτών;
Αύξηση ορισμένων από τους σκληρούς δείκτες ήδη παρατηρείται. Η πίεση στο ΕΣΥ, ιδιαίτερα αν αποδειχθεί ότι οι νέες υπoπαραλλαγές της Όμικρον είναι περισσότερο νοσογόνες από τις προηγούμενες είναι αναπόφευκτη. Όμως το ζητούμενο για την άμεση λήψη μέτρων δεν είναι η εκτίμηση του κινδύνου που αντιμετωπίζει το σύστημα υγείας. Αντίθετα, αυτό που πρέπει κυρίως να μας ενδιαφέρει είναι το επίπεδο του κινδύνου στον οποίο εκτίθενται τα μέλη της κοινωνίας. Αν αντιμετωπίσουμε μεγάλο αριθμό κρουσμάτων με συνέπεια αντίστοιχα μεγάλο αριθμό εισαγωγών σε μονάδες εντατικής θεραπείας ή και θανάτων, το πρόβλημα θα είναι μεγάλο ανεξάρτητα από την πιθανότητα που θα έχει το σύστημα υγείας να ανταπεξέλθει στη διαχείριση των περιστατικών.

Τι λέτε για την 4η δόση του εμβολίου; Είναι για τους «φοβιτσιάρηδες» όπως είπε η κα Γκάγκα; Η δήλωση αυτή δεν ανατρέπει ολόκληρο το εμβολιαστικό πρόγραμμα αφού υπονοεί ότι η 4η δόση γίνεται για ψυχολογικούς λόγους;
Καμιά ιατρική πράξη, πολύ περισσότερο ένας εμβολιασμός, δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν μέσο καταπολέμησης προβλημάτων ψυχικής υγείας (όπως ο υπερβολικός φόβος) εκτός κι αν πρόκειται για ιατρική πράξη που θεραπεύει προβλήματα ψυχικής υγείας.

Η τέταρτη δόση του εμβολίου σαφώς δεν αποτελεί μέθοδο θεραπείας του φόβου, αλλά είναι απαραίτητη για εκείνα τα μέλη της κοινωνίας μας που δεν μπορούν να προστατευθούν επαρκώς με άλλο τρόπο. Πράγματι, δεν έχει ακόμα προσδιοριστεί το επίπεδο αποτελεσματικότητας της σε υγιή νέα άτομα.

Η τέταρτη δόση όμως, είναι δυνητικά χρήσιμη και πιθανά μοναδικό μέτρο επιλογής για τον συμπολίτη μας, που είτε λόγω του νοσολογικού του προφίλ είτε λόγω του είδους της εργασίας του ή των συνθηκών της ζωής του δεν διαθέτει άλλα επαρκή μέτρα προστασίας.

Προφανώς κάποιος με ανοσοκαταστολή μπορεί να βοηθηθεί και να μειώσει τον κίνδυνο σοβαρής νόσου ή και θανάτου αν του χορηγηθεί η τέταρτη δόση. Το ίδιο όμως ισχύει και για ένα υγιές νεότερο άτομο, το οποίο λόγω των συνθηκών εργασίας του ή και των ευρύτερων συνθηκών της ζωής του εκτίθεται σε μεγάλο αριθμό ανθρώπων σε κλειστούς χώρους με συνωστισμό.

Οι συνθήκες αυτές αυξάνουν την ανάγκη τέταρτης δόσης ως μερική λύση ανάγκης, ιδιαίτερα αν δεν διασφαλίζεται υποχρεωτική χρήση μάσκας, τήρηση αποστάσεων και δυνατότητα συχνών διαγνωστικών εξετάσεων από όλους όσοι εισέρχονται στους χώρους συνωστισμού.




topontiki.gr