MY KTEO

Δευτέρα 18 Ιουλίου 2022

6ο Bio - Mechanical festival: Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Πεζοπορική διαδρομή, στο αρχαίο ή παλαιό μονοπάτι «Σωκράτης»

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 17 Ιουλίου με μεγάλη επιτυχία η Πεζοπορική διαδρομή, στο αρχαίο ή παλαιό μονοπάτι «Σωκράτης» - Μεγάλο Βουνό, από τον σύλλογο «ΣΙΔΕΡΙΤΗΣ» στο πλαίσιο του 6ου Bio - Mechanical festival.

Ακολουθήθηκε η πλήρης διαδρομή του αρχαίου ή παλαιού µμονοπατιού, μέχρι το Ελληνιστικό φρούριο και η διαδρομή ήταν συγκλονιστική, µε εξαιρετική θέα προς την πόλη αλλά και την Αυλίδα και το Ν. Ευβοϊκό. Οι συμμετέχοντες έμαθαν ιστορικές πληροφορίες για την περιοχή, για τη λιθοδομή του αρχαίου ή παλαιού μονοπατιού, για τις οχυρώσεις, τα ταμπούρια κ.α.

Ο καθαρισμός του μονοπατιού ήταν μια επίπονη και πολύ προσεκτική δουλειά και ολοκληρώθηκε πριν από λίγο καιρό από το σύλλογο ΣΙ∆ΕΡΙΤΗΣ µε την έγκριση φορέων και υπηρεσιών. Ο καθαρισμός έχει γίνει µε τέτοιο τρόπο ώστε φυτά που φύονται κατά τόπους επί του τείχους να έχουν διατηρηθεί ώστε να λειτουργούν αποτρεπτικά ως προς το πάτημά. Είναι απαγορευτικό οι επισκέπτες πεζοπόροι να αγγίζουν ή να πατάνε στο αναλημματικό τείχος για λόγους προστασίας. Είχε ανακαλυφθεί από τον Ηλία Καραµπά, πρόεδρο του συλλόγου ΣΙ∆ΕΡΙΤΗΣ.

Το μονοπάτι ανέμενε για αιώνες ανθρώπους να βαδίσουν και πάλι στα χνάρια των προγόνων µας. Κατά πάσα πιθανότητα συνέδεε τον Ναό της Αυλιδείας Αρτέµιδος µε το αρχαίο ∆ιατείχισµα Ανηφορίτη και στην συνέχεια µε το φρούριο στο Μεγάλο Βουνό.

Η δράση αυτή ενισχύει την πολιτιστική, περιβαλλοντική και αρχαιολογική αξία της περιοχής.



Ακολουθεί την Τετάρτη 3 Αυγούστου το απόγευμα η πολιτιστική πεζοπορική διαδρομή ΛΟΦΟΣ ΒΕΣΣΑΛΑ - ΑΡΧΑΙΟ ΚΑΜΙΝΙ –ΑΡΧΑΙΕΣ ΟΧΥΡΩΣΕΙΣ.

Εξαιρετική πεζοπορική διαδρομή με αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Θα ακολουθήσουμε αρκετά διαφοροποιημένη διαδρομή σε σχέση με την περσινή.

Ώρες πεζοπορίας: 2 ώρες περίπου
Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη

Κατά τη διάρκεια της διαδρομής θα πραγματοποιηθούν:
• Επίσκεψη στο αρχαίο καμίνι
• Γνωριμία με τις οχυρώσεις της κορυφής (κατά πάσα πιθανότητα μυκηναϊκής εποχής)
• Προσέγγιση μέρους του αρχαίου δρόμου
• Αφηγήσεις με θέμα: «Η χλωρίδα στο μύθο»
• Πληροφόρηση για την ιστορία της περιοχής

Ώρα εκκίνησης: 18.45μμ

Σημείο συνάντησης: Αρχή του χωμάτινου δρόμου που οδηγεί στο θέατρο. Απαραίτητη είναι η στοιχειώδης φυσική κατάσταση και η καλή υγεία. Οι πεζοπόροι να φέρουν μαζί τους σακίδιο πλάτης με νερό και πρόχειρο φαγητό, να φορούν άνετα ρούχα και παπούτσια πεζοπορίας. Όποιος θέλει μπορεί να έχει μπατόν, κιάλια, φωτογραφική μηχανή. Το μονοπάτι, σε όλα τα σημεία της διαδρομής, έχει εξαιρετική θέα.

Συντονιστές: Ηλίας Καραμπάς και Σπύρος Τσιβίκας / ΣΙΔΕΡΙΤΗΣ
Τηλ. επικοινωνίας - δηλώσεις συμμετοχής: 6974351684, 6981704637
email: sideritis2019@gmail.com