MY KTEO

Τετάρτη 20 Ιουλίου 2022

Μαρκόπουλος: «Τίποτα δεν πάει καλά στην Στερεά -8 ο πλυθησμός»

Η μεγαλύτερη μείωση πληθυσμού (8%) κατεγράφη στην Περιφέρεια Στερεάς, υπερδιπλάσια του 4% που είναι η πανελλαδική επίδοση. Η πλέον εκκωφαντική μείωση είναι στην Φθιώτιδα (-13%), Ευρυτανία (-13%), Βοιωτία (-10%) και Φθιώτιδα (-10%). 

Μόνο η Εύβοια διεσώθη με (-1,5%). Η μετακίνηση πληθυσμού έχει πάντα σαφή λόγο: τα οικονομικά, την ποιότητα ζωής και τις ευκαιρίες. Το γεγονός ότι η Περιφέρεια Στερεάς περιλαμβάνει την βιομηχανική ζώνη Οινοφύτων που είναι «μαγνήτης» έλξης για λόγους εργασίας σημαίνει ότι η μείωση πληθυσμού πάνω από 8%, έχει ιδιαιτέρως σοβαρές αιτίες και βέβαια είναι άκρως ανησυχητική για το μέλλον. Εδώ και 2-3 χρόνια, είναι φανερή η σοβαρή πτώση ποιότητας ζωής των πολιτών, όπως και η πτώση του κατά κεφαλήν εισοδήματος. 

Όλα αυτά δεν έχουν ιδιαίτερη σχέση με την κυβερνητική πολιτική η οποία είναι ίδια σε όλη την χώρα άρα δεν είναι αυτή η αιτία της καταστροφής. Όταν αναφέρομαι σε καταστροφή θέλω να είμαι ακριβής. 1 στους 7 κατοίκους άλλαξε τόπο διαμονής από Φθιώτιδα και Ευρυτανία και 1 στους 10 σε Φωκίδα και Βοιωτία, μέσα σε 10 μόνο χρόνια. Αν δε αφαιρέσουμε και τους μετανάστες που ήρθαν, η αλλαγή διαμονής και η υπογεννητικότητα είναι ακόμη πιο σοβαρή. Τι φταίει; προφανώς φταίει η Περιφερειακή πολιτική και η ανικανότητα της Περιφέρειας Στερεάς να προσαρμόσει τα οικονομικά της «όπλα» με βάση τις απαιτήσεις των πολιτών. Κι αυτό έγινε διότι βρέθηκαν στην διοίκηση της Περιφέρειας ερασιτέχνες οι οποίοι ούτε τώρα αντιλαμβάνονται την ζημιά που κάνουν.

Μόνη τους φροντίδα η εξυπηρέτηση συμφερόντων και η κατεύθυνση των κονδυλίων σε αυτούς και στα μπετά (χωρίς μελέτες και κατά προτίμηση με αναθέσεις).

Τι έκαναν για την πρωτογενή παραγωγή; Εκμετάλλευση υδάτων; Μηδέν εις το πηλίκο. Ούτε φράγματα, ούτε Σπερχειός, ούτε Λήλας, ούτε άρδευση Μόρνου, ούτε φροντίδα Κωπαϊδος.
Γιατί τότε να μείνουν οι νέοι στα χωράφια;
Τι έκαναν για την ενίσχυση νεοφυών επιχειρήσεων ή startups ή ενίσχυση μικρομεσαίων ή ενίσχυση επενδύσεων; Άνθρακες ο θησαυρός! Το χαμηλότερο ποσοστό ενίσχυσης, κανένα πρόγραμμα για νεοφυείς επιχειρήσεις για Στερεά και βέβαια κανένας ιδιαίτερος σχεδιασμός.

Τι έκαναν για τον τουρισμό; Απλά ξόδεψαν όλα τα χρήματα για την τουριστική προβολή με τραγικά αποτελέσματα: Η Στερεά είναι η μόνη Περιφέρεια στην οποία μειώθηκε, ακόμα και το 2019, που ήταν η καλύτερη χρονιά, ο μέσος χρόνος παραμονής των τουριστών. Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Θήβας, το τελειότερο μετά των Αθηνών, έχει διψήφιο αριθμό επισκεπτών το Σαββατοκύριακο, έναντι 2.500 την πρώτη περίοδο μετά τα εγκαίνια! Τα ιαματικά είναι ανεκμετάλλευτα και η Πανελλήνια έκθεση Λαμίας θα ανοίξει υπαίθρια φέτος, μετά από 8 χρόνια, χωρίς νέες εγκαταστάσεις, αλλά στις παλιές και ημικατεστραμμένες.

Όλα μα όλα, σημαδεύουν Περιφερειάρχη Φάνη Σπανό και προσωποποιούν την αποτυχία και την κατάρρευση στον πληθυσμό σαν κριτήριο προόδου. Η αλήθεια είναι πικρή όσο και το «κώνειο» στην πολιτική.