MY KTEO

Κυριακή 10 Ιουλίου 2022

Aνέβηκαν όλοι στα... κεραμίδια με το έκτρωμα της Κεραμέως για τα Πανεπιστήμια


«Κόκκινο» θα χτυπήσει ο κοινοβουλευτικός… «υδράργυρος» την ερχόμενη εβδομάδα. Και αυτό γιατί σε κλίμα άγριας πόλωσης, όπως όλα δείχνουν, θα συζητηθεί το νομοσχέδιο της Νίκης Κεραμέως για τα ΑΕΙ.

Η υπουργός Παιδείας δήλωσε στη Βουλή πως με το πολυνομοσχέδιο αυτό «υλοποιούμε πλέον το σύνολο των βασικών προεκλογικών μας δεσμεύσεων στον τομέα της παιδείας». Απέναντι της ο Νίκος Φίλης, αρμόδιος για τα ζητήματα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, έκανε λόγο για «εκτρωματικό» και «επικίνδυνο» νομοσχέδιο «που επιδιώκει να παραδώσει την ελληνική δημόσια ανώτατη εκπαίδευση στις αρπακτικές δυνάμεις της αγοράς».

Αναπόφευκτα, η σκληρή αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, όπως αποτυπώθηκε με την ολοκλήρωση της επεξεργασίας του νομοθετήματος στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, θα διοχετευτεί στην Ολομέλεια. Ειδικά αν συνυπολογίσει κανείς, εκτός από τις αντιδράσεις του πολιτικού κόσμου, και εκείνες του πανεπιστημιακού κόσμου θεωρείται βέβαιο ότι η σύγκρουση, εν μέσω προχωρημένου θέρους, θα είναι σφοδρή.

Μέχρι τότε αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο με τις ψήφους της ΝΔ «πέρασε» από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή το νομοσχέδιο Κεραμέως. Καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25, ενώ επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και η Ελληνική Λύση.

Καθαρό «όχι» στο νομοσχέδιο Κεραμέως
Ηχηρή ήταν η αντίδραση από την ακαδημαϊκή κοινότητα στο νομοσχέδιο Κεραμέως όπως κατέδειξε η ακρόαση των φορέων που κλήθηκαν να καταθέσουν τις απόψεις τους κατά την διάρκεια της επεξεργασίας του νομοσχεδίου. «Όχι» στο νέο μοντέλο διοίκησης από την Σύνοδο Πρυτάνεων και την ΠΟΣΔΕΠ ενώ εξ’ ολοκλήρου αντίθετο στο νομοσχέδιο - εκτός του διδακτικού και ερευνητικού - δήλωσε και το τεχνικό, εργαστηριακό και διοικητικό προσωπικό των ΑΕΙ.

«Οι δυνατότητες διαπλοκής για τον έλεγχο της εκλογής Πρύτανη αυξάνει, καθώς στην πράξη τέσσερα εσωτερικά μέλη μπορούν να διαμορφώσουν σχετικά εύκολα τις συνθήκες για την εκλογή στο αξίωμα του Πρύτανη ενός εξ αυτών» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Συνόδου των Πρυτάνεων, Ευάγγελος Διαμαντόπουλος. Πρόσθεσε μάλιστα πως «η σημαντικότερη όμως αντίφαση είναι ότι ο Πρύτανης, ως Πρόεδρος του Συμβουλίου Διοίκησης, καθίσταται ταυτόχρονα ελέγχων και ελεγχόμενος».

Από την πλευρά του ο Γιάννης Νηματούδης, Πρόεδρος της Εκτελεστικής Γραμματείας ΠΟΣΔΕΠ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού) ανέφερε πως «θεωρούμε ότι η εκλογή των οργάνων του Πανεπιστημίου μέσα από την επιλογή των έξι μελών του Συμβουλίου Διοίκησης, όπου ένα από αυτά τα έξι επιλέγεται Πρύτανης και, ακολούθως, ο διορισμός στην ουσία των Αντιπρυτάνεων και ο διορισμός των Κοσμητόρων θα οδηγήσει σε απίστευτη αύξηση της διαπλοκής». Και συμπλήρωσε πως «εξάλλου, υπάρχει και μία ασάφεια στο θέμα του Πρύτανη. Ο Πρύτανης είναι Πρόεδρος του Συμβουλίου, είναι Πρόεδρος της Συγκλήτου, προεδρεύει του ΕΛΚΕ. Αυτό προκαλεί σοβαρές ανισορροπίες στην κατανομή ρόλων στις ελεγκτικές εξουσίες, καθώς και τη δημοκρατική νομιμοποίηση των οργάνων του Πανεπιστημίου».

Για «κατάληψη» του αυτοδιοίκητου των πανεπιστημίων και επιβολή «συγκεντρωτικής» δομής διοίκησης έκανε λόγο η αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Ειδικού και Εργαστηριακού Διδακτικoύ Προσωπικoύ ΑΕΙ, Ελένη Λουτράρη. Μίλησε μάλιστα «για την υποβάθμιση των πτυχίων, την επιβολή ενός αυταρχικού πλαισίου λειτουργίας στα Α.Ε.Ι., την υπονόμευση των φοιτητικών συλλόγων, τη περαιτέρω ενίσχυση της εργασιακής επισφάλειας μέσα από την επέκταση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης και τον κατακερματισμό των εργασιακών σχέσεων όλων των κατηγοριών προσωπικού».

Για προσχηματική διαβούλευση κατηγόρησε το υπουργείο Παιδείας η Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού των ΑΕΙ, Δέσποινα Δημητριάδου. «Δεν υπήρξε συζήτηση με τον κλάδο μας ούτε επί της αρχής, ούτε για θέματα κλαδικά. Κληθήκαμε απλά να καταθέσουμε τα σχόλιά μας σε μια προσχηματική δημόσια διαβούλευση και αναρωτιόμαστε αν κάποιος τις έχει καν διαβάσει όταν ακόμη και η διόρθωση της σειράς αναφοράς του κλάδου δεν έχει γίνει δεκτή και συζητάμε για ένα νομοσχέδιο που αλλάζει ολοκληρωτικά το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Πλήρως απέναντι στο νομοσχέδιο στάθηκε και η Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, (ΟΔΠΤΕ), Νίκη Χρονοπούλου. «Σαν Ομοσπονδία είμαστε εξ ολοκλήρου αντίθετοι με το κατατεθημένο σχέδιο νόμου, καθώς πρόκειται για σαρωτικό νομοθέτημα που περικλείει νομοθετικές ρυθμίσεις σειράς ετών τις οποίες οι εργαζόμενοι στα πανεπιστήμια έχουμε καταδικάσει διαχρονικά και που ολοκληρώνει τη μετατροπή των πανεπιστημίων σε αυτόνομες επιχειρηματικές μονάδες απομακρύνοντάς τα ακόμα περισσότερο από τις μορφωτικές ανάγκες των φοιτητών» υπογράμμισε.

Παρά την θετική άποψη που εξέφρασε για το νομοσχέδιο ο Πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαιδευτικής Εκπαίδευσης, Περικλής Μήτκας, ανέφερε πως «οι πολλές νέες κατηγορίες Προγραμμάτων Σπουδών σε συνδυασμό με τις πολλές κατηγορίες διδασκόντων, θα κάνουν πιο δύσκολη την εφαρμογή διαδικασιών διασφάλισης ποιότητας σε όλα τα επίπεδα».

Αμετακίνητη η υπουργός
Από την πλευρά της πάντως η Νίκη Κεραμέως, απέναντι στην ξεκάθαρη εναντίωση της ακαδημαϊκής κοινότητας στο νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ, επέμεινε στην κατάργηση της εκλογής των πρυτάνεων και των κοσμητόρων, υποστηρίζοντας πως δεν είναι το πιο σημαντικό θέμα του νομοσχεδίου και πως «δεν αγγίζει στο σύνολό της την πανεπιστημιακή κοινότητα». Ενώ σημείωσε, κόντρα στην συντριπτική πλειοψηφία των φορέων που στάθηκαν αρνητικοί στο νομοσχέδιο, πως «ακούσαμε σήμερα σχεδόν όλους τους φορείς να αναγνωρίζουν σημαντικές θετικές ρυθμίσεις στο νομοσχέδιο».

Υπενθυμίζεται πως κατά την διάρκεια της επεξεργασίας του νομοσχεδίου στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή η Νίκη Κεραμέως δήλωσε για το νομοσχέδιο πως «κωδικοποιεί την υφιστάμενη νομοθεσία σχετικά με τη λειτουργία των Πανεπιστημίων, καθορίζει ένα σαφές νομικό πλαίσιο για ζητήματα που για χρόνια είχαν μείνει αρρύθμιστα και παρέχει νέες δυνατότητες στα Πανεπιστήμια, στους φοιτητές, στους πανεπιστημιακούς και στους πολίτες».

Αποκλείστηκαν οι φοιτητές, ευχαριστίες από την Εκκλησία στην Κεραμέως
Πρέπει να σημειωθεί ότι αποκλείστηκαν από την ακρόαση των φορέων οι φοιτητές, τους οποίους κατεξοχήν αφορά το νομοσχέδιο, μια κίνηση η οποία έφερε τις σφοδρές αντιδράσεις από την αντιπολίτευση. Στον αντίποδα, ικανοποιημένοι δήλωσαν Εκκλησία και κληρικοί για την αύξηση των οργανικών τους θέσεων. «Λύνεται ένα διαχρονικό πρόβλημα στην Εκκλησία της Ελλάδος» δήλωσε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων Τιμόθεος, χαιρετίζοντας το νομοσχέδιο. Κοινή συνισταμένη Εκκλησίας και κληρικών οι ευχαριστίες, όπως αποτυπώθηκαν, προς την Νίκη Κεραμέως για τις προσπάθειες που κατέβαλε, όπως χαρακτηριστικά είπαν, για την επίλυση του ζητήματος.


ieidiseis.gr του Μιχάλη Χαριάτη