MY KTEO

Δευτέρα 11 Ιουλίου 2022

Η παράσταση ΈΡΩΤΟΣ ΎΒΡΙΣ: ∆ΟΡΠΟΣ του Νίκου Τουλιάτου στο Bio-Mechanical Festival


Η παράσταση ΈΡΩΤΟΣ ΎΒΡΙΣ: ∆ΟΡΠΟΣ του Νίκου Τουλιάτου που θα παρουσιαστεί την Τετάρτη 13 Ιουλίου στο Bio-Mechanical Festival. 

Οι Ατρείδες απολογούνται για τις πράξεις τους σε ένα συµπόσιο στον Άδη που τελείται εν είδει δικαστηρίου και επαναλαµβάνεται αέναα σαν τέλειος αξεδιάλυτος κύκλος. Ήρωες που έφτασαν στην ύβρη ορµώµενοι από το πάθος τους για τον πλούτο και την εξουσία, 
το µεταφυσικό στοιχείο, το αντίθετο φύλο, την απονοµή δικαιοσύνης.

Σκηνοθετικό σηµείωµα: 
Όταν ξεκινήσαµε να ετοιµάζουµε την παράσταση, µέσα από συζητήσεις και  ανταλλαγή ιδεών, προέκυψαν οι διάλογοι του έργου. Πήραµε λοιπόν αυτή την πρώτη  ύλη και βάση αυτής στήσαµε όλο το έργο. Πήραµε µονολόγους και κείµενα των 6 προσώπων της οικογένειας των Ατρειδών, από διαφορετικά έργα του Αισχύλου, του Ευριπίδη, του Σοφοκλή, για να δείξουµε και τη διαφορετική εκδοχή της ύβρεως. Με κάποια πρωτότυπα κείµενα που έγραψε η Ειρήνη Καπελώνη, και µε την οµαδική µετάφραση  µονολόγων και χορικών, φτιάξαµε ένα κολλάζ. Προσπαθήσαµε να είναι 
κάτι διαδραστικό µε ρεαλιστικά στοιχεία. Η ρύθµιση των κειµένων έγινε µε τέτοιο 
τρόπο ώστε να προκύπτει ένα έργο, που να έχει αρχή, µέση και τέλος. 

Η οικογένεια των Ατρειδών Αγαµέµνων, Κλυταιµνήστρα, Ορέστης, Ηλέκτρα, Ιφιγένεια, Χρυσόθεµις περίµεναν σε µία αίθουσα αναµονής στον Άδη µέχρι να έρθει και ο τελευταίος της οικογένειας για να βρεθούν για πρώτη φορά όλοι µαζί ενώπιος ενωπίω. Τους βρίσκουµε να κάθονται γύρω από ένα τραπέζι – µπουφέ  καλεσµένοι από έναν δικαστή και τρείς ερινύες όπου τρώνε, πίνουν και συνοµιλούν για ότι έκαναν στην ζωή τους. Πρώτη φορά αντιµετωπίζουν άµεσες κατηγορίες από τα θύµατα τους και µπαίνουν στην διαδικασία να απολογηθούν για τα ειδεχθή εγκλήµατά τους είτε µε την πράξη είτε µε την σιωπή τους και να στηρίξουν ή όχι τις επιλογές και τις πράξεις τους σε ένα συµπόσιο στον Άδη που τελείται εν είδη δικαστηρίου και επαναλαµβάνεται αέναα σαν τέλειος αξεδιάλυτος κύκλος. Πρόσωπα  που έφτασαν στην ύβρη ορµώµενοι από το πάθος τους για τον πλούτο και την εξουσία, το µεταφυσικό στοιχείο, το αντίθετο φύλο, την απονοµή δικαιοσύνης ή την υπεράσπιση της τιµής άλλοτε καταπατώντας και άλλοτε χάνοντας την πίστη τους. 

Και επειδή πραγµατική κάθαρση δεν µπορεί να υπάρξει, γιατί πράξεις σαν αυτές συνεχίζονται σε έναν αέναο κύκλο που δεν τελειώνει ποτέ γι’ αυτό δεν υπάρχει τέλος αλλά όλα ξαναρχίζουν από την αρχή. 
Νίκος Τουλιάτος 


Θέατρο
Νίκος Τουλιάτος
Χώρος: Θέατρο Αυλιδείας Αρτέµιδος 
Είσοδος: ολόκληρο 12€, µειωµένο 8€
Ώρα έναρξης: 21.15