MY KTEO

Σάββατο 30 Ιουλίου 2022

Αναδρομικά συντάξεων: Πώς θα καταβληθούν - Τα δύο σενάρια που εξετάζει η κυβέρνηση


Δύο σενάρια κερδίζουν έδαφος στην κυβέρνηση όσον αφορά την ενδεχόμενη καταβολή των αναδρομικών, για τα κομμένα δώρα και τις επικουρικές, στους συνταξιούχους μετά την πρόσφατη απορριπτική απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας. 

Το πρώτο σενάριο προβλέπει καταβολή αναδρομικών για επικουρικές - δώρα μόνο για όσους προσέφυγαν στα δικαστήρια έως 31 Ιουλίου 2020 και το δεύτερο τον συμψηφισμό των αναδρομικών με τις αρνητικές προσωπικές διαφορές του νόμου Κατρούγκαλου.

Εξαιρετικά δύσκολο είναι το σενάριο να καταβληθούν τα αναδρομικά σε όλους με ετήσιες δόσεις από το 2023. Αυτό το ενδεχόμενο απορρίπτεται από το οικονομικό επιτελείο λόγω του μεγάλου δημοσιονομικού κόστους (περίπου 2,5 δισ. ευρώ) και με δεδομένη την εξαιρετικά δυσμενή οικονομική συγκυρία.

Το σίγουρο πάντως είναι ότι ανάλογα της οικονομικής συγκυρίας οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν προς τα τέλη Αυγούστου και είναι πιθανόν να υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις από τον Πρωθυπουργό στα εγκαίνια της ΔΕΘ στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Ο συμψηφισμός των κομμένων αναδρομικών (δώρα και επικουρικές) με τις αρνητικές προσωπικές διαφορές του νόμου Κατρούγκαλου (παράλληλα και με την αύξηση που θα δοθεί στις συντάξεις από 1-1-2023) είναι ένα σενάριο που θα μελετήσει η κυβέρνηση για τους συνταξιούχους που δεν προσέφυγαν στα δικαστήρια. Μάλιστα εξετάζεται για τους συνταξιούχους που δεν είχαν κάνει αγωγές, τα αναδρομικά να συμψηφιστούν με τα υπόλοιπα από τις προσωπικές διαφορές που λαμβάνουν μετά τον επανυπολογισμό των συντάξεών τους με τον νόμο 4670/2020.

Με τον τρόπο αυτό και το Δημόσιο θα αποφύγει τη γιγάντωση της δαπάνης σε μια χρονική στιγμή εξαιρετικά κρίσιμη για τα οικονομικά της χώρας, ενώ από την άλλη οι συνταξιούχοι θα μειώσουν ή ακόμη και θα μηδενίσουν την προσωπική τους διαφορά, εξασφαλίζοντας την αύξηση των συντάξεών τους από 1/1/2023. Ετσι λοιπόν ένας συνταξιούχος που πρέπει να λάβει αναδρομικά τα δώρα του 11μήνου (800 ευρώ) και έχει προσωπική διαφορά 250 ευρώ, θα την συμψηφίσει με τα αναδρομικά, θα λάβει τα υπόλοιπα 550 ευρώ σε δόσεις, ενώ από 1/1/2023 θα έχει και αύξηση στη σύνταξή του κάθε μήνα (π.χ. 50 ευρώ), αφού θα έχει μηδενίσει την προσωπική διαφορά με ενσωμάτωσή της στη σύνταξη.

Η καταβολή εντόκως των αναδρομικών σε όλους τους συνταξιούχους οι οποίοι προσέφυγαν στα δικαστήρια έως 31/7/2020 (και δικαιώθηκαν από το ΣτΕ). Δηλαδή το σενάριο αυτό προβλέπει την αυτόματη επιστροφή των ποσών (για την περίοδο μεταξύ Ιουνίου 2015 - Μαΐου 2016) σε όσους έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη, χωρίς να μεσολαβήσει η εκδίκαση των υποθέσεών τους από τα κατά τόπους δικαστήρια. Πρόκειται για περίπου 350.000 συνταξιούχους οι οποίοι έχουν ξεκινήσει ένα μεγάλο δικαστικό αγώνα εδώ και μία δεκαετία – διεκδικώντας τα αναδρομικά συνολικού ύψους 700-800 εκατ. ευρώ – σπαταλώντας χρόνο και χρήμα.


cnn.gr