MY KTEO

Δευτέρα 18 Ιουλίου 2022

Αναφορά Β. Αποστόλου για την αναστολή αποπληρωμής των επιστρεπτέων προκαταβολών για τις επιχειρήσεις της Εύβοιας - Επιστολή Επιμελητηρίου Εύβοιας


Ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Ευβοίας και πρώην Υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου κατέθεσε Αναφορά προς τον κ. Υπουργό Οικονομικών το υπ’ αριθμ. 3182/15.07.2022 έγγραφο του Επιμελητηρίου Ευβοίας, με το οποίο αιτείται την αναστολή της αποπληρωμής των επιστρεπτέων προκαταβολών και την οριζόντια μετατροπή της σε επιχορηγούμενο πρόγραμμα, με σκοπό τη στήριξη της τοπικής οικονομίας και επιχειρηματικότητας που έχουν πληγεί τόσο από την πανδημία, όσο και από τις φυσικές καταστροφές και από την ακρίβεια.

Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων

ΑΝΑΦΟΡΑ

Για τον κ. Υπουργό Οικονομικών

Θέμα: Αναστολή αποπληρωμής των επιστρεπτέων προκαταβολών για τις επιχειρήσεις της Εύβοιας και οριζόντια μετατροπή της σε επιχορηγούμενο πρόγραμμα.

Ο βουλευτής Ευβοίας Αποστόλου Ευάγγελος καταθέτει προς τον κ. Υπουργό Οικονομικών το υπ’ αριθμ. 3182/15.07.2022 έγγραφο του Επιμελητηρίου Ευβοίας, με το οποίο αιτείται την αναστολή της αποπληρωμής των επιστρεπτέων προκαταβολών και την οριζόντια μετατροπή της σε επιχορηγούμενο πρόγραμμα, με σκοπό τη στήριξη της τοπικής οικονομίας και επιχειρηματικότητας που έχουν πληγεί τόσο από την πανδημία, όσο και από τις φυσικές καταστροφές και από την ακρίβεια.

Παρακαλούμε για την απάντηση και τις ενέργειές σας και να μας ενημερώσετε σχετικά.

Ο καταθέτων βουλευτής

Ευάγγελος Αποστόλου

 

H επιστολή του Επιμελητηρίου

ΘΕΜΑ : Το Επιμελητήριο Εύβοιας ζητά την αναστολή της αποπληρωμής των επιστρεπτέων προκαταβολών και την οριζόντια μετατροπή της σε

επιχορηγούμενο πρόγραμμα.

Αξιότιμοι κ.κ Υπουργοί,

Γνωρίζετε ίσως πιο τεκμηριωμένα από εμάς, ότι τα τελευταία δέκα χρόνια η επιχειρηματικότητα και η τοπική οικονομία της Εύβοιας βίωσαν ακόμη πιο πολλές αρνητικές εξελίξεις σε σύγκριση με αυτές που βίωσε όλη τη χώρα. Διακοπή

ιεγάλων επιχειρήσεων, ανθρωπογενείς και φυσικές κρίσεις, ερήμωση της υπαίθρου και καθυστέρηση δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων.

Σήμερα, ειδικά τις πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (που αποτελούν το 99% των μελών μας) - οι οποίες αντιμετωπίζουν πτώση κύκλου εργασιών, τεράστιες δυσκολίες τραπεζικού δανεισμού, έχουν ανεξόφλητες παλιές οφειλές στις τράπεζες και στο δημόσιο - οι διαρκείς ανατιμήσεις πρώτων υλών σε συνδυασμό με την ενεργειακή κρίση τις οδηγούν σε αδιέξοδο.

Η καλή τουριστική περίοδος που διανύουμε, από ότι φαίνεται μέχρι στιγμής επηρεάζει θετικά μόνο τις γνωστές και επώνυμες περιοχές, ενώ δυστυ

μικρότερη επίδραση για περιοχές όπως η Εύβοια.

Η πρόσφατη ανάρτηση των εκκαθαριστικών σημειωμάτων για τις επιστρεπτέες προκαταβολές έχει δημιουργήσει έντονες αντιδράσεις και απογοήτευση στον επιχειρηματικό κόσμο, αφού επιβαρύνει την υπάρχουσα κατάσταση με πρόσθετες οικονομικές υποχρεώσεις.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω αλλά και τις επίμονες παρακλήσεις των μελών μας αιτούμαστε την αναστολή της σχετικής αποπληρωμής των επιστρεπτέων προκαταβολών και την οριζόντια μετατροπή της σε επιχορηγούμενο πρόγραμμα, δεδομένου ότι οι πρόσκαιρες αυτές ενισχύσεις χορηγήθηκαν με σκοπό να κρατήσουν ζωντανές τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέχρι την επιστροφή της οικονομίας στη κανονικότητα.

Αξιότιμοι κ.κ Υπουργοί,

Η υλοποίηση ενός τέτοιου μέτρου θα έδινε ανάσα ζωής στις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί έντονα όχι μόνο από την πανδημία, αλλά και από τις πρωτοφανείς ανατιμήσεις στις τιμές των καυσίμων, του ρεύματος και των βασικότερων πρώτων υλών.

Στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση.