MY KTEO

Παρασκευή 22 Ιουλίου 2022

Ποιος έχει το πάνω χέρι όσον αφορά την συχνότητα των ερωτικών επαφών

 


Οι άνδρες ξεκινούν τη διαδικασία του σεξ περισσότερες από τρεις φορές συχνότερα από ό,τι οι γυναίκες όταν βρίσκονται σε μια μακροχρόνια, ετεροφυλοφιλική σχέση, υποστηρίζει νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Evolutionary Behavioral Sciences και εξέτασε τη σεξουαλική ζωή 92 ζευγαριών ηλικίας από 19-30 ετών. Η χρονική διάρκεια των σχέσεων ποίκιλλε από ένα μήνα έως εννέα χρόνια, με μέσο όρο τα δύο χρόνια. Τα ζευγάρια έκαναν σεξ δύο έως τρεις φορές την εβδομάδα κατά μέσο όρο.

 

Προηγούμενες έρευνες, πάντως, έχουν δείξει ότι το σεξ συμβαίνει πολύ πιο συχνά όταν η γυναίκα αναλαμβάνει την πρωτοβουλία, υποδηλώνοντας ότι είναι εκείνη που βάζει τα όρια σε μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι οι άνδρες.

 

Οι ψυχολόγοι του Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας της Νορβηγίας (NTNU) διερεύνησαν ποιοι άλλοι παράγοντες παίζουν ρόλο στη συχνότητα της σεξουαλικής επαφής σε ζευγάρια που βρίσκονται σε μακροχρόνιες σχέσεις, αναδεικνύοντας δύο παράγοντες ως καθοριστικούς για τη συχνότητα με την οποία οι γυναίκες αναλαμβάνουν την πρωτοβουλία.

 

Η στάση τους απέναντι στο περιστασιακό σεξ

Η στάση των γυναικών απέναντι στο περιστασιακό σεξ παίζει σημαντικό ρόλο, κάτι που εκ πρώτης όψεως μπορεί να φαίνεται περίεργο, όταν μιλάμε για σεξ σε μακροχρόνιες σχέσεις και όχι με κάποιον τρίτο.

 

«Αυτός ο παράγοντας μέτρησης περιγράφει τον βαθμό που οι γυναίκες διακρίνουν τις σεξουαλικές με τις συναισθηματικές πτυχές μιας σχέσης», εξηγεί ο καθηγητής Leif Edward Ottesen Kennair από το Τμήμα Ψυχολογίας του NTNU.

 

Οι γυναίκες που τείνουν να είναι πιο ανοιχτές σε περιστασιακές σεξουαλικές σχέσεις διαφοροποιούν σε μεγαλύτερο βαθμό την οπτική τους μεταξύ της θετικής, αμιγώς σωματικής έκφανσης του σεξ και των συναισθηματικών πτυχών μιας σχέσης. Επομένως, ένας τσακωμός για το ποιος θα πλύνει τα πιάτα ή ποιος θα καθαρίσει το σπίτι ίσως να μην είναι τόσο κρίσιμος για το αν το ζευγάρι θα κάνει σεξ.

 

Συχνά, το αν κάποιος κάνει σεξ ή όχι αφορά σε ένα συμβιβασμό μεταξύ των συντρόφων και οι γυναίκες που διαφοροποιούν περισσότερο το σεξ από τις άλλες πτυχές είναι πιθανότατα πιο πρόθυμες να συμβιβαστούν.

 

Από την άλλη, οι άνδρες είναι πάντα έτοιμοι να κάνουν σεξ σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό, ανεξάρτητα από τη στάση τους. Γεγονός, όμως, είναι ότι η στάση της γυναίκας απέναντι στις βραχυπρόθεσμες σεξουαλικές σχέσεις δεν είναι ο μόνος παράγοντας.

 

Ο παράγοντας «πάθος»

«Το πάθος που υπάρχει σε μια σχέση έχει μεγάλη σημασία για τη συχνότητα των σεξουαλικών επαφών», λέει ο Trond Viggo Grøntvedt, βασικός συγγραφέας της μελέτης, για την οποία οι ψυχολόγοι του NTNU εξέτασαν πολλούς παράγοντες, όπως το πόσο χαρούμενοι είναι οι άνθρωποι στη σχέση τους, πόσο αφοσιωμένοι αισθάνονται στον σύντροφό τους, πόση οικειότητα έχουν, πόσο εμπιστεύονται ο ένας τον άλλον και πόση αγάπη τρέφουν μεταξύ τους.

 

Όλοι αυτοί οι παράγοντες έχουν σίγουρα τις καλές πλευρές τους, αλλά το να κάνει κανείς περισσότερο σεξ δεν αφορά σε κάτι τόσο απλό, όσο το να υπάρχει αγάπη και εμπιστοσύνη ανάμεσα στο ζευγάρι. Το σημαντικότερο ρόλο σε αυτό το πεδίο παίζει το πάθος, το οποίο και είναι το μόνο που μπορεί να βοηθήσει στην πρόβλεψη της συχνότητας του σεξ.

 

«Το πάθος είναι πραγματικά ο μόνος από αυτούς τους παράγοντες που έχει σημασία στη συγκεκριμένη περίπτωση. Δεν βρήκαμε καμία συσχέτιση μεταξύ οποιωνδήποτε άλλων πτυχών και του πόσο συχνά οι άνθρωποι κάνουν σεξ στη σχέση τους», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Δρ. Grøntvedt.

 

Η επιθυμία για άλλους μειώνει το πάθος

Όσο πιο μακρόχρονη ήταν η σχέση, τόσο λιγότερο συχνά έκαναν σεξ τα ζευγάρια. Υπήρξε, όμως, ένας ακόμα παράγοντας που μείωνε τη συχνότητα. «Η αγάπη είναι ένας μηχανισμός δέσμευσης και υπάρχει λιγότερο πάθος και επιθυμία σε μια σχέση εάν ένας σύντροφος ενδιαφέρεται και για άλλους ερωτικούς παρτενέρ», σημειώνει ο Δρ. Kennair.

 

«Οι έντονες σεξουαλικές φαντασιώσεις για άλλους εκτός από τον σύντροφο της σχέσης δεν επιδρούν θετικά στο πάθος», λέει ο αναπληρωτής καθηγητής Mons Bendixen, επίσης από το Τμήμα Ψυχολογίας.

 

Καθοριστική μόνο η στάση των γυναικών

«Το πιο αξιοσημείωτο εύρημα είναι ίσως ότι μόνο η στάση της γυναίκας απέναντι στο περιστασιακό σεξ έχει επιπτώσεις στη συχνότητα της σεξουαλικής επαφής», τονίζει καταληκτικά ο Δρ. Kennair.

 

Ωστόσο, τα ευρήματα μπορεί να μην ισχύουν για όλους τους πολιτισμούς, σημειώνει o Δρ. Bendixen, καθώς εφαρμόζονται κυρίως σε κοινωνίες με μεγαλύτερη ισότητα των φύλων και σεξουαλικό έλεγχο των γυναικών.