MY KTEO

Σάββατο 9 Ιουλίου 2022

Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας : Βρέθηκαν τράπεζες και σούπερ μάρκετ που δεν την εφάρμοσαν


Με αφορμή τη συμπλήρωση μιας εβδομάδας από την έναρξη εφαρμογής της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας στις τράπεζες και τα σούπερ μάρκετ με περισσότερους από 250.000 εργαζόμενους, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της χρήσης της από τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους στους εν λόγω κλάδους. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που αντλήθηκαν από το Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ», σήμερα, Πέμπτη, 7 Ιουλίου, στις 12 το μεσημέρι:   

- Το ποσοστό των εργαζομένων στους δύο κλάδους που χρησιμοποίησαν την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, από την Παρασκευή 1η Ιουλίου μέχρι και σήμερα, διαμορφώνεται στο 79,9%. Επί συνόλου 120.344 εργαζομένων (117.017, αν αφαιρεθούν 3.327 στελέχη που κατέχουν θέσεις ευθύνης) στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις, την κάρτα χρησιμοποίησαν το προηγούμενο 7ήμερο οι 93.440. 

- Στον κλάδο των σούπερ μάρκετ το ποσοστό διαμορφώνεται σε 80,4%, ενώ στις επιμέρους αλυσίδες κλιμακώνεται μέχρι και το 98%. Στη μεγάλη πλειονότητα των επιχειρήσεων το ποσοστό υπερβαίνει το 80%. Ωστόσο, υπάρχουν και   τρεις επιχειρήσεις με μονοψήφια ή και μηδενικό ποσοστό εφαρμογής.  Το υπουργείο καλεί αυτές τις επιχειρήσεις να συμμορφωθούν αμέσως. 

- Στις τράπεζες ο μέσος όρος είναι 78,3%, τα ποσοστά φτάνουν μέχρι 100%. Ομοίως, η πλειονότητα έχει συμμορφωθεί,  υπάρχουν όμως και λίγες περιπτώσεις μικρών τραπεζών με μηδενικά ποσοστά. Στις τέσσερις συστημικές τράπεζες το ποσοστό εφαρμογής κυμαίνεται από 74%-85%.   

Όπως αναφέρει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σε ανακοίνωσή του, τα ποσοστά είναι ικανοποιητικά, αν ληφθεί υπόψη ότι στην Ψηφιακή Κάρτα εντάσσονται επί του παρόντος μόνο οι εργαζόμενοι με φυσική παρουσία, ενώ στις τράπεζες σημαντικός αριθμός εξακολουθεί να εφαρμόζει τηλεργασία, (τον Ιούνιο το ποσοστό των εργαζομένων σε τηλεργασία στις τράπεζες ήταν πάνω από 10%). Επίσης, αρκετοί είναι και οι εργαζόμενοι που λείπουν τον Ιούλιο σε θερινές άδειες. 

Ωστόσο, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, θεωρείται αυτονόητο ότι το ποσοστό χρήσης της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας θα αυξηθεί περαιτέρω τις επόμενες ημέρες, καθώς επιχειρήσεις και εργαζόμενοι εξοικειώνονται με το νέο σύστημα, ενώ εξαντλείται παράλληλα η περίοδος κατά την οποία δεν θα επιβάλλονται κυρώσεις για τη μη ενεργοποίησή της. 

Επίαης το υπουργείο επισημαίνει: «Με αφορμή εξάλλου τις καταγγελίες που ήρθαν στη δημοσιότητα για κρούσματα καταστρατήγησης του ωραρίου με παράκαμψη της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, επισημαίνεται ότι η Κάρτα είναι το πλέον αποτελεσματικό εργαλείο για την πρόληψη, τον έλεγχο και την αντιμετώπιση ακριβώς αυτών των φαινομένων. Η διευκόλυνση των ελέγχων και η διεκπεραίωσή τους με διαφανή και αντικειμενικό τρόπο είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους προχώρησε και θα επεκταθεί η εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, η οποία: 

- εξασφαλίζει την άμεση, σε πραγματικό χρόνο ενημέρωση του ΠΣ "ΕΡΓΑΝΗ" για την έναρξη και τη λήξη της εργασίας, 

- επιτρέπει στους ελεγκτές να γνωρίζουν, πριν επισκεφθούν έναν χώρο εργασίας, πόσοι και ποιοι εργαζόμενοι πρέπει να βρίσκονται εκεί, 

- εξοπλίζει τους εργαζόμενους με ένα σημαντικό αποδεικτικό στοιχείο για τη διεκδίκηση οφειλομένων, δεδομένου ιδίως ότι οι σχετικές καταγραφές στο ΠΣ "ΕΡΓΑΝΗ" διατηρούνται επί δεκαετία». 

Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων υπενθυμίζει ότι, σύμφωνα με τον νόμο 4808/2021 για την Προστασία της Εργασίας (άρθρο 74 παρ. 4): «η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας αξιοποιείται από την Επιθεώρηση Εργασίας για τον έλεγχο τήρησης του ωραρίου των επιχειρήσεων. Εάν, κατά τον επιτόπιο έλεγχο σε επιχείρηση, διαπιστωθεί ότι η Ψηφιακή Κάρτα εργαζομένου δεν είναι ενεργοποιημένη, επιβάλλεται στον εργοδότη πρόστιμο 10.500 ευρώ ανά εργαζόμενο που δεν έχει ενεργοποιημένη Ψηφιακή Κάρτα. Σε περίπτωση που σε τρεις ελέγχους, εντός χρονικού διαστήματος 12 μηνών, διαπιστωθεί η παράβαση της παρούσας επιβάλλεται προσωρινή διακοπή λειτουργίας της επιχείρησης για χρονικό διάστημα 15 ημερών». 



naftemporiki.gr