MY KTEO

Δευτέρα 18 Ιουλίου 2022

«Κόσκινο» από ΑΑΔΕ σε φορολογούμενους με μεγάλη περιουσία


«Πρεμιέρα» με εξονυχιστικούς φορολογικούς ελέγχους κάνουν από τις 29 Ιουλίου τα έξι νέα Ελεγκτικά Κέντρα. Στο στόχαστρο των έξι νέων Ελεγκτικών Κέντρων μπαίνουν οι φορολογούμενοι που έχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία ή που έχουν πραγματοποιήσει μεγάλου ύψους δαπάνες απόκτησης περιουσίας ή που έχουν στείλει εμβάσματα στο εξωτερικό. 

Επιχειρησιακός στόχος των 6 νέων Ελεγκτικών Κέντρων, εκ των οποίων τέσσερα θα λειτουργούν στην Αθήνα και δύο στη Θεσσαλονίκη και θα στελεχωθούν με 820 υπαλλήλους, είναι ο εντοπισμός και η πάταξη της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής και εν γένει κάθε μορφής απάτης σε βάρος των φορολογικών αρχών. 

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων προχωρά με ταχύτατου πλέον ρυθμούς στην πλήρη αναδιάρθρωση του φοροελεγκτικού και φοροεισπρακτικού μηχανισμού και στο πλαίσιο αυτό επιταχύνει και τη σύσταση δύο Κέντρων Βεβαίωσης και Είσπραξης (ΚΕΒΕΙΣ), με αρμοδιότητες την επίσπευση της είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών των φορολογουμένων της Αττικής και της Θεσσαλονίκης και ιδιαίτερα των μεγαλοοφειλετών.  Κατασχέσεις   

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ΚΕΒΕΙΣ θα προβαίνουν, μάλιστα, και στην επιβολή κατασχέσεων σε εισοδήματα, καταθέσεις και περιουσιακά στοιχεία των οφειλετών, καθώς επίσης και σε πλειστηριασμούς κατασχεθέντων περιουσιακών στοιχείων. Στις νέες υπηρεσίες θα περιέλθει ουσιαστικά μεγάλο μέρος του φοροελεγκτικού και φοροεισπρακτικού έργου των ΔΟΥ της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, με αποτέλεσμα οι αρμοδιότητες των ΔΟΥ αυτών να περιοριστούν σημαντικά. 

Οι βασικότερες αρμοδιότητες ενός ΕΛΚΕ, πέρα από τον φορολογικό έλεγχο «ύποπτων» φορολογουμένων, είναι η διενέργεια ερευνών για τη διαπίστωση της συμμόρφωσης των φορολογουμένων και για τον εντοπισμό εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων που δεν έχουν δηλωθεί, αλλά και η βεβαίωση φόρων, τελών, εισφορών και προστίμων με βάση τις πράξεις που εκδίδονται από το ίδιο στα βιβλία εισπρακτέων εσόδων του αρμόδιου ΚΕΒΕΙΣ. 

Σε κάθε περίπτωση τα ΕΛΚΕ θα ελέγχουν φυσικά πρόσωπα που ασκούν ή δεν ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα εφόσον πληρούν οποιοδήποτε από τα παρακάτω κριτήρια: 

α) Η αξία ακίνητης περιουσίας του φορολογουμένου, του/της συζύγου και των προστατευόμενων τέκνων αυτού, όπως υπολογίζεται στην ηλεκτρονική εφαρμογή του ΟΠΣ Περιουσιολογίου της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), ανέρχεται αθροιστικά από την 1η-1-2015 και μετά, τουλάχιστον σε ένα έτος, στο ποσό του 1.000.000 ευρώ και έως του ποσού του 1.500.000 ευρώ. 

 β) Η ετήσια τεκμαρτή δαπάνη διαβίωσης, που προκύπτει από τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2018, είναι ποσού 100.000 έως 150.000 ευρώ. 

γ) Τα ποσά δαπανών (τεκμηρίων) απόκτησης περιουσιακών στοιχείων στο φορολογικό έτος 2018 ανέρχονται σε 200.000 έως 400.000 ευρώ. 

δ) Απέστειλαν στο εξωτερικό χρηματικά εμβάσματα συνολικού ύψους από 100.000 έως 200.000 ευρώ, σε τουλάχιστον ένα έτος από το έτος 2015 και μετά, όπως εντοπίζονται από τα στοιχεία που διαβιβάζονται στην ΑΑΔΕ, από πιστωτικά, χρηματοδοτικά ιδρύματα, ιδρύματα πληρωμών και εταιρείες παροχής επενδυτικών υπηρεσιών και από τα στοιχεία των συνδικαιούχων των λογαριασμών χρέωσης για την αποστολή του εμβάσματος. 

Επίσης, ελέγχους θα διενεργούν και επί υποθέσεων φόρου μεταβίβασης ακινήτων, φορολογίας κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών και κερδών από τυχερά παίγνια. 

Θα πρέπει ακόμη να αναφερθεί ότι σε όλα τα Τμήματα των ΕΛΚΕ ανήκει και η αρμοδιότητα της διενέργειας του μερικού επιτόπιου ελέγχου διαπίστωσης της εκπλήρωσης των φορολογικών υποχρεώσεων, της τήρησης των βιβλίων και της έκδοσης των φορολογικών στοιχείων, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, για φορολογουμένους που ασκούν οποιαδήποτε δραστηριότητα ή διακινούν αγαθά σε ολόκληρη την επικράτεια. 



naftemporiki.gr του Γιώργου Κούρου