MY KTEO

Σάββατο 23 Ιουλίου 2022

Λίγη αυτοκριτική δεν βλάπτει…


Όσο κι αν προσπαθούν ο πρωθυπουργός και οι αρμόδιοι υπουργοί ότι δεν φέρουν ευθύνες για τις καταστροφικές πυρκαγιές των τελευταίων χρόνων στη χώρα μας δεν μπορούν να μας πείσουν. Εδώ, στην Εύβοια, γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η αναλγησία, για να μην πούμε αδιαφορία, του κρατικού μηχανισμού οδήγησε στο να γίνουν παρανάλωμα του πυρός πάνω από 500 χιλ. στρέμματα, σε μια φωτιά που έκαιγε για εννιά μέρες και μάλιστα με ανέμους που δεν ξεπέρναγαν τα τρία μποφόρ τα πρώτα 24ωρα.

Έρχεται όμως και το  European Forest Fire Information System – EFFIS να επιβεβαιώσει τα λεγόμενά μας. Σύμφωνα με τα στοιχεία λοιπόν του EFFIS ο αριθμός των δασικών πυρκαγιών του 2021 στην Ελλάδα παρουσίασε αύξηση 43% σε σχέση με τον μέσο όρο της περιόδου 2008 - 2020, η συνολική καμένη έκταση καταγράφει εξαιρετικά μεγάλη αύξηση ίση με περίπου 500% ως προς τον αντίστοιχο μέσο όρο της ίδιας περιόδου.

Και δεν είναι μόνο αυτό. Με βάση αυτά τα στοιχεία, η Ελλάδα κατατάσσεται πρώτη μεταξύ των 15 εξετασθέντων χωρών της Μεσογείου. Από την αρχή του 2022 έως τις 9 Απριλίου 2022 στην χώρα μας έχουν χαρτογραφηθεί από το EFFIS 30 δασικές πυρκαγιές έναντι 4.4 που καταγράφονταν κατά μέσο όρο αυτή την περίοδο, ενώ έχουν καεί 10.330 στρέμματα έναντι 375 στρεμμάτων κατά μέσο την ίδια περίοδο.

Οπότε μην προσπαθήσουν οι της κυβέρνησης να μας πείσουν ότι το φαινόμενο οφείλεται αποκλειστικά στην κλιματική αλλαγή. Λίγη αυτοκριτική δεν βλάπτει. Ας αναλογιστούν λοιπόν, τι πάει λάθος… αν τους ενδιαφέρει. Εκτός αν αυτό που θέλουν είναι να παραδώσουν στους επόμενους κυριολεκτικά καμένη γη…