MY KTEO

Δευτέρα 25 Ιουλίου 2022

«Ανακυκλώνω - Αλλάζω Συσκευή»: Ανεκπλήρωτη η προσδοκία για «ζέσταμα της αγοράς»


Τέλη Ιουλίου αναμένεται να ξεκινήσει η υλοποίηση του προγράμματος  Τέλη Ιουλίου αναμένεται να ξεκινήσει η υλοποίηση του προγράμματος   «Ανακυκλώνω - Αλλάζω Συσκευή», που εξαγγέλθηκε για πρώτη φορά τον Φεβρουάριο 2022. 

Η πλατφόρμα για τη συμμετοχή των καταναλωτών σε αυτό άνοιξε στα τέλη Ιουνίου 2022 και έκλεισε στις αρχές Ιουλίου 2022. Στο μεταξύ από χθες 21 Ιουλίου και μέχρι τις 28 Ιουλίου 2022 αναμένονται οι ενστάσεις από τους αιτούντες που υπέβαλαν αίτηση ένταξης στο πρόγραμμα επιδότησης και απορρίφθηκαν, σύμφωνα με τους πίνακες των επιτυχόντων-δικαιούχων καταναλωτών. Οι ενστάσεις θα κατατεθούν ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα του προγράμματος allazosyskevi.gov.gr, μέσα από την ειδική «Φόρμα Υποβολής Ενστάσεων», η οποία θα βρίσκεται στην ενότητα Επικοινωνία. 

Με βάση τα στοιχεία του ΥΠΕΝ, σε όλη την επικράτεια υποβλήθηκαν 879.026 ολοκληρωμένες αιτήσεις, από τις οποίες μόνο 149.948 (το 17%) κατατάσσονται στις «κατ' αρχήν επιλέξιμες», γεγονός που επιβεβαιώνει το καταναλωτικό ενδιαφέρον για λιγότερο ενεργοβόρες συσκευές, αλλά και τις σοβαρές αδυναμίες στη διαδικασία υλοποίησης ενός πολλά υποσχόμενου προγράμματος, που μέχρι τώρα -αντί να ζεστάνει την αγορά με πραγματική στο ταμείο καταναλωτική ζήτηση- την έχει κάνει στην κυριολεξία… ψυγείο, όπως τα προϊόντα που εμπεριέχονται στο πρόγραμμα (ψυγεία, καταψύκτες, κλιματιστικά), λόγω της προσδοκίας για αγορές που παραμένει όμως ακόμη ανεκπλήρωτη. Αποτέλεσμα η προσμονή του κλάδου των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών για τζίρο να μετατίθεται στο επόμενο τρίμηνο της οικονομικής χρήσης.  

Υπεράριθμοι   
Στο μεταξύ μεγάλο ζήτημα έχει προκύψει με τους υπεράριθμους του προγράμματος, μιας και οι συμμετοχές στην πλατφόρμα επιδότησης είναι περισσότερες απ’ όσες έχουν εξαγγελθεί ότι θα καλυφθούν. Το αυτό γεγονός σημαίνει δύο τινά: ή θα υπάρξει άμεσα ενίσχυση της επιδότησης χρηματοδότησης για να καλυφθούν όλοι ή η αγορά θα μπει σε νέο γύρο στασιμότητας, με τους «αποτυχόντες» καταναλωτές να προσδοκούν την έναρξη ενός νέου γύρου προγράμματος «Ανακυκλώνω - Αλλάζω Συσκευή» προς το τέλος του έτους στην καλύτερη των περιπτώσεων. Την ίδια στιγμή το καταναλωτικό κλίμα επιβαρύνεται και παρατηρείται εξασθένηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, με υποχώρηση των προβλέψεων των ελληνικών νοικοκυριών για μείζονες αγορές, όπως τα ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά είδη. Να σημειωθεί ότι το τρέχον πρόγραμμα είναι συνολικού προϋπολογισμού 150 εκατ. ευρώ.  

Εγκαταστάτες   
Πέραν των παραπάνω υπάρχει και μία ακόμη βασική παράμετρος που πονοκεφαλιάζει την αγορά και αφορά τις εγκαταστάσεις των κλιματιστικών, μιας και υπάρχει πεπερασμένος αριθμός εξουσιοδοτημένων συνεργείων εγκατάστασης, με ό,τι αυτό σημαίνει για την άμεση εξυπηρέτηση των καταναλωτών που θα αγοράσουν κλιματιστικό στην παρούσα φάση μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος. Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με ανθρώπους του χώρου των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών, σημαντικός αριθμός συνεργείων εγκατάστασης τους καλοκαιρινούς μήνες μεταβαίνει συχνά και στην Κύπρο για την υποστήριξη της τοπικής αγοράς, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την υποστήριξη των έκτακτων αναγκών που ενδεχομένως να προκύψουν στην ελληνική αγορά μέσω του «Ανακυκλώνω - Αλλάζω Συσκευή». 


naftemporiki.gr της Λέττας Καλαμαρά