MY KTEO

Δευτέρα 18 Ιουλίου 2022

Μίλτος Χατζηγιαννάκης: Το ζήτημα των εκλογών είναι το τελευταίο δείγμα της αναξιοπιστίας του κ. Μητσοτάκη


Συνέντευξη του βουλευτή Ευβοίας του ΣΥΡΙΖΑ, Μίλτου Χατζηγιαννάκη στο TheStandard.gr

Κύριε Χατζηγιαννάκη, συνεχίζετε να πιστεύετε ότι το φθινόπωρο θα πραγματοποιηθούν εκλογές,

παρά τις διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού περί του αντιθέτου;

Το πρόβλημα για τον πρωθυπουργό είναι ότι δεν τον πιστεύουν οι υπουργοί της κυβέρνησής του, που έχουν αφήσει τα γραφεία τους και κάνουν προεκλογικές περιοδείες στις περιφέρειες που εκλέγονται. Το ζήτημα των εκλογών είναι το τελευταίο δείγμα της αναξιοπιστίας του κ. Μητσοτάκη και της δεινής θέσης στην οποία έχει περιέλθει από τα προβλήματα που εκείνος δημιούργησε στη χώρα. Ο ίδιος άνοιξε το ζήτημα, ο ίδιος κυκλοφορούσε δια μέσω των γνωστών κύκλων διαρροές με ημερομηνίες και εκλογικές στρατηγικές, ο ίδιος ανακοίνωνε υποψηφιότητες της ΝΔ. Αντιλαμβανόμενος προφανώς το μέγεθος της κοινωνικής δυσαρέσκειας και ανασφάλειας ανέκρουσε εδώ και λίγες μέρες πρύμνα, προφασιζόμενος την εθνική ευθύνη. Σε κάθε περίπτωση, όσο μακρά ή σύντομη θα είναι η προεκλογική περίοδος, εμείς στον ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι, δίπλα στον ελληνικό λαό, να ακούμε τα προβλήματα και τις αγωνίες του και να του προτείνουμε λύσεις, όπως οι εφτά άξονες του προγράμματος των πρώτων ημερών της προοδευτικής διακυβέρνησης, που ανέπτυξε ο πρόεδρος Αλέξης Τσίπρας πριν λίγες ημέρες από το Περιστέρι.

Είναι ρεαλιστικός στόχος η πρώτη θέση στις εκλογές; Γιατί οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μεγάλο προβάδισμα της ΝΔ…

Θα συμφωνήσετε φαντάζομαι μαζί μου πως είναι τουλάχιστον οξύμωρο μια κυβέρνηση που δημοσκοπικά έχει σαφή υπεροχή να παλινωδεί σε τέτοιο βαθμό στο ζήτημα των εκλογών. Η κατάσταση στην κοινωνία και την αγορά έχει φτάσει στο απροχώρητο, ο χειμώνας προοιωνίζεται ο δυσκολότερος των τελευταίων δεκαετιών και η κυβέρνηση τη ΝΔ έχει πολλαπλασιάσει τις συνέπειες της κρίσης για τη μεγάλη πλειοψηφία και ταυτόχρονα τα υπερκέρδη μιας μικρής μειοψηφίας επιχειρηματικών ομίλων, ενώ συνεχίζει να επενδύει στην επικοινωνιακή προπαγάνδα, τη μεταφορά ευθυνών και τη δημιουργία διχαστικού κλίματος. Απέναντι σε αυτές τις βαθιά αντιλαϊκές πολιτικές επιλογές, το δυνατό χαρτί του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ είναι όλοι και όλες οι πολίτες που μας εμπιστεύτηκαν να είμαστε η κύρια φωνή έκφρασης του δημοκρατικού, προοδευτικού, αριστερού κόσμου. Η μεγαλύτερη και πιο έγκυρη δημοσκόπηση είναι οι εκλογές και εκεί είμαι βέβαιος πως ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ θα είναι πρώτος, έτοιμος να αναλάβει τις ευθύνες του για τη διακυβέρνηση της χώρας.

Ο σχηματισμός προοδευτικής κυβέρνησης; Είναι εφικτή η συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ;

Η κυβέρνηση της ΝΔ αποτελεί δομικό μέρος των δραματικών αδιεξόδων και προβλημάτων που αντιμετωπίζει η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών σήμερα. Εμείς λοιπόν καταρχάς απευθυνόμαστε στο σύνολο των Ελλήνων πολιτών που θα κληθούν στις κάλπες, όποτε και εάν αυτές στηθούν, προκειμένου να φύγει αυτή η κάκιστη κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ να είναι πρώτος και με διαφορά το βράδυ των εκλογών. Από εκείνη τη στιγμή και μετά, απευθυνόμαστε ειλικρινά στη βάση των προγραμματικών μας θέσεων σε όλα τα προοδευτικά κόμματα, προκειμένου να σχηματίσουμε μια προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας από την κάλπη της απλής αναλογικής, χωρίς να χρειαστεί δεύτερη εκλογική αναμέτρηση. Το κατά πόσο είναι εφικτή μια τέτοια συνεργασία θα το κρίνουν αφενός η λαϊκή βούληση και τα εκλογικά ποσοστά του κάθε κόμματος και αφετέρου η ίδια η πραγματικότητα, απέναντι στην οποία θα κληθούν όλοι, του ΚΙΝΑΛ και του κ. Ανδρουλάκη συμπεριλαμβανομένων, να δώσουν πειστικές απαντήσεις. Δεν πρόκειται για δίλημμα που θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ, το δίλημμα το θέτουν η ζωή και οι ανάγκες της κοινωνίας.

Η ακρίβεια ταλαιπωρεί τους πολίτες εδώ και μήνες. Τι παραπάνω θα μπορούσε να είχε κάνει η κυβέρνηση για να ελέγξει το πρόβλημα και κατά τη γνώμη σας δεν το έκανε;

Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα καταρρίπτει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Οι πολίτες ασφυκτιούν, πιεζόμενοι από το δυσβάσταχτο κόστος ζωής. Καλούνται να πληρώσουν το 3ο ακριβότερο ρεύμα στην ΕΕ, την 5η ακριβότερη τιμή βενζίνης σε ολόκληρο τον κόσμο και βλέπουν το διαθέσιμο εισόδημα να εξαφανίζεται τις πρώτες δύο εβδομάδες του μήνα. Σε μία αντικειμενικά δύσκολη συγκυρία διεθνώς η χώρα μας βρίσκεται στη χειρότερη θέση με τέραστιες κυβερνητικές ευθύνες. Με καθυστέρηση δέκα μηνών ψηφίστηκε η ρύθμιση που υποτίθεται θα καταργούσε τη ρήτρα αναπροσαρμογής και τελικά αυτό που προβλέπει είναι ότι η όποια διακύμανση της τιμής θα ενσωματώνεται απευθείας στον λογαριασμό. Ο κ. Μητσοτάκης σε ένα από τα αγαπημένα του διαγγέλματα υποσχέθηκε προ διμήνου στους πολίτες επίδομα 600 ευρώ μέσω του περίφημου power pass για τους υπέρογκους λογαριασμούς του ρεύματος και το μέγεθος του εμπαιγμού αποκαλύφθηκε την περασμένη εβδομάδα, όταν οι δικαιούχοι είδαν ότι το ποσό που τελικά θα πάρουν είναι μεσοσταθμικά 20-50 ευρώ, την ώρα που έχουν ήδη πληρώσει λογαριασμούς 4 και 5 φορές πάνω. Η αισχροκέρδεια και τα καρτέλ κάνουν πάρτι και τα αρμόδια υπουργεία σφυρίζουν αδιάφορα. Ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ εδώ και μήνες ζητά τη μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα & του ΦΠΑ στα τρόφιμα, αλλά και την επιβολή πλαφόν στις τιμές. Η κυβέρνηση της ΝΔ που έχει μοιράσει 7,5 δις μέσω απευθείας αναθέσεων, ιδιωτικοποιήσε εν μέσω ενεργειακής κρίσης τη ΔΕΗ πουλώντας την σε fund προτιμά να μας κατηγορεί για λαϊκισμό και οδηγεί την κοινωνία και την οικονομία στην κατάρρευση.  Πρόκειται για μια κυβέρνηση που ούτε θέλει ούτε μπορεί να αντιμετωπίσει την κρίση.

Ένα χρόνο μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Εύβοια, έχουν γίνει τα απαραίτητα έργα για να επιστρέψει η ζωή στους κανονικούς της ρυθμούς;

Η Βόρεια Εύβοια βίωσε το περασμένο καλοκαίρι τη μεγαλύτερη ίσως οικολογική καταστροφή στην ιστορία της Ελλάδας, με τη φωτιά να αφήνει πίσω της πάνω από μισό εκατομμύριο στρέμματα καμένης δασικής γης. Οι κάτοικοι της περιοχής, που εγκαταλελειμμένοι από την κυβέρνηση της ΝΔ έμειναν μόνοι τους για δέκα ημέρες να παλεύουν με γενναιότητα να σώσουν τον τόπο τους, εξακολουθούν ένα χρόνο αργότερα να παλεύουν μόνοι τους με τις συνέπειες. Εκτός από επικοινωνιακές φιέστες, μεγάλα λόγια και υποσχέσεις από υπουργούς και κυβερνητικά στελέχη, δεν έχουν δει καμιά απολύτως ουσιαστική στήριξη, καμία απολύτως προσπάθεια να επουλωθούν οι μεγάλες πληγές τους. Τα αναγκαία αντιπλημμυρικά και τα έργα υποδομής ακόμα αναμένονται. Το σύνολο του πρωτογενούς τομέα, ρετσινάδες, δασεργάτες, μελισσοκόμοι, κτηνοτρόφοι, αγρότες και τόσοι άλλοι, όλοι τους άνθρωποι που ζούσαν από το δάσος, έχουν παραμείνει στην πράξη αβοήθητοι και αγωνίζονται μόνοι τους να ξανασταθούν στα πόδια τους μέσα από τις στάχτες.  Όσοι καλούνται να επισκευάσουν τα σπίτια τους που υπέστησαν σοβαρές ζημιές από τις φλόγες ενημερώθηκαν πως οι αποζημιώσεις που δικαιούνται εντέλει δεν αρκούν ούτε για να αλλάξουν κουφώματα. Στη Βόρεια Εύβοια αποτυπώνεται με τον δυστυχώς πλέον ανάγλυφο τρόπο ο εμπαιγμός και η αδιαφορία της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη προς τους Έλληνες πολίτες.