MY KTEO

Κυριακή 31 Ιουλίου 2022

Εορτασμός αναμνήσεως του θαύματος Οσίου Ιωάννου του Ρώσσου κατά της πυρκαγιάς


Γνωστοποιείται η καθιέρωση ευχαριστηρίου εορτής στο Ιερό Προσκύνημα του Οσίου Ιωάννου του Ρώσσου στο Νέο Προκόπι, εις ανάμνηση του θαύματος της βροχοπτώσεως κατά τις πυρκαϊές του 2021.

Το Σάββατο 6 Αυγούστου 2022, ώρα 7μ.μ. στο Ιερό Προσκύνημα του Οσίου Ιωάννου του Ρώσσου θα τελεσθεί Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός και μετά το πέρας του Εσπερινού θα τελεσθεί ιερά λιτανεία του αγίου Λειψάνου του Οσίου Ιωάννου του Ρώσσου και της ιεράς Εικόνος της Ενορίας των αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, ακολουθώντας την λιτανευτική πορεία της βραδυάς εκείνης του θαύματος της βροχής, εις ανάμνηση αγαθή.

Την Κυριακή 7 Αυγούστου  θα τελεσθεί ο Όρθρος και η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία.

Ήταν ο περυσινός Αύγουστος όταν ξέσπασε η μεγάλη φωτιά στην Βόρειο Εύβοια που έκαιγε για ημέρες. Δεύτερο μεγάλο θαύμα έζησαν οι κάτοικοι της Εύβοιας, καθώς μετά τον Όσιο Δαυίδ σώθηκε και το Προκόπι, λόγω βροχόπτωσης που σταμάτησε την πύρινη λαίλαπα, ύστερα από λιτανεία του ιερού λειψάνου του Οσίου Ιωάννου του Ρώσσου και της ιεράς Εικόνος των προστατών της Ενορίας αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. 

Οι φλόγες απείλησαν και το Προκόπι όπου εκεί βρίσκεται το σκήνωμα του Αγίου Ιωάννου του Ρώσσου. Ήταν Παρασκευή 6 Αυγούστου 2021. Κανένα μοντέλο πρόγνωσης και κανένα μέσο ενημέρωσης δεν έδινε βροχή στην Εύβοια, όπως και πουθενά αλλού· και όμως… ο Άγιος Ιωάννης ο Ρώσσος έκανε το θαύμα του. Στην περιοχή έπιασε έντονη βροχή και έσβησε τα μέτωπα της φωτιάς που ήταν κοντά και πλησίαζαν το χωριό. Δεν έβρεξε ΠΟΥΘΕΝΑ εκτός από… το Προκόπι.

Τότε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος είχε δηλώσει: «Εχθές το βραδάκι δόθηκε αρμοδίως η εντολή να εκκενωθεί και το Νέο Προκόπιο Ευβοίας, αφού η φωτιά αχόρταγη και ορμητική κατέβαινε από τα βορειοτέρα προς Μαντούδι και Προκόπι…

Ασθενοφόρα και λεωφορεία μετέφεραν τον κόσμο και όσους πολλούς ξεσπιτωμένους φιλοξενούσε ο Όσιος Ιωάννης ο Ρώσσος στον Ξενώνα του, στο Ιερό Προσκύνημα…

Τότε, με θεία προφανώς φώτιση, δόθηκε σύσταση στον Πρωθιερέα του Ι. Προσκυνήματος, (μακαριστό ήδη) Πρωτοπρεσβύτερο π. Νικόλαο Βερνέζο και τον Προϊστάμενο του Ενοριακού Ι. Ναού, Οικονόμο π. Δημήτριο Πατεράκη, να φορέσουν πετραχήλι και να λιτανεύσουν στο χωριό τις ιερές Εικόνες του Οσίου Ιωάννου και των αγίων της Ενορίας Κωνσταντίνου και Ελένης, παρακαλούντες για την Άνωθεν βοήθεια!

Τους ακολούθησαν και οι ελάχιστοι άνδρες που είχαν απομείνει για να παλέψουν με το πύρινο θηρίο…

Έγινε η λιτάνευση και τα ξημερώματα, γύρω στις 05:00, ένα σύννεφο φάνηκε πάνω από το Προκόπι και, ω του θαύματος!, άρχισε να βρέχει!!! Σεβασμιώτατε, είπαν την ίδια ώρα κλαίγοντας από συγκίνηση στο τηλέφωνο και οι δύο ευλαβέστατοι Ιερείς, Βρέχει! Βρέχει! Στο Προκόπι βρέχει!!! Το Προκόπι μέχρι τούτη την ώρα είναι ανέπαφο, ο αγώνας των ανθρώπων στα πέριξ και πιο πάνω συνεχίζεται…».

Εις ανάμνηση αυτού του θαυμαστού γεγονότος, καθιερώθηκε η ευχαριστήριο εορτή της 6ης και 7ης Αυγούστου.

Μπορείτε με εύκολο προγραμματισμό να πραγματοποιήσετε προσκυνηματική εκδρομή, να ταξιδέψετε στο Νέο Προκόπιο και να ζήσετε αυτές τις ανεπανάληπτες εμπειρίες, απόλυτα προσανατολισμένες στην πίστη μας, έτσι όπως ο Όσιος Ιωάννης ο Ρώσσος μπορεί να μεταδώσει.

Ελπίδα μας είναι ότι όλοι οι Χριστιανοί προσκυνητές θα ενθαρρυνθούν για να κάνουν ισχυρότερη την πίστη τους και θα εμπνευστούν για να την τιμούν όλο και περισσότερο.

Σας καλούμε, λοιπόν, το Σαββατοκύριακο 6-7 Αυγούστου ε.ε. να παρευρεθείτε στο μοναδικό αυτό εκκλησιαστικό γεγονός για να ευχαριστήσουμε τους αγίους που μας αξίωσαν να ζήσουμε αυτή την μοναδική εμπειρία.