MY KTEO

Τετάρτη 13 Ιουλίου 2022

Σιδερίτης: Σε συγκινητικό κλίμα διεξήχθη ο ΟΡΕΙΝΟΣ ΔΡΟΜΟΣ «ΣΩΚΡΑΤΗΣ»


Σε συγκινητικό κλίμα διεξήχθη την Κυριακή 10 Ιουλίου 2022 ο ΟΡΕΙΝΟΣ ΔΡΟΜΟΣ «ΣΩΚΡΑΤΗΣ» στο αρχαίο ή παλαιό μονοπάτι «ΣΩΚΡΑΤΗΣ» στο Μεγάλο Βουνό Αυλίδας στη μνήμη του Σωκράτη Καραμπά.

Πλήθος ανθρώπων, συλλόγων, εκπρόσωποι φορέων κ.α. συμμετείχαν και αυτό αποτελεί μεγάλη χαρά και τιμή για τον σύλλογό μας.

Ένας δρόμος αλλιώτικος από τους άλλους. Ένας δρόμος από την καρδιά στη μνήμη του μικρού Σωκράτη μας, ο οποίος αγαπούσε πολύ τους ανθρώπους, τη φύση και έφυγε από ετούτο τον κόσμο 5 χρόνια πριν. Ένας δρόμος διαφορετικός, χωρίς χρονομετρήσεις, πλαστικές συσκευασίες, μπουκάλια εμφιαλωμένου νερού, εκκωφαντικές μουσικές, αριθμούς κλπ αλλά με έμφαση στην συμμετοχή στη σωματική άσκηση και την απόλαυση της φύσης. Ήρθαν πεζοπόροι, αθλητές, αρχαιόφιλοι, φυσιολάτρες, οικογένειες με παιδιά. Ένας δρόμος διαφορετικός γιατί έγινε στο αρχαίο μονοπάτι «ΣΩΚΡΑΤΗΣ» στο Μεγάλο Βουνό.

Το μονοπάτι αυτό ανακαλύφθηκε, καθαρίστηκε με επιμέλεια και αγάπη και αναδείχθηκε εξαιτίας των Σαββατιάτικων διαδρομών Ανθηδόνα-Μεγάλο Βουνό - Κοιμητήριο Αυλίδας του Ηλία Καραμπά και από ενδιαφέρον για τις αρχαιότητες όπως και οι αρχαίες διαδρομές στην Αυλίδα. Κατ΄ ουσίαν ήταν τα «εγκαίνια» του αρχαίου μονοπατιού, το οποίο παραδόθηκε με προσοχή στους πολίτες και βρίσκεται μια ανάσα από την πόλη της Χαλκίδας.

Eπίσης, σκοπός του δρόμου ήταν να αναδείξουμε τις αρχαιότητες (αρχαίο μονοπάτι, αρχαίο Διατείχισμα και οχυρώσεις στο Μεγάλο και το Μικρό Βουνό), το φυσικό περιβάλλον της περιοχής, να γνωρίσουμε στο ευρύ κοινό ένα βατό μονοπάτι δίπλα στην πόλη με καταπληκτική θέα αυτής, όπως και να ενισχυθεί το κίνημα ΑΜΕΑ.

Το μονοπάτι έχει μεγάλη ιστορική σημασία γιατί κατά πάσα πιθανότητα συνέδεε το Ιερό της Αυλιδείας Αρτέμιδος με τη αρχαίο Διατείχισμα Ανηφορίτη (τείχος-δρόμος 12 χλμ) και το αρχαίο φρούριο στην κορυφή του Μεγάλου Βουνού. Αποτελεί παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές και αναμένεται να το επισκέπτονται σχολεία της περιοχής, πεζοπόροι, φυσιολάτρες, επιστήμονες και αρχαιόφιλοι από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Έγιναν δύο πεζοπορικές διαδρομές, μια περίπου 2,5 χλμ και μια  περίπου 5 χλμ καθώς και τρέξιμο αθλητών, περίπου 9 χλμ.

Ο ΟΡΕΙΝΟΣ ΔΡΟΜΟΣ «ΣΩΚΡΑΤΗΣ» πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Δήμου Χαλκιδέων -  ΔΟΑΠΠΕΧ. Ήταν μαζί μας και τους ευχαριστούμε πολύ η κυρία Αϊδίνη, πρόεδρος ΔΟΑΠΠΕΧ, ο κος Γιάννης Νέζης, Αντιδήμαρχος Τουρισμού και ποιότητας ζωής καθώς και ο κος Ηλίας Μπουρμάς, Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Στερεάς Ελλάδας.

Συμμετείχαν οι σύλλογοι: ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΜΕΑ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΡΟΜΕΩΝ ΧΑΛΚΙΔΑΣ, ΑΛΩΝΑΚΙ, ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΧΑΡΝΩΝ, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΕΡΙ.ΠΟΛ.Ο. ΑΤΤΙΚΗΣ, ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΡΟΓΚΑ, THE HUMAN WAVE PROJECT  καθώς και η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΕΥΒΟΙΑΣ.

Ευχαριστούμε θερμά τους εθελοντές, μέλη και φίλους του συλλόγου, γιατί χωρίς αυτούς δεν θα  μπορούσε να πραγματοποιηθεί με επιτυχία ο δρόμος με τόσους ανθρώπους στο βουνό. Εργάστηκαν εθελοντικά την ημέρα του δρόμου: Νίκος Καρατζάς, Γιώργος Παππάς, Γιώργος Ράζος, Βασιλική Ρόγκα, Γεωργία Πετρογιάννη, Ειρήνη Λάλου, Σπύρος Τσιβίκας, Γκάρο Αγαμπαντιάν, Βαγγέλης Αγγέλου, Μαριάννα Καραβά, Χρήστος Ραυτόπουλος, Στέλιος Καραμπάς, Γιώργος Αντωνίου, Γιώργος Καραμπάς, Άκης Βακουφτσής, Λεωνίδας Φαλαγγάς, Σωτήρης Αγγέλου, Λουκάς Καραμπάς, Βούλη Κουντούρη. Νίκος Μπάνος, Βάσω Χατζησαϊα.

Τέλος ευχαριστούμε την Πρόεδρο κα Βούλα Αγιοστρατίτη & την Ομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Εύβοιας και το Σύλλογο Αλωνάκι για την παροχή τεχνικού εξοπλισμού, την εταιρεία «Σταθόπουλος» για την χορηγία φρούτων και το φροντιστήριο Ξένων Γλωσσών Β. Ρόγκα για την χορηγία δώρων προς τους αθλητές.

 Έρχεται άδολα ο κόσμος στον αρχαίο λίθινο δρόμο

Κι εσύ  πετάς  τριγύρω δίχως πόνο και τρόμο…