MY KTEO

Κυριακή 31 Ιουλίου 2022

Εφορία: Ετοιμάζει «ραβασάκια» με έξτρα φόρο για υποθέσεις που παραγράφονται στο τέλος του έτους


Χιλιάδες εκκρεμείς υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος, αναδρομικών, εισοδημάτων εξωτερικού, ΦΠΑ άρχισε να «ξεσκονίζει» ο ελεγκτικός μηχανισμός της ΑΑΔΕ με στόχο να ξεκινήσει μέσα στο Φθινόπωρο να στέλνει τα «ραβασάκια» με το «κουστούμι» του πρόσθετου φόρου στους φορολογούμενους.

 

Πρόκειται για υποθέσεις που παραγράφονται στο τέλος του έτους και ο διοικητής της ΑΑΔΕ έχει δώσει εντολές στους φοροελεγκτές να επικεντρωθούν στις υποθέσεις αυτές και να τρέξουν γρήγορα τις διαδικασίες ελέγχου ώστε να στείλουν τα ειδοποιητήρια με τους φόρους και τα πρόστιμα στους φορολογούμενους μέχρι το τέλος του έτους.

 

 

Στο έλεγχο των συγκεκριμένων εκκρεμών υποθέσεων αναμένεται να βοηθήσουν και οι 800 ελεγκτές των  έξι νέων Ελεγκτικών Κέντρων (ΕΛ.ΚΕ.) που λειτουργούν σε  Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Μάλιστα, οι υπάλληλοι των ΕΛ.ΚΕ. θα μπορούν να προχωρούν και σε επανέλεγχο φορολογικών υποθέσεων που «έκλεισαν» κατά το πρώτο στάδιο του ελέγχου. Συγκεκριμένα στην αρμοδιότητα τους έχει περάσει ο επανέλεγχος ή έλεγχος σε χρήση/φορολογικό έτος/υπόθεση που, ενώ έχει ελεγχθεί/ περαιωθεί προκύψουν νέα/συμπληρωματικά στοιχεία ή πληροφορίες ή στοιχεία βάσει της αμοιβαίας διοικητικής συνδρομής από φορολογικές ή τελωνειακές αρχές άλλων Κρατών – Μελών της Ε.Ε. ή τρίτων χωρών για υποθέσεις που ο αρχικός έλεγχος έχει διενεργηθεί στο ΕΛ.ΚΕ. ή σε Δ.Ο.Υ. της χωρικής/καθ’ ύλην αρμοδιότητάς του ή εφόσον ο αρχικός έλεγχος έχει διενεργηθεί στα πρώην Δ.Ε.Κ. Αθηνών και Θεσσαλονίκης και κατά το χρόνο έκδοσης της εντολής ελέγχου έχει καταργηθεί το Τμήμα Ελέγχου της αρμόδιας για την παραλαβή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος Δ.Ο.Υ. και η αρμοδιότητα του ελέγχου έχει περιέλθει στο ΕΛ.ΚΕ..

 

Εκκρεμείς υποθέσεις

Σύμφωνα  με πληροφορίες, οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ έχουν ήδη επικεντρωθεί στις υποθέσεις του έτους 2016 οι οποίες στις 31 Δεκεμβρίου 2022  θα «σβήσουν» οριστικά από τα αρχεία της Εφορίας.  Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας το δημόσιο χάνει το δικαίωμα επιβολής φόρων και προστίμων σε περίπτωση που εντός του προβλεπόμενου από τη νομοθεσία χρονικού διαστήματος για την παραγραφή δεν κοινοποιήσει στο φορολογούμενο τη καταλογιστική πράξη, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει  η πράξη προσδιορισμού του φόρου, όχι μόνο να εκδοθεί εντός της προθεσμίας παραγραφής δηλαδή μέχρι το τέλος του έτους αλλά και να κοινοποιηθεί στο φορολογούμενου μέχρι τη λήξη της προθεσμίας και όχι έπειτα από αυτή.

 

Από το  «σκάνερ» των φορο-ελεγκτών περνούν φέτος:

 

1. Υποθέσεις φορολογουμένων που δεν δήλωσαν ή δήλωσαν ανακριβώς αναδρομικά ποσά αποδοχών τα οποία εισέπραξαν μέσα στο 2016 αλλά αφορούν παλαιότερα έτη.

 

2. Υποθέσεις επιχειρήσεων που δήλωσαν ανακριβή στοιχεία για τα ακαθάριστα έσοδα ή τις δαπάνες κατά τη διαχειριστική περίοδο του 2016.

 

3. Υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος για τη χρήση του 2013, για τις οποίες υποβλήθηκαν αρχικές εκπρόθεσμες δηλώσεις εντός του 2019.

 

4. Υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ για τη χρήση του έτους 2011 για τις οποίες μετά τη λήξη της κανονικής 5ετούς περιόδου παραγραφής, περιήλθαν σε γνώση των αρμοδίων φορολογικών αρχών «συμπληρωματικά στοιχεία» για απόκρυψη φορολογητέας ύλης.