MY KTEO

Τετάρτη 20 Ιουλίου 2022

Κένταυρος: Η βασική διαφορά από τις προηγούμενες παραλλαγές και τα συμπτώματα


Μία νέα υποπαραλλαγή της Όμικρον έχει τραβήξει την προσοχή των ειδικών σε όλο τον κόσμο και είναι πολύ πιθανό να εξελιχθεί στο επικρατούν στέλεχος της συνεχιζόμενης πανδημίας του κορονοϊού. Η ΒΑ.2.75 είναι ήδη κυρίαρχη στην Ινδία και έχει ήδη βρεθεί σε δεκάδες ευρωπαϊκές χώρες συμπεριλαμβανομένων της Μεγάλης Βρετανίας, της Γερμανίας και της Ολλανδίας. Καθώς η υποπαραλλαγή αυτή "νίκησε" το προηγούμενο κυρίαρχο στέλεχος στην Ινδία -το ΒΑ.5 – οι λοιμωξιολόγοι πιστεύουν ότι είναι πιθανό να είναι πιο μεταδοτικό και άρα να κυριαρχήσει τελικά παντού. Σημειώνουν ωστόσο ότι δεν έχουν ακόμη αρκετά στοιχεία ώστε να μπορούν να κάνουν εμπεριστατωμένες δηλώσεις. 

Υπάρχει όμως ο φόβος ότι θα μπορούσε να προσαρμόζεται και να διαφεύγει της ανοσίας που χτίζουν τα εμβόλια ή η προηγούμενη νόσηση. "Βλέπουμε αυτή την νέα παραλλαγή να παραγκωνίζει όλες τις προηγούμενες που τις θεωρούσαμε εξαιρετικά μεταδοτικές, ωστόσο δεν ξέρουμε γιατί η ΒΑ.2.75 έχει τόσο έντονη τάση να κυριαρχήσει", σχολιάζει η λοιμωξιολόγος Dr Eleanor Gaunt από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου. Όπως συμπληρώνει, η ΒΑ.2.75 μπορεί να επικρατεί επειδή έχει την ικανότητα να παρακάμπτει προηγούμενη ανοσία ή επειδή είναι ακόμη πιο μεταδοτική. Απουσία όμως στοιχείων, μόνο ο χρόνος μπορεί να απαντήσει.

Γιατί "Κένταυρος";
Η ΒΑ.2.75 έχει ήδη αποκτήσει το παρατσούκλι Κένταυρος, παρότι δεν έχει λάβει ακόμη ως όνομα ένα από τα γράμματα της ελληνικής αλφαβήτου από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο οποίος εξακολουθεί να την χαρακτηρίζει ως μια παραλλαγή της Όμικρον.

Το όνομα Κένταυρος φαίνεται ότι ξεκίνησε από ένα tweet, ενός χρήστη ο οποίος έγραψε μεταξύ άλλων την 1η Ιουλίου: "Μόλις έδωσα στην παραλλαγή ΒΑ.2.75 το όνομα ενός γαλαξία. Το καινούργιο της όνομα είναι στέλεχος Κένταυρος. Συνηθίστε το".

Σε τι διαφέρει η Κένταυρος από τις προηγούμενες παραλλαγές
Η ΒΑ.2.75 όπως και η ΒΑ.5 είναι μία υποπαραλλαγή της Όμικρον. "Αυτό που βλέπουμε ως καινούργιο στην ΒΑ.2.75 είναι ότι εξαπλώνεται σε χώρες με υψηλό ποσοστό εμβολιασμού, οπότε φαίνεται ότι ο ιός αυτός μπορεί να διαφύγει της προϋπάρχουσας ανοσίας", λέει η Gaunt. Αυτό θα μπορούσε να οφείλεται στον αριθμό των αλλαγών στην πρωτεΐνη ακίδα – την πρωτεΐνη στην επιφάνεια του ιού που τον βοηθά να μπαίνει στα κύτταρα.

Τα βασικά συμπτώματα 
Κόπωση, πυρετός, βήχας, πονοκέφαλος και καταρροή, όπως λένε οι ειδικοί, είναι τα πρώτα βασικά συμπτώματα της υποπαραλλαγής BA.2.75. Φαίνεται όμως πως η νέα υποπαραλλαγή δεν προκαλεί βαριά νόσηση σε μεγάλο βαθμό, όπως και με τις υπόλοιπες παραλλαγές της Όμικρον. Ο πονόλαιμος είναι το κυρίαρχο σύμπτωμα που αναφέρουν όσοι έχουν μολυνθεί από την Όμικρον.

Τα συμπτώματα που αναφέρουν όσοι νοσούν, έχουν αλλάξει συγκριτικά με τα προηγούμενα επιδημικά κύματα. Σημειώνεται πως η απώλεια της γεύσης ή της όσφρησης δεν είναι πια τόσο συχνά αναφερόμενα συμπτώματα συγκριτικά με τις προηγούμενες μεταλλάξεις.


capital.gr