MY KTEO

Παρασκευή 22 Ιουλίου 2022

Σύσκεψη ΛΑΡΚΟ: Αποφασισμένοι οι εργαζόμενοι της εταιρίας «να μην επιτρέψουν το πάγωμα της τσιμινιέρας»…



«Δεν λυγίζουμε. Ενωμένοι και με όπλο την αλληλεγγύη συνεχίζουμε τον αγώνα μέχρι τέλους», ήταν το μήνυμα που έστειλαν οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, ο λαός από χωριά της Λάρυμνας και της Εύβοιας
και δεκάδες εκπρόσωποι συνδικάτων και εργαζόμενοι από ολόκληρη τη χώρα, που συμμετείχαν στη μεγαλειώδη αγωνιστική σύσκεψη στον οικισμό του εργοστασίου το βράδυ της Πέμπτης. Μια μεγάλη σύσκεψη των σωματείων που μετατράπηκε σε μεγάλη συγκέντρωση αγωνιστικής συνέχειας.

Το σύνθημα «Κάτω τα χέρια από τη ΛΑΡΚΟ» ακούστηκε για μία ακόμη φορά στη σύσκεψη που διοργάνωσαν από κοινού τα σωματεία εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, από εκατοντάδες παρευρισκόμενους, που γέμισαν το γήπεδο μπάσκετ του οικισμού αλλά και το χώρο γύρω από αυτό. Εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ αυτοαπασχολούμενοι και εργαζόμενοι από την γύρω περιοχή και την Εύβοια, εκπρόσωποι συνδικάτων από ολόκληρη τη χώρα απηύθυναν κάλεσμα ξεσηκωμού και αντίστασης απέναντι στο έγκλημα της κυβέρνησης που κλείνει τη ΛΑΡΚΟ, απολύει τους εργαζόμενους και μαραζώνει ολόκληρες περιοχές.

Μιλώντας στη μεγάλη σύσκεψη των σωματείων της ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, σημείωσε ότι, «είμαστε σήμερα εδώ στη Λάρυμνα, σ’ αυτή τη σύσκεψη που κάλεσαν τα Σωματεία Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ. Μια συγκέντρωση που μεταδίδει παντού σε όλη την Ελλάδα ότι: Το έγκλημα στη ΛΑΡΚΟ δεν θα περάσει!».

Ανοίγοντας τη σύσκεψη εκ μέρους όλων των Σωματείων της ΛΑΡΚΟ, ο Παναγιώτης Πολίτης, πρόεδρος του επιχειρησιακού Σωματείου Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ Λάρυμνας είπε μεταξύ άλλων: «Το αποτέλεσμα της κυβερνητικής πολιτικής, είναι σήμερα η ΛΑΡΚΟ να είναι κυριολεκτικά γκρεμισμένη, από τα μεταλλεία έως το εργοστάσιο. Αυτή τη στιγμή αργοσβήνει και το τελευταίο καμίνι της, με σχεδιασμό να πάψει να λειτουργεί και αυτό τις επόμενες ημέρες. Όλα αυτά, όταν στα 60 χρόνια λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ έχουν παραχθεί 800.000 τόνοι νικελίου και στο υπέδαφος της χώρας μας υπάρχουν άλλα 2 εκατομμύρια. Όλα αυτά, όταν το νικέλιο και το κοβάλτιο έχουν τεράστια προοπτική στην πράσινη μετάβαση και στην τέταρτη βιομηχανική επανάσταση όπως τα ονομάζουν. Όλα αυτά, όταν οι τιμές του σιδηρονικελίου έσπασαν κάθε ιστορικό ρεκόρ και έχουν σταθεροποιηθεί σε υψηλά επίπεδα».

Συνεχίζοντας έκανε αναφορά στις τωρινές εξελίξεις σημειώνοντας ότι «ο αγώνας σε αυτή τη φάση είναι να μην επιτρέψουμε το πάγωμα της τσιμινιέρας, μία για πάντα», προσδιορίζοντας ότι το επόμενο το διάστημα θα γίνουν μία σειρά πολύμορφες αγωνιστικές κινητοποιήσεις, όπως η ενημερωτική παρέμβαση διόδια της Θήβας το απόγευμα της Παρασκευής, μετά από πρωτοβουλία των εργατικών κέντρων ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας, αλλά και η νέα κάθοδος στην Αθήνα την Παρασκευή 29 Ιουλίου. «Θα είμαστε στην Αθήνα, έξω από τα αρμόδια υπουργεία και τα επιτελεία τους, έξω από το Μαξίμου» σημείωσε ο κ. Πολίτης.

Δείτε εδώ τις διεκδικήσεις των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ δια στόματος Παναγιώτη Πολίτη.

Ακολούθησαν οι ομιλίες των προέδρων των Εργατικών Κέντρων Εύβοιας, Βοιωτίας και Φθιώτιδας, των εκπροσώπων συνδικάτων και φορέων από όλη την Ελλάδα, καθώς και των εκπροσώπων από την Επιτροπή Αγώνα Γυναικών ΛΑΡΚΟ.

«Είμαστε σήμερα εδώ, 30 μήνες μετά τη σύσκεψη του 2019, περισσότεροι, με μεγαλύτερη εμπειρία και έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε κάθε πρόκληση αυτού του αγώνα»
, τόνισε μεταξύ άλλων ο Αντώνης Κούκουρας πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας, που βρέθηκε στη σύσκεψη μαζί με δεκάδες άλλους εργαζόμενους της Εύβοιας που θέλησαν να συμπαρασταθούν στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ.

«Την τελευταία κουβέντα οι εργαζόμενοι δεν την έχουν πει», τόνισε στο κλείσιμο της μεγάλης σύσκεψης - συγκέντρωσης ο Π. Πολίτης.