MY KTEO

Κυριακή 17 Ιουλίου 2022

Διακοπές του… χρόνου – Ένας στους δύο Έλληνες δεν αντέχει το κόστος


 Χρονιά – ρεκόρ, η οποία όμως θα αφορά μόνο… ξένους επισκέπτες και όχι Έλληνες, φαίνεται ότι θα είναι η φετινή για τον ελληνικό τουρισμό. Κι αυτό γιατί ενώ όλες οι ενδείξεις, είτε από την Ελλάδα είτε από το εξωτερικό, δείχνουν ότι θα επισκεφθούν τη χώρα μας περισσότεροι ξένοι τουρίστες ακόμα και από τη χρονιά – ρεκόρ του 2019, τα στοιχεία σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα των Ελλήνων να κάνουν διακοπές είναι το λιγότερο απογοητευτικά.

 

Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνα του ΣΕΛΠΕ, οι Έλληνες εμφανίζονται τόσο «ζορισμένοι» οικονομικά από την ακρίβεια σε καταναλωτικά αγαθά και ενέργεια, που ένας στους δύο δηλώνει ότι δεν θα κάνει καθόλου διακοπές.

 

 

Ένας στους πέντε λέει ότι θα κάνει, αλλά περιορισμένες σε σχέση με άλλες χρονιές και μόνο ένας στους 10 δηλώνει ότι θα κάνει κανονικές διακοπές, όπως συνήθιζε προ της πανδημίας.

 

Και όλα αυτά σε μία χρονιά που η τουριστική ζήτηση θα φτάσει, σύμφωνα με την TUI, στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, καθώς η χώρα μας εξακολουθεί να είναι από τους πλέον δημοφιλείς προορισμούς παγκοσμίως.

 

Στη θάλασσα με το… κιάλι

Σύμφωνα με την έρευνα του ΣΕΛΠΕ οι εκτιμήσεις των καταναλωτών σε σχέση με τις φετινές καλοκαιρινές διακοπές καταγράφονται έντονα αρνητικές καθώς

 

το 48% δηλώνει ότι δεν θα κάνει διακοπές φέτος το καλοκαίρι,

το 22% δηλώνει ότι θα κάνει, αλλά πιο περιορισμένα,

και μόλις 13% ότι θα κάνει όπως κάθε χρόνο.

Όσον αφορά στο ύψος της εκτιμώμενης δαπάνης για διακοπές το 2022, αυτή μεσοσταθμικά εκτιμάται ότι θα μειωθεί κατά 17%, με την πλειοψηφία να δηλώνει ότι θα μειώσει τη δαπάνη της πάνω από 35%.

 

Σε σχέση με τους παράγοντες που επηρεάζουν τις φετινές διακοπές συνολικά το μειωμένο διαθέσιμο εισόδημα παίζει τον μεγαλύτερο ρόλο, για το 63% η μείωση εισοδήματος λόγω ανατιμήσεων των προϊόντων και για το 50% η μείωση εισοδήματος λόγω του κόστους ενέργειας.

 

 

Το αυξημένο κόστος μεταφορικών με 52% αποτελεί επίσης έναν πολύ σημαντικό παράγοντα και για το 23% το κόστος διαμονής. Η ανησυχία λόγω της πανδημίας της Covid-19 ή λόγω των ελληνοτουρκικών σχέσεων δεν φαίνεται να παίζει σημαντικό ρόλο.