MY KTEO

Κυριακή 17 Ιουλίου 2022

«Θρίλερ» με την άγνωστη ουσία στο σημείο της συντριβής στην Καβάλα -Μεταβαίνει λόχος Πυρηνικής - Χημικής Άμυνας (βίντεο)


Σε θρίλερ εξελίσσεται η υπόθεση με την πτώση του αεροσκάφους στην Καβάλα και το άγνωστο, υψηλής επικινδυνότητας φορτίο.

Οι έρευνες στην περιοχή βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και εστιάζονται σε μια λευκή ουσία, άγνωστης προέλευσης που φαίνεται ότι εντοπίστηκε στο σημείο.

Την ανησυχία του για την επικινδυνότητα του φορτίου που μετέφερε το αεροσκάφος Antonov που κατέπεσε στους Αντιφιλίππους του δήμου Παγγαίου στην Καβάλα, εξέφρασε ο Χρήστος Μέτιος.

Ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης δήλωσε ότι περιμένουν τις εκτιμήσεις των ειδικών για το κατά πόσο το πολεμικό υλικό που μετέφερε το μεταγωγικό αεροσκάφος είναι επικίνδυνο για την δημόσια ασφάλεια.

«Υπάρχει αγωνία, περιμένουμε τις εκτιμήσεις των πυροτεχνουργών και των λοιπών ειδικών του Πυροσβεστικού Σώματος, προκειμένου να έχουμε ολοκληρωμένη εικόνα. Δεν συντρέχει λόγος μέχρι αυτή τη στιγμή εκκένωσης των οικισμών που βρίσκονται κοντά στην περιοχή όπου κατέπεσε το αεροσκάφος, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν εστίες πυρκαγιάς ούτε και καπνοί, με κατεύθυνση προς κατοικημένες περιοχές», είπε ο κ. Μέτιος.

Μεταβαίνει Ειδικός Λόχος Αντιμετώπισης Πυρηνικής - Βιολογικής - Χημικής Άμυνας στο σημείο
Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, στο σημείο μεταβαίνει ο Ειδικός Λόχος Αντιμετώπισης Πυρηνικής Βιολογικής Χημικής Άμυνας, με εντολή ΓΕΕΘΑ.

Κατά την ίδια πηγή, πρόκειται για 14 άτομα που θα κάνουν έλεγχο στο σημείο. Η πρώτη εικόνα που υπάρχει από τους πυροτεχνουργούς ό,τι περιείχε το φορτίο έχει καταστραφεί.

Νωρίτερα, ο υποστράτηγος του Πυροσβεστικού Σώματος Μάριος Αποστολίδςη, επικεφαλής της επιχειρησιακής ομάδας στην Καβάλα, δήλωσε ότι «άνδρες της πυροσβεστικής υπηρεσίας με ειδικό εξοπλισμό και όργανα μέτρησης προσέγγισαν το σημείο της πρόσκρουσης του αεροσκάφους και είδαν από κοντά την άτρακτο και άλλα μέρη του διασκορπισμένα μέσα στα χωράφια».

Ο κ. Αποστολίδης υπογράμμισε ότι από την επιτόπια έρευνα «διαπιστώθηκε αστάθεια στο πεδίο καθώς υπάρχουν καπνοί και έντονη θερμότητα αλλά και μια άσπρη ουσία άγνωστης προέλευσης, ωστόσο τα όργανα μέτρησης δεν κατέδειξαν κάτι ανησυχητικό. Το επόμενο στάδιο είναι να σηκωθεί drone ώστε να εξεταστεί όλο το εύρος της περιοχής όπου κατέπεσε το αεροσκάφος. Εφόσον διαπιστωθεί ότι υπάρχει σταθερότητα στο πεδίο και δεν υπάρχει κίνδυνος για την ασφάλεια των ανδρών που συνδράμουν στην επιχείρηση, θα ξεκινήσει η όλη διαδικασία».

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Αρχές που επιχειρούν στο σημείο δεν έχουν μέχρι στιγμής ενημερώσει την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας -κάτι που ενδεχομένως σημαίνει ότι, μέχρι στιγμής, δεν προκύπτει ραδιολογικός κίνδυνος.

Να σημειωθεί ότι δυο πυροσβέστες διακομίστηκαν στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα. Στην περιοχή, παραμένει έντονη η μυρωδιά καμένου καυσίμου και ο καπνός, ωστόσο οι εστίες φωτιάς, είναι πολύ μικρές και δεν εμπνέουν ανησυχία για αναζωπύρωση.

Πιθανή η εκκένωση των Αντιφιλίππων -Τι φοβούνται οι Αρχές
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο δήμαρχος Παγγαίου Φίλιππος Αναστασιάδης είπε ότι «υπάρχει πολύ σοβαρό ενδεχόμενο να εκκενωθεί ο οικισμός των Αντιφιλίππων», προσθέτοντας ότι ίσως να μην είναι ασφαλές να κυκλοφορούν άνθρωποι σε ακτίνα 2 χιλιομέτρων από το σημείο της συντριβής.

«Από τα πρώτα στοιχεία που υπάρχουν πιθανώς να πρέπει να εκκενωθεί ο οικισμός. Είναι 1.000 με 1.200 οι κάτοικοι. Δεν έχουν ενημερωθεί ακόμα» τόνισε ο δήμαρχος. Ερωτηθείς τι είναι αυτό που φοβούνται οι Αρχές και αν υπάρχει ανησυχία για τοξικότητα ο κ. Αναστασιάδης είπε:

«Δεν είναι τόσο η τοξικότητα, αλλά ο φόβος για αναζωπυρώσεις στα πυρομαχικά. Η τοξικότητα ελέγχθηκε, θεωρείται σε καλό επίπεδο, αλλά αυτές είναι μόνο οι πρώτες ενδείξεις και πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί»

Ο δήμαρχος ζήτησε να γίνουν εξονυχιστικές έρευνες στην περιοχή για να φανεί αν υπάρχουν πυρομαχικά ή άλλοι κίνδυνοι. Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με το ΑΠΕ, πυροσβέστες εντόπισαν μια λευκή ουσία άγνωστης προέλευσης στο σημείο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η τυχόν τοξικότητα στην περιοχή θα ελεγχθεί και από επιστήμονες του Δημόκριτου.

Έχασε απότομα ύψος και τυλίχθηκε στις φλόγες
Μέχρι τις 9 το πρωί, δεν είχε γίνει καμία επίσημη ανακοίνωση από τις Αρχές στη Σερβία όσον αφορά το μεταγωγικό αεροσκάφος Antonov στο οποίο, κατά πληροφορίες, επέβαιναν 8 άνθρωποι που έχασαν τις ζωές τους. Το βέβαιο, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, είναι ότι το αεροσκάφος απογειώθηκε χθες βράδυ από το αεροδρόμιο «Μέγας Κωνσταντίνος» της πόλης Νις, στη νότια Σερβία.

Παρά ταύτα, ανακοίνωση του ΥΠΕΞ της Σερβίας, λίγο μετά τις 10 το πρωί, επιβεβαίωσε ότι το αεροσκάφος μετέφερε 11,5 τόνους πυρομαχικά και ότι είχε προορισμό το Μπαγκλαντές.

Σύμφωνα με ιστότοπους σερβικών ΜΜΕ, αυτόπτες μάρτυρες που ζουν κοντά στο αεροδρόμιο της Νις ανέφεραν ότι είδαν το αεροσκάφος να απογειώνεται χθες βράδυ. Κάποιοι είπαν ότι τους έκανε εντύπωση το γεγονός ότι «είχε κάπως ανώμαλη πορεία». Η εφημερίδα Πολίτικα αναφέρει ότι «το αεροπλάνο ανήκε σε ιδιωτική αμερικανική εταιρεία και ήταν καταχωρημένο στην Ουκρανία».

«Όταν ήταν στα 21.000 πόδια εμφανίζεται να κάνει μια στροφή 180 μοιρών. Επικοινώνησε και ανέφερε πρόβλημα στους κινητήρες, ζητώντας προσγείωση στο κοντινότερο αεροδρόμιο, που ήταν αυτό της Καβάλας» τόνισε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο Φαίδων Καραϊωσηφίδης, στρατιωτικός αναλυτής.

«Τα τελευταία τρία λεπτά το αεροσκάφος φαίνεται να χάνει πολύ απότομα ύψος. Το πρόβλημα που είχε αναφέρει επιδεινώθηκε και αποστέρησε από τον πιλότο τη δυνατότητα να διατηρήσει ύψος. Το πρόβλημα του κινητήρα, ή των κινητήρων, εξελίχθηκε σε φωτιά» προσέθεσε ο κ. Ιωσηφίδης.

Καβάλα: Οι εικόνες από το drone στο σημείο της συντριβής:

Συντριβή στην Καβάλα: Η «ταυτότητα» του αεροσκάφους
Ο Φαίδων Καραϊωσηφίδης επισήμανε ότι το συγκεκριμένο αεροσκάφος ξεκίνησε την καριέρα του το 1971 και ήταν ενταγμένο σε σοβιετικό σύνταγμα μεταφορών. Τις τελευταίες δεκαετίες αποχαρακτηρίστηκε από στρατιωτικό και πέρασε στον έλεγχο της Aeroflot και 10 ακόμη ιδιοκτητών.

«Το τελευταίο δεκάμηνο ήταν σε ουκρανική εταιρεία που το χρησιμοποιούσε εντατικά» είπε ο κ. Καραϊωσηφίδης, προσθέτοντας ότι «τα μεταγωγικά αεροπλάνα κάνουν αυτή τη δουλειά».



iefimerida.gr