MY KTEO

Πέμπτη 14 Ιουλίου 2022

Βγήκε από τη φυλακή ο Λιγνάδης: Οι πρώτες δηλώσεις - Πιθανή άσκηση έφεσης για την αποφυλάκιση


Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις όσον αφορά στη χθεσινή απόφαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου, το οποίο αν και καταδίκασε τον Δημήτρη Λιγνάδη σε κάθειρξη 12 ετών χωρίς να του αναγνωρίσει κανένα ελαφρυντικό, έκανε δεκτό το αίτημα του για αναστολή εκτέλεσης της ποινής του μέχρι την εκδίκαση της έφεσής του.

Ειδικότερα, η απόφαση του δικαστηρίου, που άνοιγε την πόρτα των φυλακών για τον Δημήτρη Λιγνάδη και προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων, μπαίνει στο «μικροσκόπιο» της Εισαγγελίας Εφετών.

Πιο συγκεκριμένα, η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών Μαρία Γκανέ με επείγουσα παραγγελία της ζήτησε την άμεση διαβίβαση των πρακτικών της δίκης προκειμένου να εξεταστεί το ενδεχόμενο άσκησης έφεσης.

Παράλληλα, η κυρία Γκανέ ζήτησε από τον εισαγγελέα της έδρας Κωνσταντίνο Κούντρια να της διαβιβάσει άμεσα την αναφορά του, στην οποία θα περιλαμβάνονται οι προτάσεις του επί της ενοχής, των ποινών και της αναστολής εκτέλεσης της ποινής του καταδικασμένου σε 12ετη κάθειρξη, καθώς και οι αποφάσεις και οι μειοψηφίες τους.

Η Εισαγγελία Εφετών Αθηνών θα μελετήσει εάν ορθώς αξιολογήθηκε το αποδεικτικό υλικό και εάν είναι επαρκώς αιτιολογημένες οι αποφάσεις της πλειοψηφίας των δικαστών, τόσο για την αθώωση του σκηνοθέτη από τους 2 βιασμούς, για τις ποινές που επιβλήθηκαν για τους άλλους 2 βιασμούς που καταδικάστηκε και για την αποφυλάκιση του μετά την καταδίκη, με τη χορήγηση αναστολής εκτέλεσης της ποινής του μέχρι να δικαστεί από το Εφετείο.

Υπενθυμίζεται ότι ο Δημήτρης Λιγνάδης, που καταδικάστηκε σε κάθειρξη 12 ετών για βιασμό δύο ανηλίκων αγοριών το 2015, συγκέντρωσε ήδη το ορισθέν ποσό της εγγύησης (30.000).

Για την ιστορία, βάσει του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας ο οποίος ισχύει από το 2010 και δεν άλλαξε επί ΣΥΡΙΖΑ, δίνεται το δικαίωμα στο δικαστήριο να προχωρήσει σε φυλάκιση ή να δώσει αναστολή εκτέλεσης ποινής μέχρι το Εφετείο, αν εκτιμήσει πως δεν συντρέχουν συγκεκριμένοι λόγοι, όπως για παράδειγμα το να είσαι ύποπτος για την τέλεση νέων αδικημάτων, φυγόδικος, κλπ.

Ελεύθερος ο Δημήτρης Λιγνάδης: «1,5 χρόνο έπαιζαν μπάλα μόνοι τους, τώρα θα μιλήσω εγώ»
Λίγο μετά τις 14:00 και αφού είχε γίνει γνωστή η παρέμβαση της Εισαγγελίας Εφετών ο Δημήτρης Λιγνάδης πέρασε την πύλη εξόδου από τις φυλακές Κορυδαλλού.

«Δεν είναι η στιγμή να πω πολλά. Ποτέ δεν πίστευα ότι η ελληνική Δικαιοσύνη θα παρασυρθεί όπως και δεν παρασύρθηκε. Ίσως, να παρασύρθηκε μέρος της κοινής γνώμης. 1,5 χρόνο έπαιζαν μπάλα μόνοι τους. Τώρα δικαιούμαι να μιλήσω κι εγώ. Θα δικαιωθώ στο Εφετείο και θα αποκατασταθεί η αλήθεια» είπε ο Δημήτρης Λιγνάδης στις πρώτες του δηλώσεις έξω από τη φυλακή.

«Ευχαριστώ από την ψυχή μου τον Αλέξη Κούγια. Με βοήθησε και με βοηθάει. Είμαι πολύ τυχερός που τον γνώρισα και ως άνθρωπο και ως δικηγόρο», είπε.



ieidiseis.gr