MY KTEO

Παρασκευή 29 Ιουλίου 2022

Λαϊκή Συσπείρωση Χαλκίδας: Άλλη μια χρονιά υποστελεχωμένη η καθαριότητα των σχολείων και σε ομηρία οι καθαρίστριες


Άλλη μια χρονιά υποστελεχωμένη η καθαριότητα των σχολείων και σε ομηρία οι καθαρίστριες, με ευθύνη Κυβέρνησης και Δημοτικής Αρχής

Κατά τη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Χαλκιδέων  όπου συζητήθηκε η πρόσληψη σχολικών καθαριστριών για το νέο σχολικό έτος.

Η Δημοτική αρχή έθεσε προς ψήφιση το αίτημά της προς το υπουργείο για έγκριση της ανάλογης χρηματοδότησης. Αναφέρεται σε προσλήψεις 122 καθαριστριών εκ των οποίων οι 45 πλήρους και οι 77 μερικής απασχόλησης τη στιγμή που τα σχολεία του Δήμου αριθμούν τα 131!

Αλήθεια τι ανάγκες μπορεί να καλύψει το συγκεκριμένο προσωπικό; Δεν αντιστοιχεί καν μια καθαρίστρια σε ένα σχολείο αν και σε κάποια σχολεία  θα έπρεπε να υπάρχουν τουλάχιστον δύο! Εξάλλου η πλειοψηφία τους είναι μερικής απασχόλησης.

Είναι πρακτικά αδύνατο να καθαρίζονται και  να απολυμαίνονται όλοι οι χώροι των σχολικών υποδομών ώστε να εξασφαλίζονται οι κανόνες υγιεινής, δεδομένης και της εξέλιξης της πανδημίας από μία ή ¨μισή¨ καθαρίστρια ανά σχολική μονάδα!

Είναι απαράδεκτο το καθεστώς ομηρίας των σχολικών καθαριστριών που προσλαμβάνονται για 9 μήνες και απολύονται κάθε καλοκαίρι.Είναι απαράδεκτο που έχουν γίνει ¨λάστιχο¨ για να προλαβαίνουν να καθαρίζουν , αρκετές φορές όχι μόνο ένα αλλά και δύο σχολεία!

Η συγκεκριμένη κατάσταση δεν είναι σημερινή. Πέρυσι για παράδειγμα εγκρίθηκε ο ίδιος αριθμός καθαριστριών αν και το αίτημα του Δήμου προς το Υπουργείο ήταν για 190 εργαζόμενους. Προφανώς η Δημοτική Αρχή αποφάσισε να εναρμονιστεί με την απόφαση του κράτους στη λογική της μείωσης του κόστους για ζητήματα που αφορούν λαϊκές ανάγκες.

Ως ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ καταψηφίσαμε τη συγκεκριμένη πρόταση γιατί δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες των σχολείων ως προς την καθαριότητα και δεν ανταποκρίνεται ούτε στις ανάγκες των σχολικών καθαριστριών για αξιοπρεπή εργασία με δικαιώματα. Αιτηθήκαμε αύξηση του αριθμού των σχολικών  καθαριστριών και μόνιμη πρόσληψη όλων των εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολείων οι οποίες θα πρέπει να είναι όλες πλήρους απασχόλησης. Αποτελεί σημαντική προϋπόθεση ώστε να μπορούν τα παιδιά μας να ξεκινήσουν με ασφάλειά τη νέα σχολική χρονιά.