MY KTEO

Σάββατο 30 Ιουλίου 2022

Δημόσιοι υπάλληλοι-σύνταξη: Ποιοι έχουν το «προνόμιο» εξαγοράς πλασματικών ετών με μικρότερο ποσό


Τα πλασματικά έτη είναι ιδιαίτερα χρήσιμα έως απαραίτητα για τους δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι επιθυμούν να θεμελιώσουν δικαίωμα σύνταξης σε ηλικίες από 55 μέχρι και 62 με τις διάφορες διατάξεις περί 35ετίας, 25ετίας και 37ετίας στο Δημόσιο.

Στο Δημόσιο μπορούν να εξαγοραστούν 7 πλασματικά έτη από Στρατό, σπουδές, κ.ά., και επιπλέον έως 5 έτη λόγω τέκνων (για 3 παιδιά).

Οι εργαζόμενοι στο δημόσιο μπορούν να υποβάλλουν «νωρίς» αίτηση για αγορά πλασματικών ετών συνταξιοδότησης και να πληρώσουν όποτε θέλουν, πριν η μετά τη συνταξιοδότηση.

To κόστος της εξαγοράς είναι στο 20% από 1/1/2020 πλέον και για τους δημοσίους υπαλλήλους οι οποίοι είχαν το προνόμιο (τα προηγούμενα χρόνια) να εξαγοράζουν πλασματικά φθηνότερα.

Ωστόσο, το «προνόμιο της φθηνότερης εξαγοράς» παραμένει για τους δημοσίους υπαλλήλους που είχαν υποβάλλει σχετική αίτηση τα προηγούμενα έτη, καθώς αυτοί έχουν κατοχυρώσει την εξαγορά με κόστος που ίσχυε την χρονιά υποβολής της αίτησης.

Επίσης, σημαντικό όφελος θα έχουν από την εξαγορά και όσοι συνταξιοδοτούνται με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης, καθώς όσο μεγαλύτερο ασφαλιστικό βίο έχει ο υπάλληλος τόσο μεγαλύτερη αύξηση θα λάβει στην προσδοκώμενη σύνταξή του.

Ας δούμε ένα παράδειγμα που επεξεργάστηκε ο ειδικός σε θέματα κοινωνικής ασφάλισης, Διονύσης Ρίζος, στην Ημερησία.

Δημόσιος υπάλληλος ΠΕ, τρίτεκνος, έχει κάνει αίτηση εξαγοράς 5 πλασματικών ετών το 2016 και μπορεί να συνταξιοδοτηθεί σήμερα που έχει συμπληρώσει 35 έτη ασφάλισης. Συμφέρει να εξαγοράσει τα 5 πλασματικά έτη ή θα πάρει χαμηλότερη σύνταξη;

Απάντηση: Οι συντάξιμες αποδοχές του χωρίς εξαγορές είναι 1.650 €. Με εξαγορά 5 ετών με κόστος 109 € / μήνας οι συντάξιμες αποδοχές του θα είναι όντως χαμηλότερες και συγκεκριμένα 1.419 €. Ο συντελεστής αναπλήρωσης όμως θα είναι πλέον 50,01%. Ετσι ο συγκεκριμένος ασφαλισμένος με την εξαγορά θα λάβει σύνταξη 1.094,03 €. Χωρίς εξαγορά θα ελάμβανε 1.001,1 €. Η διαφορά είναι 94 € προσαύξηση στη σύνταξη για μια δαπάνη 6.540 € συνολικά που αποσβένει σε 4 έτη.




aftodioikisi.gr