MY KTEO

Σάββατο 9 Ιουλίου 2022

Έρχεται νέα ρύθμιση στην αγορά σταθερής τηλεφωνίας και ίντερνετ


Έρχεται νέα ρύθμιση στην αγορά σταθερής τηλεφωνίας και ίντερνετ, καθώς η αρμόδια ανεξάρτητη Αρχή, η ΕΕΤΤ γνωστοποίησε ότι διεξάγει δημόσια διαβούλευση έως τις 9 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο του πέμπτου κύκλου ανάλυσης αγορών ηλεκτρονικών επικοινωνιών και αφορά στις αγορές.

Η δημόσια διαβούλευση αφορά τη χονδρική παροχή τοπικής πρόσβασης σε σταθερή θέση και τη χονδρική παροχή κεντρικής πρόσβασης σε σταθερή θέση για προϊόντα μαζικής κατανάλωσης. 

Σύμφωνα με την ΕΕΤΤ, η ανάλυση των παραπάνω αγορών αποτελεί το βασικό ρυθμιστικό πλαίσιο για τα σταθερά ευρυζωνικά δίκτυα. 

Το ρυθμιστικό αυτό πλαίσιο, όπως υποστηρίζει, είναι στρατηγικής σημασίας και αναμένεται να παίξει καθοριστικό ρόλο για τη μετάβαση της χώρας στα σταθερά δίκτυα υπερ-υψηλών ταχυτήτων (Very High Capacity Networks) στο πλαίσιο και της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής (European Digital Decade 2023), η οποία έχει θέσει ως στόχο την κάλυψη 100% της Ευρωπαϊκής Ένωσης με συνδέσεις 1Gbps έως το 2030.

Η ΕΕΤΤ καταλήγει στο συμπέρασμα ότι και οι δύο αγορές απαιτούν ρύθμιση και διατηρεί στην πλειονότητά τους τα ρυθμιστικά μέτρα που είχαν επιβληθεί στον πάροχο με σημαντική ισχύ στην αγορά, κατά τον προηγούμενο κύκλο ανάλυσης των αγορών αυτών (2016), δηλαδή τον ΟΤΕ. 

Στο πλαίσιο των ρυθμιστικών μέτρων, η ΕΕΤΤ, όπως αναφέρει, στοχεύει στην ενθάρρυνση των επενδύσεων για την ταχεία ανάπτυξη δικτύων υπερυψηλής χωρητικότητας από όλους τους παρόχους. 

Επιπλέον, προτείνει μία διαδικασία για την ομαλή, αποτελεσματική και ταχεία μετάβαση από τις "παραδοσιακές" υποδομές χαλκού σε νέα δίκτυα υπερυψηλής χωρητικότητας (copper switch-off), βασισμένα στη διασύνδεση του συνδρομητή με οπτική ίνα (FTTH). Τέλος, η ΕΕΤΤ προτείνει την ελάφρυνση των ρυθμιστικών υποχρεώσεων σε δίκτυα FTTH, μέχρι η διείσδυση των υπηρεσιών οπτικών ινών έως τον τελικό συνδρομητή να φτάσει σε ένα ικανοποιητικό ποσοστό των ευρυζωνικών συνδέσεων. 

"Οι προτεινόμενες παρεμβάσεις εντάσσονται στον στρατηγικό σχεδιασμό της ΕΕΤΤ για μετάβαση από τα δίκτυα χαλκού στα δίκτυα οπτικών ινών (copper switch off) και εναρμονίζονται με τους στόχους της Ευρώπης και της Ελλάδας για την υψηλής ποιότητας συνδεσιμότητα συνδρομητών και επιχειρήσεων, τη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος των ευρυζωνικών δικτύων και τη βιώσιμη ανάπτυξη", υπογραμμίζει η ανεξάρτητη Αρχή. 

Τα μερίδια αγοράς 
Σύμφωνα με την ΕΕΤΤ, η διείσδυση της ευρυζωνικότητας / ίντερνετ στην Ελλάδα έχει αυξηθεί σημαντικά την τελευταία 5ετία, ξεκινώντας από περίπου 77% του συνόλου των ενεργών γραμμών στα τέλη του 2016 και φθάνοντας 88% στο τέλος του 2021, παρουσιάζοντας μια μέση ετήσια αύξηση πάνω από 2%.

Βάσει των στοιχείων που παραθέτει η ΕΕΤΤ, ο ΟΤΕ έχει διαχρονικά το υψηλότερο μερίδιο αγοράς, το οποίο, από το 2016 έως και σήμερα, παρουσιάζει συνεχώς αυξητική τάση. 

Στο τέλος του 2021, ο ΟΤΕ είχε μερίδιο περίπου 51% και ακολουθούσαν οι εναλλακτικοί πάροχοι (Vodafone, Wind και Nova) με μερίδια 22%, 15% και 12%. 

Επιπρόσθετα, σημειώνεται η μείωση του αριθμού των παρόχων που δραστηριοποιούνται στην σχετική αγορά από 5 το 2016, σε 4 το 2020 (απορρόφηση της CYTA από τη Vodafone) και εν τέλει 3 στο τέλος του 2021, μετά την απόκτηση ελέγχου των Nova και Wind από την United Group.



euro2day.gr