MY KTEO

Δευτέρα 18 Ιουλίου 2022

Τροποποιητικές φορολογικές δηλώσεις: Ποιοι γλυτώνουν τα πρόστιμα


Έξι κατηγορίες φορολογούμενων μπορούν να προχωρήσουν σε μεταβολές στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, ακόμα και αν έχει λήξει η προθεσμία, χωρίς να πληρώσουν το πρόστιμο των 100-250 ευρώ.

Σύμφωνα με το νόμο δεν επιβάλλονται χρηματικές ποινές στις ακόλουθες περιπτώσεις:
  1. υποβολή τροποποιητικής δήλωσης έως την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων δηλαδή έως τις 29 Ιουλίου. Ωστόσο αν ο φορολογούμενος υποβάλει εκπρόθεσμα την αρχική φορολογική δήλωση και στη συνέχεια υποβάλει τροποποιητική δεν θα γλιτώσει το πρόστιμο.
  2. εκπρόθεσμη τροποποιητική δήλωση από την οποία προκύπτει καταβολή πρόσθετου φόρου έως 100 ευρώ.
  3. εκπρόθεσμη τροποποιητική δήλωση εξ αιτίας καθυστέρησης στην έκδοση των βεβαιώσεων αποδοχών από τον εργοδότη η τον αρμόδιο φορέα. Σημειώνεται ότι ο μισθωτός υποβάλει τροποποιητική δήλωση εντός του έτους του οποίου εκδόθηκε η βεβαίωση
  4. εκπρόθεσμη τροποποιητική δήλωση για τη συμπλήρωση ή μεταβολή αμιγώς πληροφοριακών στοιχείων, δηλαδή στοιχείων που δεν επηρεάζουν το αποτέλεσμα της φορολογικής δήλωσης και σκοπό έχουν τη διόρθωση υποβληθεισών ελλιπών δηλώσεων. Ενδεικτικά παραδείγματα τέτοιων περιπτώσεων είναι η εισαγωγή ή η διόρθωση του αριθμού παροχής της ΔΕΗ, του ΑΜΚΑ του υπόχρεου ή κάποιου εξαρτώμενου μέλους του, η τροποποίηση του αριθμού του τραπεζικού λογαριασμού (ΙBAN), η διαγραφή συζύγου μετά από διαζύγιο, η "φιλοξενία" για φορολογικούς λόγους, η εισαγωγή κενού ή ημιτελούς ακινήτου ή των στοιχείων των συνιδιοκτητών ακινήτων στο Ε2, η μεταβολή κάποιου πληροφοριακού στοιχείου του Πίνακα Β΄ της πρώτης σελίδας του Ε3, η τροποποίηση στοιχείων του υπόχρεου νομικού προσώπου/οντότητας ή του εκπροσώπου αυτού κ.α. Επισημαίνεται ότι αντίθετα δεν αποτελεί διόρθωση ελλιπούς δήλωσης η προσθήκη εξαρτώμενων μελών, η αναπηρία και η ηλικία προκειμένου να υπολογιστούν μειώσεις ή απαλλαγές που προβλέπονται (τεκμήρια, τέλος επιτηδεύματος) και ο χαρακτηρισμός του κατ΄ επάγγελμα αγρότη καθόσον τα στοιχεία αυτά επηρεάζουν τον προσδιορισμό της φορολογικής υποχρέωσης.
  5. εκπρόθεσμη τροποποιητική δήλωση με την οποία συμπληρώνονται προαιρετικοί κωδικοί, πχ. κωδικοί 781-782 του Πίνακα 6 του έντυπου Ε1, υπό την προϋπόθεση ότι η συμπλήρωση των κωδικών αυτών δεν επηρεάζει τον προσδιορισμό της φορολογικής υποχρέωσης του συγκεκριμένου φορολογικού έτους. Στους συγκεκριμένους κωδικούς αναγράφονται ποσά που δεν θεωρούνται εισοδήματα, απαλλάσσονται και από το φόρο εισοδήματος και από την εισφορά αλληλεγγύης αλλά καλύπτουν προστιθέμενη διαφορά εισοδήματος λόγω τεκμηρίων. Πρόκειται μεταξύ άλλων για τα έσοδα από πωλήσεις ακινήτων (αφαιρουµένων των δαπανών κτήσης των ακινήτων), τα έσοδα από πωλήσεις άλλων περιουσιακών στοιχείων, τις εφάπαξ παροχές ασφαλιστικών ταμείων, τις χρηματικές αποζημιώσεις για ηθική βλάβη, τα έσοδα από δάνεια, κληρονομιές, δωρεές ή γονικές παροχές χρηματικών ποσών, τα κέρδη από λαχεία, ΠΡΟΠΟ, ΛΟΤΤΟ, ΤΖΟΚΕΡ, ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ, τις προνοιακές παροχές που χορηγεί ο ΟΠΕΚΑ σε άτομα με αναπηρίες και τις αποζημιώσεις ειδικού σκοπού που καταβλήθηκαν για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων τις πανδημίας του Covid-19.
  6. τροποποιητική δήλωση για αναδρομικά από μισθούς και συντάξεις ανεξάρτητα από το έτος που αφορούν τα οποία εισπράχθηκαν το 2021 με τη προθεσμία υποβολής να λήγει στο τέλος του 2022. Ο φόρος που θα βεβαιωθεί θα πρέπει να πληρωθεί εφάπαξ μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2023. Ειδικά οι συνταξιούχοι έχουν τη δυνατότητα ύστερα από αίτηση στην ΑΑΔΕ να εξοφλήσουν την οφειλή από τον φόρο εισοδήματος που θα προκύψει από τροποποιητικές δηλώσεις για τα αναδρομικά ποσά συντάξεων προηγούμενων ετών σε 2 έως 48 έντοκες μηνιαίες δόσεις με βάση την πάγια ρύθμιση.

CNN.gr