MY KTEO

Δευτέρα 18 Ιουλίου 2022

Φοιτητική Στέγη: Αυξημένα ενοίκια και μικρή διαθεσιμότητα «οδηγούν» σε συγκατοίκηση και ενδιαφέρον για αγορά


Στο προσκήνιο επαναφέρει τη λογική της αγοράς φοιτητικής κατοικίας η αύξηση της ζήτησης, η δυσκολία εύρεσης φοιτητικής κατοικίας με προσιτό ενοίκιο – λόγω της αύξησης των ζητούμενων μισθωμάτων - Ο «χάρτης» της φοιτητικής στέγης: Μικρή διαθεσιμότητα και αύξηση των ενοικίων ακόμη και 26% στην Αθήνα

Τη φετινή χρονιά λόγω των αυξητικών τάσεων που καταγράφονται στα φοιτητικά ενοίκια, αρκετοί φοιτητές αναμένουμε να υιοθετήσουν  τη συγκατοίκηση, αναζητώντας οικονομικές κατοικίες σε περιοχές όμορες των σχολών τους και παράλληλα κοντά σε μέσα μαζικής μεταφοράς και κυρίως σε στάση του μετρό.

Είναι εντελώς λογικό όταν ένα νέο παιδί από την επαρχία έρχεται στην Αθήνα, να θεωρεί ότι όλες τις αποστάσεις θα πρέπει να τις καλύπτει εντός 10-15 λεπτών. Όταν όμως εγκλιματιστεί στους ρυθμούς της πρωτεύουσας, θα κατανοήσει ότι ακόμη και μεταφορικό μέσο να διαθέτει, οι ρυθμοί, οι αποστάσεις και ο χρόνος μετακίνησης είναι εντελώς διαφορετικοί. Ενώ, ακόμη και στην καθημερινότητα του, όταν θελήσει να συναντηθεί με συμφοιτητές του ή συντοπίτες του που διαμένουν σε άλλες περιοχές της Αττικής, θα πρέπει να δαπανήσει ακόμη και 30-35 λεπτά για τη μετακίνησή του.

Είναι σημαντικό ο νέος φοιτητής να ελέγχει την διασύνδεση των μέσω μαζικής μεταφοράς από και προς τη σχολή του στην εκάστοτε περιοχή που επιλέγει να αναζητήσει φοιτητική στέγη. Στην Αθήνα λειτουργούν τρόλεϊ, τραμ, λεωφορεία, ηλεκτρικός και μετρό όπου εύκολα, οικονομικά και με ασφάλεια  μπορείς να μετακινηθείς .

Πολλοί φοιτητές που έχουν περάσει στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, επιλέγουν το Περιστέρι, περιοχή όμορη με το Αιγάλεω που διαθέτει στάση μετρό για άμεση μετακίνηση στο κέντρο των Αθηνών αλλά και σ΄ όλες τις περιοχές του Ν.Αττικής που διαθέτουν σταθμό. Ενώ, μέσω λεωφορείου, εύκολα και εντός 10-15 λεπτών μέσω της Λ. Θηβών ή/και Λ. Αθηνών ( Λ.Καβάλας ), μπορείς να βρεθείς στην πύλη της σχολής στο Αιγάλεω.

Το Κερατσίνι, τον Κορυδαλλό, το Μοσχάτο και τη Νίκαια επιλέγουν οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Πειραιά όπου μπορούν να αναζητήσουν κατοικίες με 2 υπνοδωμάτια με στόχο την συγκατοίκηση, η Νίκαια  και ο Κορυδαλλός διαθέτουν σταθμό του μετρό από 7 Ιουλίου 2020 . Δεν είναι λίγοι οι φοιτητές που επιλέγουν  τις άνωθεν περιοχές και φοιτούν στο Πανεπιστήμιου Δυτικής Αττικής , διότι μέσω της Λ. Θηβών με ένα λεωφορείο μπορούν να επιστρέψουν στη φοιτητική τους κατοικία εύκολα και γρήγορα.

Ο Πειραιάς τη φετινή Ακαδημαϊκή χρονιά φαίνεται να «προσεγγίζει» φοιτητές όχι μόνο όσους φοιτούν στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, αλλά και από άλλες σχολές λόγω του μετρό που αναμένεται να λειτουργήσει εντός του Σεπτεμβρίου.

Οι φοιτητές της Γυμναστικής Ακαδημίας και της Παντείου μπορούν εύκολα να διαμείνουν στον Υμηττό, στη Δάφνη, στον Βύρωνα  και στην Ηλιούπολη. Μη ξεχνάμε ότι η Ηλιούπολη και η Δάφνη διαθέτουν στάση μετρό όπου εύκολα μπορείς να μετακινηθείς σ’ όλη την Αθήνα, ενώ πρόκειται για περιοχές που επιλέγουν κυρίως οικογένειες. Παράλληλα,  από τον Υμηττό και τον Βύρωνα εύκολα με το λεωφορείο μπορείς να μετακινηθείς μέσω της Λ. Βουλιαγμένης – Ηλιουπόλεως  σε στάση του μετρό .

Σημαντικές αυξήσεις τη φετινή χρονιά καταγράφονται και στις άλλοτε οικονομικότερες περιοχές, όπως η Νίκαια και ο Κορυδαλλός που από τον Ιούλιο του 2020 απέκτησαν σταθμό του μετρό. Αξίζει να αναφέρουμε ότι τα περισσότερα ακίνητα πλέον που διατίθενται προς μίσθωση, είναι ακίνητα που στην πλειονότητά τους είναι μερικώς ή/και ολικώς ανακαινισμένα .

Όσοι φοιτητές αποφασίσουν να διαμείνουν σε περιοχές εκτός του κέντρου της Αθήνας,  μπορούν να επιλέξουν περιοχές που διαθέτουν διαμερίσματα με 2 Υ/Δ άνω των 60τμ – κατάλληλα για συγκατοίκηση, με το ζητούμενο μηνιαίο μίσθωμα να διαμορφώνεται στα 500€ -550€ κατά μέσο όρο, όταν στις δημοφιλείς περιοχές του κέντρου το μηνιαίο ζητούμενο μίσθωμα των 500€-550€, αφορά κυρίως μικρά δυαράκια ή/και επιπλωμένες γκαρσονιέρες .

Αξίζει να αναφέρουμε ότι πολλές περιοχές του ευρύτερου κέντρου των Αθηνών, διαθέτουν πολύ καλή μεταφορική διασύνδεση μέσω των σταθμών του μετρό και του ηλεκτρικού που αποτελούν τα «γρηγορότερα»  μέσα μαζικής μεταφοράς.

Η σκέψη για αγορά φοιτητικής κατοικίας κερδίζει έδαφος
Στο προσκήνιο επαναφέρει τη λογική της αγοράς φοιτητικής κατοικίας η αύξηση της ζήτησης, η δυσκολία εύρεσης φοιτητικής κατοικίας με προσιτό ενοίκιο – λόγω της αύξησης των ζητούμενων μισθωμάτων, η αύξηση του πληθωρισμού και η θετική πορεία της κτηματαγοράς για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά.  Η αύξηση του πληθωρισμού στο 12%, αποτελεί αρωγό που «ξεκλειδώνει» κεφάλαια που θα απορροφηθούν από την κτηματαγορά για όσους αναζητούν ασφαλείς επενδύσεις και αποδόσεις.

Αρκετοί γονείς τη φετινή χρονιά θα αναζητήσουν κατοικίες κατάλληλες για φοιτητές με στόχο την αγορά. Τα διαθέσιμα ιδία κεφάλαια υπολογίζονται έως 60.000€, ενώ αν προβούν σε δανεισμό που σε πολλές περιπτώσεις η δόση του δανείου μπορεί να είναι ίση ή/και μικρότερη από το μηνιαίο μίσθωμα, τότε το διαθέσιμο κεφάλαιο μπορεί να αγγίξει και τις 100.000€ – 120.000€ για την Αθήνα, Θεσσαλονίκη και τις μεγάλες τουριστικές πόλεις όπως τα Χανιά, Ρόδος κ.λπ.

Η αγορά φοιτητικής κατοικίας, με τα σημερινά δεδομένα αποτελεί μια «ασφαλή» επένδυση (ιδιαίτερα αν αναζητήσουν κατοικία που χρειάζεται ανακαίνιση)  τόσο λόγω των θετικών αποτελεσμάτων που καταγράφει η κτηματαγορά για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, αλλά παράλληλα, ελάχιστοι φοιτητές που σπουδάζουν στην Αθήνα, επιστρέφουν στη πόλη καταγωγής μετά την ολοκλήρωση τους.

Ενώ παράλληλα , ανάλογα τη περιοχή, θα μπορούν να «εκμεταλλευτούν» το φοιτητικό διαμέρισμα για το χρονικό διάστημα που ο φοιτητής δεν θα έχει ακαδημαϊκές υποχρεώσεις και θα βρίσκεται στην οικογενειακή οικία στη πόλη καταγωγής του.



newmoney.gr του Θεμιστοκλή Μπάκα, Προέδρου Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates