MY KTEO

Σάββατο 30 Ιουλίου 2022

Εφορία: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το “νέο” ημερολόγιο πληρωμής των φόρων


Ριζικό “λίφτινγκ” στο ημερολόγιο πληρωμής των φόρων  των πολιτών προς την  Εφορία λόγω της παράτασης της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.

Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων αρχικά έληγε σήμερα, Παρασκευή,29 Ιουλίου, ωστόσο το υπουργείο Οικονομικών έδωσε νέα παράταση έως τις 31 Αυγούστου. Συνεπώς από τη παράταση αυτή επηρεάστηκε το ημερολόγιο πληρωμών των φόρων, όπως ο φόρος εισοδήματος αλλά και η εξόφληση για την ενίσχυση των 7 κύκλων της  επιστρεπτέας προκαταβολής.

Αναλυτικά:

Α. Φόρος εισοδήματος
Όσοι έχουν ήδη υποβάλει τη φορολογική τους δήλωση και πρέπει να πληρώσουν επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2021 έχουν τις παρακάτω επιλογές:
  • Να καταβάλουν τις δύο πρώτες δόσεις του φόρου εισοδήματος (Ιουλίου και Αυγούστου) έως τις 31 Αυγούστου.
  • Να εξοφλήσουν έως τις 31 Αυγούστου  εφάπαξ το εκκαθαριστικό, κερδίζοντας έκπτωση 3%.
Οι φορολογούμενοι που θα υποβάλουν από σήμερα, Σάββατο έως και τις 30 Αυγούστου τη φορολογική τους δήλωση θα πρέπει να καταβάλουν τις δυο πρώτες δόσεις του φόρου εισοδήματος έως  τις 31 Αυγούστου ή να εξοφλήσουν εφάπαξ τον φόρο με έκπτωση 3%.

Β. Επιστρεπτέα προκαταβολή
Αρχικά η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών προέβλεπε ότι οι επιχειρήσεις θα έπρεπε να επιστρέψουν το μέρος της ενίσχυσης της  επιστρεπτέας προκαταβολής έως και τις 30 Ιουνίου 2022 και οι υπόχρεοι θα έπρεπε να καταβάλουν έως χθες, Παρασκευή 29 Ιουλίου 2022, την πρώτη δόση της ενίσχυσης από τις 96. Ωστόσο αυτό, μετά την παράταση των φορολογικών δηλώσεων, άλλαξε. 

Δηλαδή:
  • Έως χθες, Παρασκευή θα έπρεπε να πληρώσουν την πρώτη από τις 96 άτοκες δόσεις της οφειλής της επιστρεπτέας  ή να εξοφλήσουν εφάπαξ το κρατικό δάνειο με έκπτωση 15%, οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες που είχαν βεβαίωση οφειλής της επιστρεπτέας, έως τις 25 Ιουλίου 2022.
  • Τις δύο δόσεις της ενίσχυσης της  επιστρεπτέας θα πρέπει να πληρώσουν έως τις 31 Αυγούστου οι δικαιούχοι που είχαν βεβαίωση του επιστρεπτέου ποσού μετά τις 25 Ιουλίου 2022.
  • Οι  επιχειρήσεις που έχουν υποβάλει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά έως και τις 25 Ιουλίου 2022  για την επιστρεπτέα και η οφειλή βεβαιώθηκε μετά τη συγκεκριμένη ημερομηνία, μπορούν να εξοφλήσουν εφάπαξ την οφειλή έως και 31 Αυγούστου 2022 με έκπτωση 15%.  Ωστόσο σημειώνεται ότι όσοι δεν υπέβαλαν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την επιστρεπτέα προκαταβολή  έως τις 25 Ιουλίου χάνουν το επιπλέον «κούρεμα» 15%.

Πηγή enikonomia.gr