MY KTEO

Κυριακή 17 Ιουλίου 2022

Δελτίο για καύσιμα και ενέργεια; - Τετάρτη οι αποφάσεις


Έναν εφιαλτικό χειμώνα για την ευρωπαϊκή ήπειρο υπόσχεται ο Βλαντιμίρ Πούτιν, με το κλείσιμο της στρόφιγγας του φυσικού αερίου…

Το… σχέδιο πείνας για την Ευρώπη των Ρώσων αποβλέπει στην εκτόξευση του καθημερινού κόστους ζωής για τους Ευρωπαίους πολίτες και συνακόλουθα τη φτωχοποίησή τους, προκειμένου να ασκηθεί τεράστια πίεση στις εθνικές κυβερνήσεις των κρατών-μελών της ΕΕ.

Ήδη, με πρόσχημα τις εργασίες συντήρησης, ο Ρώσος Πρόεδρος διέκοψε προς το παρόν την προμήθεια με φυσικό αέριο σε 12 χώρες της ΕΕ, μεταξύ των οποίων η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Αυστρία, κλονίζοντας τις πλέον ισχυρές οικονομίες της Ευρωζώνης. Ακόμη και αν η Gazprom διατείνεται ότι η συντήρηση του αγωγού Nord Stream1 θα διαρκέσει μέχρι τις 21 Ιουλίου, ουδείς ορκίζεται ότι η παροχή της Ευρώπης με ρωσικό φυσικό αέριο θα συνεχιστεί απρόσκοπτα, αλλά μάλλον το αντίθετο.

Με αυτά τα δεδομένα, η Κομισιόν αναμένεται να δημοσιοποιήσει την Τετάρτη 20 Ιουλίου το σχέδιό της για την εξασφάλιση ενεργειακής επάρκειας ενόψει του χειμώνα, ενώ στις 26 Ιουλίου συνέρχεται εκτάκτως το Συμβούλιο Ενέργειας της ΕΕ, όπου οι 27 αρμόδιοι Υπουργοί καλούνται να σχεδιάσουν με αλληλεγγύη την επόμενη ημέρα, δηλαδή αυτή του «παγώματος» της ροής του φυσικού αερίου από τον αγωγό Nord Stream1.

Στις «φωνές» που προειδοποιούν για μια εκτεταμένη ενεργειακή κρίση στην ΕΕ ήρθε να προστεθεί και ο επικεφαλής του ενεργειακού κολοσσού Shell, ο οποίος τόνισε ότι η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει έναν «πραγματικά σκληρό» ενεργειακό χειμώνα.

Ειδικότερα, ένας γνώστης της αγοράς καυσίμων, ο διευθύνων σύμβουλος της Shell, Ben van Beurden, επανέλαβε τις ανησυχίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εκτόξευση των τιμών:

«Θα είναι ένας πραγματικά σκληρός χειμώνας στην Ευρώπη. Όλοι θα αντιμετωπίσουμε πολύ σημαντική κλιμάκωση των τιμών της ενέργειας» δήλωσε ο CEO της Shell τονίζοντας πως στη χειρότερη περίπτωση, η Ευρώπη θα χρειαστεί να αναπροσαρμόσει την κατανάλωση ενέργειας, αφήνοντας ανοιχτό και το σενάριο της έκδοσης δελτίου για την κατανάλωση ενέργειας.

 

newsauto.gr