MY KTEO

Παρασκευή 29 Ιουλίου 2022

Λαϊκή Συσπείρωση Καρύστου: Κάτω από τις ανάγκες των σχολείων, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και συμμετοχή του δήμου στη μισθοδοσία οι προσλήψεις σχολικών καθαριστριών για τη νέα σχολική χρονιά


Προσλήψεις σχολικών καθαριστριών στο Δήμο Καρύστου: Κάτω από τις ανάγκες των σχολείων, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και συμμετοχή του δήμου στη μισθοδοσία

Σε πρόσφατη συνεδρίασή της (19/7/2022) η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Καρύστου ενέκρινε τον αριθμό και την κατανομή των εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολικών μονάδων του Δήμου.

Όπως προκύπτει από το πρακτικό της Απόφασης (Αρ. Απόφ. 176/2022) η Οικονομική Επιτροπή ομόφωνα συμφώνησε στην πρόσληψη μόλις 9 συμβασιούχων εργαζομένων καθαριότητας εκ των οποίων 4 πλήρους απασχόλησης και 5 μερικής απασχόλησης. Απόφαση που ψηφίστηκε ομόφωνα από τους εκπροσώπους των συνδυασμών των κ. Ραβιόλου και του κ. Χατζηνικολή (η Λαϊκή Συσπείρωση δεν αντιπροσωπεύεται στην Οικονομική Επιτροπή).

Το παραπάνω σημαίνει πως:

-      σχολικές μονάδες θα έχουν παρουσία καθαρίστριας για 3 ή 4 ώρες της μέρα,

-      ορισμένα μικρότερα σχολεία πιθανά να μην έχουν σχολική καθαρίστρια και ο καθαρισμός τους να πραγματοποιείται εκ περιτροπής από εργαζόμενους του δήμου ή καθαρίστριες άλλων σχολείων,

-      μεγάλες σχολικές μονάδες όπως το 1ο Δημοτικό, το Γυμνάσιο και το Γενικό Λύκειο Καρύστου θα καθαρίζονται από μόλις μία καθαρίστρια!

Μάλιστα, σύμφωνα με τις υποδείξεις του Υπουργείου Εσωτερικών, ο αριθμός αυτός είναι μεγάλος για το Δήμο Καρύστου (!) και για αυτό ένα μέρος της μισθοδοσίας (συγκεκριμένα 16.470€) θα καλυφθεί από τα ίδια έσοδα του Δήμου, δηλαδή από τα δημοτικά τέλη και φόρους.

Είναι προφανές πως η καθαριότητα των σχολικών μονάδων αποτελεί κόστος για τη σημερινή και όλες τις κυβερνήσεις που δεν έχουν φροντίσει για την πρόσληψη μόνιμου και επαρκούς προσωπικού στα σχολεία, κρατώντας παράλληλα σε εργασιακή ομηρία τους εργαζόμενους που για 9 μήνες εργάζονται και μετά βρίσκονται στην ανεργία. Το «κόστος» αυτό, όπως και σε άλλες περιπτώσεις (πχ καθαριότητα) το μετακυλύουν στις εργατικές λαϊκές οικογένειες μέσω των δήμων, χωρίς καμιά αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης.

Η μόνιμη επωδός της δημοτικής αρχής του κ. Ραβιόλου, με την οποία ευθυγραμμίζεται και η παράταξη του κ. Χατζηνικολή, πως «δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι» δεν τους αθωώνει για την αποδοχή και διαχείριση της αντιλαϊκής πολιτικής των κυβερνήσεων.

Γονείς, εκπαιδευτικοί και μαθητές μέσα από τα συλλογικά τους όργανα μπορούν και πρέπει να διεκδικήσουν το σχολείο που έχει ανάγκη η νέα γενιά! Να διεκδικήσουν τη μονιμοποίηση και αύξηση του προσωπικού καθαριότητας ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες κάθε σχολικής μονάδας.

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση

Ο Δημοτικός Σύμβουλος Καρύστου

Δημήτρης Παρασκευάς