MY KTEO

Σάββατο 23 Ιουλίου 2022

Γιάννης Καλαβρής: Άρχισαν τα παρατράγουδα στα Σούπερ -Μάρκετ μετά την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας


Όπως είναι γνωστό από την 1η Ιουλίου στα s/m εφαρμόζεται η ψηφιακή κάρτα εργασίας για τους εργαζόμενους.
Με το μέτρο αυτό η Κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι θα παταχθεί η παραβατικότητα στους χώρους εργασίας προς όφελος των εργαζομένων.

Δυστυχώς, και πριν «αλέκτωρ λαλήσει» οι εργοδότες εκείνοι που έχουν επιλέξει την εκμετάλλευση των υπαλλήλων τους, αδιαφορώντας για την προσωπική τους ζωή και την τήρηση του ωραρίου εργασίας, ενδιαφερόμενοι μόνο για την αύξηση των υπερκερδών τους βρήκαν άλλους τρόπους για την κατάργηση της κάρτας εργασίας στην πράξη.

 Έτσι, σύμφωνα και με καταγγελίες του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας π.χ. απαιτούν από τους εργαζόμενους που πιάνουν δουλειά στις 5 π.μ. να χτυπούν την κάρτα τους στις 6 π.μ. για να μην υπολογιστεί η νυχτερινή απασχόληση 1 ώρας.

Επίσης, ζητούν από τους ωρομίσθιους που δουλεύουν οκτάωρο ή δεκάωρο πολλές φορές, να κτυπούν την κάρτα τους στο τετράωρο για να μην υπάρχουν στοιχεία σε μελλοντικούς ελέγχους.
Επίσης, καλούν εργαζόμενους που βρίσκονται σε ρεπό να εργαστούν  με την απαίτηση να μην χτυπήσουν καν κάρτα.

Αυτά είναι μερικά παραδείγματα για τους τρόπους που εφευρίσκουν οι εργοδότες και είναι σίγουρο ότι δεν θα παύσουν να μηχανεύονται παντοίους τρόπους για να καταπατήσουν κάθε εργασιακό δικαίωμα και κάθε εργατική κατάκτηση. 

Για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης πρέπει η Κυβέρνηση να λάβει ουσιαστικά και δραστικά μέτρα και όχι μόνο να διαφημίζει την ψηφιακή κάρτα ως πανάκεια.   

Θα πρέπει άμεσα να θωρακίσει θεσμικά και υλικά τις κατά τόπους Επιθεωρήσεις Εργασίας, να αυστηροποιήσει  τους νόμους και να επιβάλλει τις προβλεπόμενες ποινές εάν θέλει να δείξει ότι ενδιαφέρεται πραγματικά για τους εργαζόμενους και όχι μόνο στα λόγια. Ενώ και οι εργαζόμενοι πρέπει να αναλάβουν την προστασία και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους με τη συμμετοχή τους και την οργάνωση τους στα επαγγελματικά τους σωματεία τα οποία πάλι μόνο με ρηξικέλευθες πολιτικές παρεμβάσεις μπορούν να ενισχυθούν και να επανακτήσουν την αξιοπιστία τους.

Αυτό φωνάζαμε χρόνια τώρα με άξιους συνδικαλιστές και του εργατικού κέντρου Εύβοιας με τους οποίους είχαμε δώσει σκληρούς δικαστικούς αγώνες για εργαζόμενους σε Σούπερ Μάρκετ, αλλά δυστυχώς η κυβέρνηση καμία εκ των απαραίτητων ενεργειών δεν κάνει, αρκείται μόνο για επικοινωνιακούς λόγους στην κάρτα εργασίας την οποία διαφημίζει και στα ΜΜΕ, χωρίς να προβαίνει στις απαραίτητες παρεμβάσεις για την άμεση επίλυση προβλημάτων παραβατικότητας στο χώρο εργασίας. 

Όπως, συχνά αναφέρω είναι θέμα πολιτικής , είναι θέμα επιλογών και τοποθέτησης χωρίς αστερίσκους αν θέλει ένα κόμμα μια παράταξη να σταθεί δίπλα στους εργαζόμενους μπορεί να το κάνει ουσιαστικά και όχι με πυροτεχνήματα, η κυβέρνηση όμως της ΝΔ επιλέγει συστηματικά τα πυροτεχνήματα και αποφεύγει την ουσία των προβλημάτων ειδικά των εργαζόμενων γιατί προφανώς αυτή είναι η πολιτική της θέση και άποψη μακριά από τα δίκαια των εργαζομένων και των καθημερινών αγωνιστών της ζωής...


Γράφει: ο δικηγόρος Γιάννης Καλαβρής