MY KTEO

Σάββατο 30 Ιουλίου 2022

Στο ναδίρ η ερωτική επιθυμία των Ελλήνων. Ποιες είναι οι αιτίες, σύμφωνα με νέα έρευνα

 


Πόσο συχνές είναι οι ερωτικές επαφές μας και τι ίσχυε πριν από δύο χρόνια. Τι ποσοστό των Ελλήνων απέχει από το σεξ και πως έχει αλλάξει αυτό στο πέρασμα του χρόνου. Που οφείλονται οι παρατηρούμενες διακυμάνσεις.

Κατακόρυφη μείωση παρουσιάζει την τελευταία διετία η ερωτική επιθυμία ανδρών και γυναικών στη χώρα μας. Οι περισσότεροι περιορίζονται σε σχεδόν μία ερωτική επαφή την εβδομάδα, κατά μέσον όρο, όταν την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2020 ο μέσος όρος των επαφών τους ήταν 2,5 και 3 την εβδομάδα, αντιστοίχως.

 

Αυτό αποκαλύπτει νέα έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 2.000 ενήλικες (ηλικίες 18 έως 64 ετών) απ’ όλη τη χώρα. Όπως αποκαλύπτει η έρευνα, περισσότεροι από τρεις στους δέκα εξ ημών δήλωσαν πως απείχαν εντελώς από το σεξ τον τελευταίο μήνα. Επιπλέον, ακόμα και μεταξύ των νέων είναι ελάχιστοι πλέον όσοι κάνουν σεξ σχεδόν  καθημερινά.

 

Οι ειδικοί συσχετίζουν την κατάσταση αυτή με το έντονο στρες, το άγχος και την ανασφάλεια που προκαλούν οι τρέχουσες συνθήκες. Πρώτα, λένε, ήρθε ο κορωνοϊός και μετά η εισβολή στην Ουκρανία. Ύστερα άρχισαν οι απειλές πολέμου κατά της χώρας μας και πλέον όλ’ αυτά συνυπάρχουν με την αύξηση τιμών σε όλα τα βασικά αγαθά.

 

Τι ισχύει σήμερα

Το κλίμα που έχει δημιουργηθεί είναι ιδιαίτερα αρνητικό όχι μόνο για την ερωτική επιθυμία, αλλά γενικότερα για την ψυχική ευεξία. Οι επιπτώσεις του είναι εμφανείς και στην ενδοοικογενειακή ζωή των ζευγαριών. «Είναι γεγονός ότι οι βιασμοί, η οικογενειακή βία, οι γυναικοκτονίες και οι αυτοκτονίες αυξήθηκαν σημαντικά το τελευταίο διάστημα. Το ίδιο και τα διαζύγια. Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο έρωτας δεν ανθίζει», λέει ο χειρουργός ουρολόγος-ανδρολόγος δρ Χρήστος Φλιάτουρας, επιστημονικός διευθυντής του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών.

 

ερωτική επιθυμία

Οι επιστήμονες του κέντρου παρακολουθούν εδώ και χρόνια την σεξουαλικότητα των κατοίκων της χώρα μας και το πώς επηρεάζεται από τα σημαντικά γεγονότα. Η νεότερη έρευνά τους διεξήχθη τον Μάιο του 2022. Όπως έδειξε, η σεξουαλική συχνότητα έχει μειωθεί σε 1,3 επαφές κατά μέσον όρο την εβδομάδα.

 

Ωστόσο, σημαντικό ποσοστό των ερωτηθέντων (το 36,7%) δήλωσαν ότι απείχαν πλήρως της σεξουαλικής δραστηριότητας τον τελευταίο μήνα. Το 48,3% είπαν πως κάνουν σεξ 1-2 φορές την εβδομάδα και μόνο το 15% είπαν τρεις ή περισσότερες.

 

Εκείνο το καλοκαίρι

Στον αντίποδα, τον Ιούλιο του 2020 μόλις το 12,15% είχαν πει πως δεν έχουν ερωτική επιθυμία και δεν κάνουν σεξ. Το 34,15% είχαν αναφέρει πως έχουν ερωτικές επαφές 1-2 φορές την εβδομάδα. Και το υπόλοιπο 53,7% είχαν πει πως κάνουν σεξ τρεις ή περισσότερες φορές την εβδομάδα.

 

ερωτική επιθυμία

«Με την άρση του lockdown το 2020, οι νέοι κυρίως είχαν αυξήσει πολύ τις ερωτικές επαφές τους», αναφέρει ο χειρουργός ουρολόγος-ανδρολόγος δρ Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου. «Αυτό όμως είχε ως συνέπεια την μετάδοση του ιού και την αύξηση των κρουσμάτων, των θανάτων και την «ασφυξία» των εντατικών. Οι διακυμάνσεις της νοσηρότητας έχουν ως αποτέλεσμα την αστάθεια της ερωτικής ζωής. Ο Proust έλεγε πως ό,τι συμβαίνει στον έρωτα αντικατοπτρίζεται στην πραγματική ζωή, γιατί ο έρωτας είναι η ίδια η ζωή, η επικοινωνία και η επιβίωση του ανθρώπου».

 

Κάθε πέρυσι και καλύτερα

Παρά το καλοκαιρινό ξέσπασμα και τα αισιόδοξα νέα για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά του κορωνοϊού, η ερωτική ζωή των Ελλήνων παρουσίασε πτώση τον χειμώνα του 2020. Αιτία γι’ αυτό ήταν η ψυχική κόπωση που έφεραν τα επαναλαμβανόμενα lockdown και οι περιορισμοί. Ρόλο έπαιξε, βέβαια, και η αβεβαιότητα που προκαλούσαν οι ψευδείς ειδήσεις για τα εμβόλια. Έτσι, η συχνότητα των ερωτικών επαφών τους μειώθηκε:

 

Σε 1,6 φορά κατά μέσον όρο την εβδομάδα το Νοέμβριο 2020

Σε 1,5 φορά κατά μέσον όρο την εβδομάδα τον Ιανουάριο  2021

Εν τούτοις, τα ποιοτικά στοιχεία των ερευνών έδειχναν ότι ακόμα υπήρχε μία γενικότερη αισιοδοξία και εμπιστοσύνη ότι ο μαζικός εμβολιασμός θα μας γλίτωνε από την πανδημία.

 

Αυτό φάνηκε και το καλοκαίρι του 2021, όταν οι ερωτικές επαφές άγγιξαν τις 2 κατά μέσον όρο την εβδομάδα. Είχε όμως ήδη αρχίσει η παγκόσμια οικονομική δυσπραγία λόγω της πανδημίας, που επηρέαζε σημαντικό κομμάτι και του ελληνικού πληθυσμού. Γι’ αυτό και οι ερωτικές επαφές εκείνο το καλοκαίρι, δεν πλησίασαν καν εκείνες του 2020.

 

Σήμερα, η οικονομική κρίση είναι ακόμα εντονότερη και η πανδημία δεν δείχνει σημάδια υποχώρησης. Μοιραία, λοιπόν, έχει πληγεί ακόμα περισσότερο η ερωτική επιθυμία μας, που έχει φτάσει στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων ετών.