MY KTEO

Σάββατο 9 Ιουλίου 2022

Καταψήφισε η Λαϊκή Συσπείρωση το «Σχέδιο δασοπροστασίας Ιόλαος»


Πραγματοποιήθηκε στις 6/7/2022 το Δημοτικό Συμβούλιο και συζητήθηκε ένα ακόμη σχέδιο Πολιτικής Προστασίας με την ονομασία «ΙΟΛΑΟΣ». Στη τοποθέτηση του ο Κώστας Κέκης, επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης τόνισε πως: «Στο δήμο μας η πυρασφάλεια και η δασοπροστασία και κατ’ επέκταση η πυρασφάλεια σε όλη την χώρα θα πρέπει να έχει  την απαιτούμενη σοβαρότητα από όλους. Το σχέδιο εκτάκτων αναγκών εξ αιτίας δασικών πυρκαγιών με την κωδική ονομασίας «ΙΟΛΑΟΣ», κατά την άποψή μας είναι άλλο ένα κυβερνητικό σχέδιο επί χάρτου που αντιγράφεται αβλεπεί, χωρίς καμιά προσπάθεια εξειδίκευσης. Η εύηχη ονομασία τους επιλέγεται σκόπιμα για λόγους εντυπωσιασμού, καθώς στα χαρτιά είναι όλα καλώς καμωμένα, στην πραγματικότητα όμως τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά.

 

Με το σχέδιο «ΙΟΛΑΟΣ» προωθείται η προσπάθεια μεγαλύτερης αποδιάρθρωσης του Πυροσβεστικού Σώματος με την περαιτέρω μείωση της κρατικής χρηματοδότησης και επί της ουσίας το πέρασμα ακόμη περισσότερων αρμοδιοτήτων και υποχρεώσεων στους δήμους.

 

Επίσης, από το σχέδιο «ΙΟΛΑΟΣ» λείπει η απαραίτητη χρηματοδότηση, στη ουσία είναι ένα ανέξοδο άλλοθι των κυβερνήσεων απέναντι στον λαό προκειμένου να μην γίνουν οι απαραίτητες μελέτες για να δημιουργηθούν όλα τα απαιτούμενα έργα και οι κατάλληλες υποδομές για την επαρκή αντιπυρική, αντιπλημμυρική και αντισεισμική προστασία».

 

Ακολουθεί ολόκληρη η τοποθέτηση του Κ. Κέκη:

«Οι καταστροφικές πυρκαγιές και πλημμύρες που αντιμετωπίσαμε πέρσι στην Β. Εύβοια αλλά και όλα αυτά τα χρόνια σε όλη την χώρα, στο Μάτι, στη Μάνδρα, στην Νομό Ηλίας, στο δήμο μας πριν λίγες ημέρες στην πυρκαγιά στο Κρεμαστό που έκαψε 1.500 περίπου στρέμματα αποδεικνύουν διαχρονικά πόσο κούφια είναι τα λόγια των πρωθυπουργών, υπουργών και κυβερνητικών παραγόντων, ότι η πολιτική προστασία είναι προτεραιότητα!!! Ότι η προστασία της ανθρώπινης ζωής, της περιουσίας και του περιβάλλοντος αποτελεί πρώτο μέλημα για τις κυβερνήσεις, το ίδιο και η έγκαιρη πρόληψη και διαχείριση των καταστάσεων που προκαλούν τα έκτακτα φαινόμενα και οι επιπτώσεις της λεγόμενης κλιματικής κρίσης!!!

 

Αυτά τα σχέδια κάθε φορά περιλαμβάνουν αναλυτικά κάθε ενέργεια όλων των εμπλεκόμενων φορέων σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, κωδικοποιούν όλα όσα περιλαμβάνονται στο υφιστάμενο νομικό πλαίσιο. Δεν μπορούν όμως να «εφαρμοστούν» με υπηρεσίες υποστελεχωμένες από προσωπικό και με ανεπαρκή μέσα και υποδομές των κρατικών υπηρεσιών που εμπλέκονται στην πολιτική προστασία!!!.

 

Οι καταστροφές που συμβαίνουν διαχρονικά σε όλη την Ελλάδα, οι ανθρώπινες ζωές που χάνονται και οι κατεστραμμένες περιουσίες, θα επαναλαμβάνονται διαρκώς για να φανερώνουν τραγικά πόσο καταστροφική είναι η αναπτυξιακή πολιτική που εφαρμόζεται, επειδή μοναδικό κριτήριο έχει την αύξηση του κέρδους και γι’ αυτό οδηγεί στις συνεχείς εκπτώσεις των αναγκαίων μέτρων προστασίας του περιβάλλοντος, σε υποχρηματοδότηση των κατάλληλων δομών και σε σχεδιασμό μακριά από τις κοινωνικές ανάγκες. Στη ουσία είναι ένα ανέξοδο άλλοθι των κυβερνήσεων απέναντι στον λαό προκειμένου να μην γίνουν οι απαραίτητες μελέτες για να δημιουργηθούν όλα τα απαιτούμενα έργα και οι κατάλληλες υποδομές για την επαρκή αντιπυρική, αντιπλημμυρική και αντισεισμική προστασία.

 

Επιπλέων, υπάρχει πια πλούσια αρνητική πείρα από τον αντιεπιστημονικό διαχωρισμό της πρόληψης και της καταστολής που την είχαν τα δασαρχεία, με την καταστολή των δασικών πυρκαγιών (δασοπυρόσβεση) να περνά στην πυροσβεστική, την οποία πραγματοποίησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στα μέσα της δεκαετίας του ’90 και τη διατηρούν όλες οι κυβερνήσεις (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ κλπ) από τότε.

 

Το σχέδιο «ΙΟΛΑΟΣ» είναι ένας μηχανισμός ενεργοποίησης όταν πλέον έχει ξεσπάσει μια οποιαδήποτε πυρκαγιά. Για μια ακόμη χρονιά, διαπιστώνεται η απουσία προληπτικών παρεμβάσεων στα δασικά οικοσυστήματα. Στον τομέα αυτόν συνεχίζεται η υποχρηματοδότηση υποστελέχωση των αρμόδιων φορέων με σημείο αναφοράς τη Δασική Υπηρεσία. Ο δήμος μας πηρέ φέτος λιγότερα χρήματα σε σχέση με πέρσι για δράσεις δασοπροστασίας.

 

Επικίνδυνο είναι και όλο το αντιδασικό νομοθετικό πλαίσιο που συνεχώς διευρύνεται με την νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για τον «εκσυγχρονισμό της περιβαλλοντικής νομοθεσίας». Ο Δήμος δεν είναι κατασταλτικός φορέας. Αυτόν τον ρόλο τον έχει το Πυροσβεστικό Σώμα, το οποίο υποβαθμίζεται με το συγκεκριμένο σχέδιο είναι συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης να μεταφέρει αρμοδιότητες στους Δήμους, όπως ήταν πάγιο έτοιμα της ΚΕΔΕ το 2007 και το 2008 να περάσει και η Πυροσβεστική Υπηρεσία στον Δήμο. Έτσι και τώρα ο πρόσφατος Ν. 4937/2022 στο άρθρο 16 που αφορά την κάλυψη λειτουργικών και επιχειρησιακών αναγκών των υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής και του Πυροσβεστικού Σώματος, από τους Ο.Τ.Α. α΄ και β΄ βαθμού.Είμαστε κάθετα αντίθετοι σ’ αυτό. Δεν υπάρχουν ούτε οι υποδομές, ούτε η εκπαίδευση.

 

Βλέπουμε οι πολιτικές αποσάθρωσης και συρρίκνωσης της δασοπροστασίας, οι καταστροφές που δημιουργούνται ακόμη και αν έχουν  «παράπλευρες» ανθρώπινες απώλειες, απλά αξιοποιούνται για να επιταχύνονται οι διαδικασίες παραχώρησης, διαχείρισης, κατοχής και αξιοποίησης δασικών οικοσυστημάτων στο μεγάλο επιχειρηματικό κεφάλαιο και παράλληλα να αποκόβουν από τον κεντρικό σχεδιασμό και την ευθύνη χρηματοδότησης τον τομέα της πυροπροστασίας, με μεταφορά αρμοδιοτήτων σε δήμους, ΜΚΟ, εθελοντές και ιδιώτες και την μεγαλύτερη εμπορευματοποίησή της.

 

Ως Λαϊκή Συσπείρωση επανειλημμένα έχουμε προειδοποιήσει, ότι δεν μπορούν να προστατευτούν τα δάση, οι πόλεις και η λαϊκή περιουσία, χωρίς ριζική αλλαγή πολιτικής. Στο πλαίσιο του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, δεν μπορούν να καλυφθούν βασικές λαϊκές ανάγκες, να προστατευθούν και να διαχειριστούν η γη, το φυσικό περιβάλλον, τα δάση, οι πόλεις, η φυτική και ζωική παραγωγή και γενικά αυτή η τεράστια περιουσία υπέρ του λαού.

 

Θεωρούμε ότι ο λαός της περιοχής οφείλει να απαιτήσει την αντιμετώπιση και τη λύση στα προβλήματα αυτά. Η κατεύθυνση μας πρέπει να είναι η αντίθετη, η ενίσχυση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και σε ότι αφορά εμάς η αναβάθμιση, χρηματοδότηση, εξοπλισμός και στελέχωση του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Αλιβερίου και Πυροσβεστικού Κλιμακίου Κύμης, η στήριξη από τον κρατικό προϋπολογισμό του δασαρχείου, γενικά της Πολιτικής Προστασίας, των αρμόδιων υπηρεσιών των Δήμων και των Περιφερειών. Παράλληλα να καταργηθούν όλοι οι αντι-δασικοί νόμοι, που ψήφισαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, να καταργηθεί στο σύνολο του ο Νόμος 4662/2020. Να εξασφαλισθούν οι προϋποθέσεις για ολοκληρωμένη διαχείριση και προστασία των δασών.

Για τους παραπάνω λόγους Καταψηφίζουμε το σχέδιο Ιόλαος».

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση

 

Κώστας Κέκης

 

Κώστας Καρτελιάς