MY KTEO

Σάββατο 9 Ιουλίου 2022

Προεκλογική περίοδος χωρίς... εκλογές!


Έχουν περάσει δύο εικοσιτετράωρα από τη μέρα που ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης επιχείρησε «να κόψει με το μαχαίρι» το σενάριο των πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο, και άπαντες στη ΝΔ, εξακολουθούν να κινούνται σε άκρως προεκλογικούς ρυθμούς.

Πρώτα απ όλα, ο ίδιος ο κομματικός μηχανισμός, με τα μικτά κλιμάκια υπουργών, τοπικών βουλευτών και στελεχών να περιδιαβαίνουν την Ελλάδα, προκειμένου να μεταλαμπαδεύσουν στους πολίτες το κυβερνητικό έργο.

Χθες, παράλληλα με την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Ροδόπη, γαλάζιο κλιμάκιο υπό τον υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα περιόδευσε στον νομό. Ανάλογες επισκέψεις κυβερνητικών και κομματικών κλιμακίων περιόδευσαν χθες στους νομούς Πιερίας και Φλωρίνης, ενώ βαρύ είναι το πρόγραμμα που έχει εκπονήσει η Πειραιώς για ολόκληρο τον Ιούλιο.

«Ο φόβος φυλάει τα έρημα», παραδέχονται κυβερνητικά και κομματικά στελέχη, τα οποία δείχνουν απροθυμία – παρά το πρωθυπουργικό σήμα – να κόψουν την προεκλογική «φόρα» που απέκτησαν όλο το προηγούμενο διάστημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πολλοί υπουργοί συμμερίζονται την άποψη ότι ο πρωθυπουργός δεν θα πατήσει το κουμπί των εκλογών, αν δεν έχει σοβαρές πιθανότητες να πετύχει αυτοδυναμία ή έστω έναν αξιόπιστο σύμμαχο για τη συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας. Και μέχρι αυτή τη στιγμή, το τοπίο σε σχέση με τις προθέσεις του Ν. Ανδρουλάκη από το ΠΑΣΟΚ, είναι θολό.

Την εκτίμηση αυτή προσυπογράφουν και αρκετοί από τους συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη, παρ ότι κάποιες εξ αυτών, το προηγούμενο διάστημα, εισηγούνταν με ένταση την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Από την άλλη πλευρά, εμφανίζονται προβληματισμένοι, καθώς όπως παρατηρούν, αν καταγράψει κανείς με λεπτομέρεια τις κινήσεις του Μεγάρου Μαξίμου τον τελευταίο μήνα, σε κάποια σημεία, εμφανίζονται κενά λογικής. Γιατί, πχ. διερωτώνται αρκετοί, ο κ. Μητσοτάκης επένδυσε το αμέσως προηγούμενο διάστημα στο αφήγημα της επικίνδυνης τοξικότητα και στη συνέχεια, το προσπέρασε;

Ή γιατί θεωρεί πιο ασφαλή την προσφυγή στις κάλπες την άνοιξη του 2023, όταν το ΔΝΤ, οι διεθνείς οίκοι και γενικότερα οι διεθνείς οικονομικοί αναλυτές προειδοποιούν για βαθιά ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας την επόμενη χρονιά;

Στη βάση αυτού του προβληματισμού, κάποιοι δεν αποκλείουν ακόμα και το - όχι πολύ λογικό, πάντως, σενάριο - να θέλησε ο πρωθυπουργός να κερδίσει χρόνο μέχρι το φθινόπωρο.

Το ενδιαφέρον και πολιτικά δύσκολα διαχειρίσιμο, ωστόσο, είναι ότι και αυτοί που εμφανίζονται πεπεισμένοι ότι η προχθεσινή παρέμβαση του πρωθυπουργού δεν επιδέχεται δεύτερων σκέψεων αλλά και εκείνοι που τις κάνουν (τις δεύτερες σκέψεις), ανεβάζουν προεκλογικές στροφές αντί να φρενάρουν…


ieidiseis.gr