MY KTEO

Κυριακή 31 Ιουλίου 2022

ΑΑΔΕ: Ξεκινούν έλεγχοι στα συμβόλαια ακινήτων


Με ελέγχους και πρόστιμα «απαντά» η ΑΑΔΕ προκειμένου να διαπιστώσει κατά πόσο συμβολαιογράφοι, υποθηκοφύλακες και προϊστάμενοι κτηματολογικών γραφείων προχωρούν σε έλεγχο της απόδοσης του ΕΝΦΙΑ πριν τη σύνταξη ενός συμβολαίου μεταβίβασης ακινήτων. 

Σύμφωνα με απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ,Γ. Πιτσιλή, το 2022 διενεργούνται έλεγχοι γραφείου από τα Τμήματα και Γραφεία Συμμόρφωσης και Σχέσεων με τους Φορολογουμένους των Δημοσίων Οικονομικών Υπηρεσιών (Δ.Ο.Υ.) για τη διαπίστωση της ορθής εφαρμογής της διαδικασίας του άρθρου 54Α του ν. 4174/2013 από συμβολαιογράφους, από υποθηκοφύλακες και από προϊσταμένους των κτηματολογικών γραφείων. 

Μάλιστα, ορίζεται και η φόρμα επιβολής του προστίμου, στους συμβολαιογράφους που θα ελεγχθούν. 

Η διαδικασία προβλέπει ότι: 
  • Απαγορεύεται κάθε υποσχετική ή εκποιητική δικαιοπραξία με την οποία συστήνονται, μεταβάλλονται ή μεταβιβάζονται δικαιώματα επί ακινήτου, αν δεν μνημονεύεται και δεν επισυνάπτεται από το συμβολαιογράφο στο συμβόλαιο που συντάσσει, πιστοποιητικό της Εφορίας με το οποίο πιστοποιείται ότι ο φορολογούμενος έχει κάνει σωστά δηλώσεις ΕΝ.Φ.Ι.Α. και έχει εξοφλήσει ή ρυθμίσει τις ληξιπρόθεσμες δόσεις, για τα τελευταία 5 προηγούμενα έτη.  
  • Οι φύλακες μεταγραφών και οι προϊστάμενοι κτηματολογικών γραφείων υποχρεούνται να αρνηθούν τη μεταγραφή ή την καταχώρηση στα κτηματολογικά βιβλία συμβολαιογραφικού εγγράφου επί ακινήτου, αν δεν μνημονεύεται και δεν επισυνάπτεται το πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ. 
Οι υποθέσεις που θα ελεγχθούν κατατάσσονται και επιλέγονται από τις ελεγκτικές υπηρεσίες, με εφαρμογή συγκεκριμένων κριτηρίων ανάλυσης κινδύνου αλλά δεν δημοσιοποιούνται για να μηχαθεί το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού για τον ελεγκτικό μηχανισμό. 



naftemporiki.gr της Ραλλούς Αλεξοπούλου