MY KTEO

Δευτέρα 11 Ιουλίου 2022

Επικίνδυνη δήλωση Πλεύρη για τους κλειστούς χώρους και τη μετάδοση του κορονοϊού


Συνεχίζεται το κυβερνητικό αλαλούμ όσον αφορά στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, καθώς δεν λένε να λάβουν τέλος οι αντιφατικές δηλώσεις, άλλοτε με την τέταρτη δόση του εμβολίου και τώρα με τη χρήση μάσκας, με τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη να αμφισβητεί ξεκάθαρα την απόδοση του μέτρου στους κλειστούς χώρους.

Συγκεκριμένα, μιλώντας το πρωί της Δευτέρας (11/7) στον Alpha, ο κ. Πλεύρης εμφανίστηκε αντίθετος στην επαναφορά της υποχρεωτικότητας της χρήσης μάσκας σε όλους τους εωστερικούς χώρους, υπογραμμίζοντας ότι «αυτήν τη στιγμή η μετάδοση δεν γίνεται στους κλειστούς χώρους».

«Είμαστε σε ένα κύμα που δείχνει πως μπαίνει προς την κορύφωσή του. Θα παραμείνει σε επίπεδο νόσησης με απλές νοσηλείες» ανέφερε αρχικά ο κ. Πλεύρης.

Στη συνέχεια, πρόσθεσε ότι «υπάρχει σύσταση για τη χρήση μάσκας όπου υπάρχει συνωστισμός. Όμως η μετάδοση δεν γίνεται στους κλειστούς χώρους». Συνέχισε λέγοντας ότι «στη χώρα μας αυτήν την περίοδο οι κλειστοί χώροι είναι περιορισμένοι. Η μετάδοση γίνεται κυρίως στους ανοιχτούς χώρους και στις μικρές ηλικίες που υπάρχει έντονη διασκέδαση. Πρέπει να τηρούνται τα μέτρα. Θα έχουμε πίεση στους απλούς δείκτες και αν χρειαστεί θα γίνουν παρεμβάσεις».

«Υποχρεωτικότητα έχουμε στα ΜΜΜ αστικού τύπου που είναι χώρος μετάδοσης. Όσοι θέλουν μεγαλύτερη ασφάλεια κάνουν χρήση μάσκας», πρόσθεσε ο υπουργός Υγείας.

Μάλιστα, ο ίδιος κατέληξε στις δηλώσεις του αναφέροντας πως όλα τα μέτρα βρίσκονται σε αναστολή μέχρι και το Φθινόπωρο όταν και θα επανεξεταστούν, ωστόσο: «Δεν είμαστε στην πρώτη φάση της πανδημίας, αλλά στη συνύπαρξη με τον ιό. Τα μέτρα πρέπει να είναι αναλογικά τα απολύτως απαραίτητα και όχι οριζόντια».


Ο Θάνος Πλεύρης δεν βλέπει «νόημα» στην επαναφορά της μάσκας και έχει και δύο λόγους για τη θέση του
Παράλληλα, μιλώντας στον ρ/σ Παραπολιτικά, ο υπουργός Υγείας έκανε παρόμοια τοποθέτηση όσον αφορά στη χρήση μάσκας στους κλειστούς χώρους, τονίζοντας ότι «αυτήν τη στιγμή η σύσταση η οποία υπάρχει είναι ότι οπουδήποτε υπάρχει συνωστισμός και ειδικά στους κλειστούς χώρους να χρησιμοποιείται η μάσκα».

«Αυτό το να επανέλθει η μάσκα σε υποχρεωτικότητα -πιστέψτε με- δεν θα έχει κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα για δύο λόγους. Πρώτον ο βασικός τρόπος μετάδοσης πλέον είναι καθαρά οι εξωτερικοί χώροι που διασκεδάζει ο κόσμος. Στη χώρα μας τους θερινούς μήνες κλειστοί χώροι πλην των ΜΜΜ που ούτως ή άλλως είναι υποχρεωτική η χρήση της μάσκας, κλειστοί χώροι που να μεταδίδεται δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή. Η μετάδοση γίνεται καθαρά στους ανοιχτούς χώρους διασκέδασης για αυτόν τον λόγο βλέπουμε ότι και ηλιακά έχει πέσει πολύ ο μέσος όρος των κρουσμάτων. Αντίστοιχα όμως τη σύσταση την έχουμε, οπουδήποτε υπάρχει κλειστός χώρος ή χώρος που έχει έντονο συνωστισμό και ειδικά στις ευάλωτες ομάδες συστήνουμε τη χρήση της μάσκας. Δεν θεωρούμε ότι στην παρούσα συγκυρία όπου κατά βάση η κινητικότητα είναι στους ανοιχτούς χώρους θα είχε νόημα να επαναφέρουμε μέτρα υποχρεωτικότητας. Παραμένουμε στα μέτρα της ισχυρής σύστασης και πραγματικά βλέπω ότι οι πολίτες οι οποίοι αισθάνονται ότι θέλουν να έχουν μια παραπάνω προστασία, τους βλέπουμε όταν υπάρχει συνωστισμός να φοράνε μάσκα. Αλλά να επανέλθουμε στο διοικητικό πρόστιμο, να βγαίνει η αστυνομία, είναι ανεφάρμοστο εκτός από τους χώρους που πρέπει όπως είναι τα ΜΜΜ και γίνεται μια προσπάθεια, μια καμπάνια και από το υπουργείο Μεταφορών για τη χρήση της μάσκας», ανέφερε χαρακτηριστικά.


ieidiseis.gr