MY KTEO

Δευτέρα 4 Ιουλίου 2022

Νέο κύμα ανατιμήσεων έως και τον Σεπτέμβριο – Σε ποια προϊόντα έρχονται αυξήσεις

Νέες ανατιμήσεις έως και τον Σεπτέμβριο. Έρχονται αυξήσεις 10% στις τιμές δεκάδων βασικών προϊόντων και αγαθών ευρείας κατανάλωσης.

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι ανατιμήσεις σε δεκάδες βασικά αγαθά, όπως είναι τα τρόφιμα, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Realnews, και ο Ιούλιος κάνει ποδαρικό με αυξήσεις στις τιμές προϊόντων ευρείας κατανάλωσης, που κατά μέσο όρο ανέρχονται στο 10%.

Πρόκειται για ένα ακόμη κύμα ακρίβειας, το οποίο έρχεται να προστεθεί σε όσα έχουν προηγηθεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν και ξέσπασε η ενεργειακή κρίση.

Ουσιαστικά τους τελευταίους 10 μήνες δεν υπάρχει σχεδόν κανένα προϊόν που να μην έχει ανατιμηθεί, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις οι τιμές τους έχουν αυξηθεί δύο και τρεις φορές μέσα σε διάστημα λίγων μηνών.

Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες της «R», στη νέα λίστα της ακρίβειας περιλαμβάνονται τα εξής προϊόντα: Απορρυπαντικά-καθαριστικά από 8% έως 40%, είδη προσωπικής υγιεινής έως 24%, φυτίνη 20%, χυμός τομάτας 18%, μαρμελάδες 15%, ζυμαρικά 14%, μουστάρδες, κέτσαπ και μαγιονέζες 14%, σαμπουάν, οδοντόκρεμες και αποσμητικά έως 14%, κονσέρβες από 7% έως 14%, νουντλς από 3,5% έως 14%, πατατάκια και ρυζογκοφρέτες από 6% έως 13%, κατεψυγμένα προϊόντα 12%, ψάρια 11%, υγρά σαπούνια χεριών έως 10%, έτοιμες σαλάτες έως 10%, τυριά από 2% έως 10%, κατεψυγμένα ψάρια 8%, εμφιαλωμένο νερό έως 7%, ρύζι 6%, γιαούρτια 5%, σοκολατοειδή και σάλτσες 4%, γάλα, αλεύρι, μπισκότα και φρυγανιές κατά 3%.

Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι πρόκειται για μεμονωμένες ανατιμήσεις, καθώς δεν αφορούν το σύνολο των κατηγοριών. Οι αυξήσεις έχουν ήδη ανακοινωθεί από τις βιομηχανίες τροφίμων και τις εμπορικές επιχειρήσεις στα καταστήματα πώλησης τροφίμων και θα περάσουν σταδιακά στα ράφια, ανάλογα με τα αποθέματα των προϊόντων που έχουν στις αποθήκες τους.

Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, και τις επόμενες ημέρες αναμένεται να αποσταλούν στα καταστήματα λιανικής πώλησης τροφίμων νέοι, ανατιμημένοι τιμοκατάλογοι. Μάλιστα, ήδη προμηθευτής έχει γνωστοποιήσει σε αλυσίδα σούπερ μάρκετ τιμοκατάλογο με αυξήσεις στις τιμές προϊόντων που θα γίνουν αντιληπτές από τους καταναλωτές τον Σεπτέμβριο.

Οπωροκηπευτικά
«Τσιμπημένες» είναι οι τιμές σε ορισμένα οπωροκηπευτικά. Σύμφωνα με τα στατιστικά δελτία τιμών του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας, οι χονδρικές τιμές στα αγγούρια (ζευγάρι) έχουν αυξηθεί σε διάστημα ενός έτους κατά 15 λεπτά του ευρώ, στα κολοκύθια κατά 20 λεπτά, στα ξερά κρεμμύδια κατά 25 λεπτά το κιλό, στις μελιτζάνες φλάσκες κατά 50 λεπτά, στις εγχώριες πατάτες κατά 8 λεπτά και στις ντομάτες κατά 10 λεπτά.

Ανάλογες είναι οι ανατιμήσεις και στις τιμές λιανικής, ενώ για άλλη μία φορά διαπιστώνεται η μεγάλη «ψαλίδα» ανάμεσα στις τιμές χονδρικής και λιανικής. Επίσης, υψηλότερες έως και 1,1 ευρώ το κιλό είναι οι τιμές χονδρικής σε ορισμένα κρέατα.

Τα απολύτως αναγκαία
Οι ανατιμήσεις έχουν οδηγήσει την πλειονότητα των καταναλωτών να περιορίσουν τις αγορές τους στα απολύτως αναγκαία. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της MARC για λογαριασμό του ΑΝΤ1, η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών (85,3%) ανησυχεί για την ακρίβεια και τις ανατιμήσεις, με το ποσοστό τους, μάλιστα, να έχει αυξηθεί σε σχέση με αντίστοιχη έρευνα της συγκεκριμένης εταιρείας που διεξήχθη πριν από περίπου ενάμιση μήνα.

Οι καταναλωτές έχουν περιορίσει τόσο τον όγκο των αγορών όσο και την ποιότητα των προϊόντων που βάζουν καθημερινά στο καλάθι των αγορών τους εξαιτίας της μειωμένης αγοραστικής τους δύναμης. Από την πλευρά τους, στελέχη αλυσίδων σούπερ μάρκετ υποστηρίζουν ότι, εξαιτίας της χαμηλής τους ρευστότητας, αναγκάζονται να προμηθευτούν λιγότερες ποσότητες προϊόντων, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν μεγάλα αποθέματα στις αποθήκες τους έτσι ώστε να διατηρήσουν σταθερές τις τιμές για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η ακρίβεια αποτυπώνεται και στον πληθωρισμό, ο οποίος σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο και, όπως όλα δείχνουν, θα κινηθεί σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα και αυτόν τον μήνα. Σε κάθε περίπτωση, εκτιμάται ότι η ακρίβεια θα συνεχίσει να πλήττει σημαντικά τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς για μεγάλο ακόμη χρονικό διάστημα.

Διαβάστε εδώ κι εδώ ολόκληρο το δημοσίευμα της Realnews



enikos.gr