MY KTEO

Σάββατο 30 Ιουλίου 2022

Αποστόλου: Γιατί αντιστεκόμαστε στις προτάσεις για την εγκατάσταση αιολικών πάρκων στη Σκύρο και στην κεντρική Εύβοια


Τη χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας, απασχόλησαν και η έκφραση γνώμης για την εγκατάσταση 6 αιολικών πάρκων στη Σκύρο και 8 στη κεντρική Εύβοια. Τις διαδικασίες παρακολούθησε και ο Βαγγέλης Αποστόλου, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Εύβοιας και πρώην Υπουργός, που τοποθετούμενος είπε τα εξής :

 

Α. Περίπτωση αιολικών Σκύρου:

 

Η μονή Μεγίστης Λαύρας έχει κι άλλες φορές επιχειρήσει να εγκαταστήσει ανεμογεννήτριες στο νησί.

Το επιχείρησε πρώτη φορά το 2005 με πρόταση για 12 αιολικά πάρκα με 111 ανεμογεννήτριες, συνολικής ισχύος 333 MW. Η περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας μπροστά στις αντιδράσεις των πολιτών και όλων των φορέων του νησιού απέρριψε τη σχετική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Η δεύτερη απόπειρα έγινε το 2020, όταν η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) αποδέχτηκε τη πρόταση επικαιροποίησης της επένδυσης, ως προς τον αριθμό και το μέγεθος των ανεμογεννητριών, διατηρώντας όμως τη συνολική ισχύ των 333 MW, η οποία βεβαίως απορρίφθηκε από το ΣτΕ.

Η Τρίτη είναι η τωρινή πρόταση, που είναι ακόμη σε διαβούλευση και με την οποία η διάδοχος εταιρεία ΑΙΟΛΙΚΗ ΝΟΤΙΟΥ ΣΚΥΡΟΥ Α.Ε έχει αιτηθεί την υπαγωγή της κατασκευής γιγαντιαίου αιολικού πάρκου 300 ΜW στη θέση Κόχυλας του Δήμου Σκύρου.

 

Είμαστε αντίθετοι με αυτή την επενδυτική αίτηση γιατί

1) δεν είναι σύμφωνη με την Υπουργική Απόφαση του 2017 του ΥΠΕΝ, αλλά και την  1690/2020 απόφαση του ΣτΕ, που απαγορεύουν την εγκατάσταση και λειτουργία αιολικών σταθμών στη Σκύρο, μέχρι την έκδοση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος που θα καθορίζει τους όρους προστασίας της περιοχής, της οικολογικής ακεραιότητας και βιοποικιλότητας της Σκύρου,

2) δεν είναι σύμφωνη με το πνεύμα και το γράμμα του νόμου περί στρατηγικών επενδύσεων, όπως είπε και ο νομικός εκπρόσωπος του Δήμου καθώς έρχεται σε αντίθεση τόσο με τον ίδιο τον ορισμό (άρθρο 2), όσο και με τα άρθρα 3 και 4 του Ν.4864/2021,

3) προβλέπει την εγκατάσταση αιολικών πάρκων σε περιοχές που ήδη αποτελούν   εκτάσεις περιβαλλοντικής προστασίας και

4) όλη η τοπική κοινωνία είναι αντίθετη και στη νέα πρόταση.

 

Το περιφερειακό Συμβούλιο θα προχωρήσει όπως φάνηκε από τη συζήτηση σε αρνητική γνωμοδότηση. Μπορεί βέβαια η Κυβέρνηση να αγνοήσει την γνωμοδότησή σας. Το έκανε ήδη με την επένδυση στο Νημποριό Στύρων για την οποία συνεχίζεται η αντίδραση με προσφυγή στο ΣτΕ.

Μένει στο Περιφερειακό Συμβούλιο να υπηρετήσει αυτή την απόφαση και την επόμενη ημέρα.

 

Β. Περίπτωση κεντρικής Εύβοιας:

Υπάρχουν κι άλλοι λόγοι εκτός αυτών της Σκύρου για τους οποίους αντιστεκόμαστε στην εγκατάσταση των 8 αιολικών πάρκων στην κεντρική Εύβοια

 

Είμαστε αντίθετοι

-γιατί πολλές από τις εκτάσεις που έχουν χωροθετηθεί για την επένδυση αποτελούν ήδη περιοχές απολύτου προστασίας και ΝΑΤΟΥΡΑ,

-γιατί ήδη στην ευρύτερη περιοχή εγκατάστασης των προτεινόμενων αιολικών πάρκων υπάρχουν ήδη ανεμογεννήτριες, που έχουν καλύψει τον υποτιθέμενο στόχο εγκατεστημένης ισχύος ,ήδη από το 2013,

-γιατί η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έχει καλύψει κατά 7 φορές τις ανάγκες της χώρας μας σε ΑΠΕ, ενώ την ίδια στιγμή με τις χθεσινές νομοθετικές ρυθμίσεις, δεν αφήνει τίποτα αλώβητο, αφού έχει απλοποιηθεί τόσο η αδειοδότηση των ΑΠΕ, μέχρι του σημείου να υιοθετούνται ακόμη και εργασίες χωρίς Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων.

-γιατί μέχρι να ολοκληρωθούν το νέο Ειδικό Χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ και οι Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες για τις προστατευόμενες περιοχές δεν επιτρεπόταν η έκδοση νέων αδειοδοτήσεων.

-γιατί η Εύβοια και ειδικά οι συγκεκριμένες περιοχές έχουν υπερκαλύψει τη συμμετοχή τους στον εθνικό στόχο για ΑΠΕ.

Είμαστε αντίθετοι τέλος, γιατί στηρίζουμε όλους τους φορείς και τους κατοίκους της περιοχής που αντιστέκονται στην εγκατάσταση των συγκεκριμένων αιολικών πάρκων.

 

Το περιφερειακό σας Συμβούλιο με την τοποθέτηση του αρμόδιου αντιπεριφερειάρχη έχει προτείνει την απόρριψη της πρότασης.

Μένει να την υπηρετήσει και την επόμενη ημέρα.»