MY KTEO

Τρίτη 19 Ιουλίου 2022

Θανάσης Ζεμπίλης: Να ενισχυθεί το Περιφερειακό Ιατρείο της Ν. Αρτάκης - Ερώτηση σε Θάνο Πλεύρη


Τη σύσταση δύο επιπλέον θέσεων ιατρών στο Περιφερειακό Ιατρείο Νέας Αρτάκης ζητάει ο Θανάσης Ζεμπίλης με Ερώτησή του προς τον αρμόδιο Υπουργό Υγείας κ. Θάνο Πλεύρη. Ειδικότερα, με την αρ. πρωτ.: 6489/19-07-2022 Ερώτησή του, ο Βουλευτής Ευβοίας αναφέρει τα εξής:  
 
«Η Νέα Αρτάκη είναι η δεύτερη μακράν μεγαλύτερη σε πληθυσμό πόλη της Εύβοιας, μετά τη Χαλκίδα, με πληθυσμό περίπου 10.000 κατοίκους. Πρόκειται δε για έναν κοντινό και ελκυστικό προορισμό προς την Αττική, με αποτέλεσμα να δέχεται μεγάλο αριθμό  επισκεπτών καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.  
 
Οι ανάγκες της περιοχής σε πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας καλύπτονται ως επί το πλείστον από το Περιφερειακό Ιατρείο, το οποίο λειτουργεί με έναν μόλις ιατρό. Ο συγκεκριμένος ιατρός μία φορά σε εβδομαδιαία βάση επισκέπτεται και το ιατρείο Βατώντα, με αποτέλεσμα ο όγκος εργασίας να αυξάνεται. Λόγω της δυσαναλογίας μεταξύ μεγέθους του πληθυσμού και ιατρικού προσωπικού δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα λειτουργίας, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται μεγάλες ουρές, ταλαιπωρία και δυσαρέσκεια στους πολίτες, που περιμένουν αρκετές ώρες σε αναμονή προκειμένου να εξυπηρετηθούν.  
 
Με βάση δε το πληθυσμιακό κριτήριο, είναι εξαιρετικά αντιπαραγωγική η αναλογία 1 ιατρού ανά 10.000 κατοίκους. Όσο καλή θέληση και αν υπάρχει, ένας άνθρωπος είναι αδύνατο να εξυπηρετήσει μία πόλη 10.000 κατοίκων, ιδιαίτερα και με τον θεσμό του οικογενειακού ιατρού.  
 
Στο πλαίσιο του νέου υγειονομικού χάρτη της χώρας, η ενίσχυση του Περιφερειακού Ιατρείου Νέας Αρτάκης με δύο επιπλέον ιατρούς κρίνεται αναγκαία υπό της παρούσες συνθήκες. Κάτι τέτοιο θα διασφάλιζε την εύρυθμη λειτουργία του Περιφερειακού Ιατρείου και θα βοηθούσε στην αποσυμφόρηση της κατάστασης που παρατηρείται σήμερα.   
    
Βάσει των ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υπουργός Υγείας:    
 
Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να ενισχυθεί το Περιφερειακό Ιατρείο Νέας Αρτάκης με δύο επιπλέον ιατρούς;».