MY KTEO

Κυριακή 17 Ιουλίου 2022

Τοξική θετικότητα: Όταν η αισιόδοξη σκέψη μετατρέπεται σε καταστροφή


Πολλές φορές, οι άνθρωποι δε δεχόμαστε την ύπαρξη κάποιων αρνητικών συναισθημάτων και προσπαθούμε να δούμε μόνο τη θετική τους πλευρά. Υπάρχει όμως διαφορά στον άνθρωπο που βλέπει θετικά τα πράγματα στη ζωή με εκείνον που προσποιείται ότι όλα είναι καλά.

Αυτό περιγράφεται με τον όρο τοξική θετικότητα.

Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, ο άνθρωπος με τοξική θετικότητα, είναι εκείνος ο οποίος βλέπει όλες τις καταστάσεις στη ζωή του θετικά, κυρίως αυτές που είναι βαθιά τραγικές και καταστροφικές.

Αυτή λοιπόν η υπεραισιοδοξία που δημιουργείται σε ένα άτομο, μπορεί να το κάνει να φαίνεται συνέχεια χαρούμενο παρουσιάζοντας τα πάντα ως θετικά. Στη πραγματικότητα, βρίσκεται σε μία διαρκή μάχη με τον εαυτό του και προσπαθεί να πείσει τους άλλους ότι είναι καλά.

Μπορεί λοιπόν, ένα άτομο να καταφέρει να μειώσει τη θλίψη και να προσποιείται ότι είναι χαρούμενο, ακόμη και όταν δυσκολεύεται, όμως πέφτει σε μία κατάσταση άρνησης. Ο άνθρωπος έχει ανάγκη να εκφράζεται, γιατί κάποιες φορές μπορεί να νιώθει ζήλεια, θυμό, αγανάκτηση.. συναισθήματα τα οποία είναι αρνητικά, αλλά είναι αληθινά, γιατί τα βιώνει εκείνη τη στιγμή που τα ζει. Με το να μη δέχεται κάποιος όλα αυτά τα αρνητικά συναισθήματα στη ζωή του, στην ουσία αρνείται την εγκυρότητα μιας γνήσιας ανθρώπινης εμπειρίας.

Κάποιο άτομο που πιστεύει ότι πρέπει να είναι μόνο θετικό, μπορεί να αγνοήσει πολύ σοβαρά προβλήματα ή να μην αντιμετωπίσει υποκείμενα ζητήματα ψυχικής υγείας. 

Μερικά παραδείγματα τοξικής θετικότητας:
1. Λένε σε έναν γονέα του οποίου το παιδί πέθανε να είναι χαρούμενος γιατί τουλάχιστον πρόλαβε κι έκανε παιδιά
2. Συχνά λέγεται η έκφραση μετά από κάποιο καταστροφικό γεγονός: «όλα συμβαίνουν για κάποιο λόγο»
3. Παροτρύνουν κάποιον να επικεντρωθεί στις θετικές πτυχές μιας καταστροφικής απώλειας
4. Λένε σε κάποιον να ξεπεράσει τη θλίψη ή τον πόνο του και να επικεντρωθεί στα καλά πράγματα στη ζωή του

Είναι σημαντικό να αναγνωρίζουμε τα αρνητικά συναισθήματα που βιώνουμε, καθώς είναι κάτι απολύτως φυσιολογικό. Αντί λοιπόν να προσπαθούμε να τα αγνοήσουμε, είναι καλύτερο να τα ονοματίζουμε και να προσπαθούμε να αναζητάμε υποστήριξη σε έμπιστα άτομα και να μιλάμε για οτιδήποτε αρνητικό βιώνουμε στη ζωή μας. 

Ένα άτομο μπορεί να αποφύγει την επιβολή τοξικής θετικότητας στους άλλους με το να ενθαρρύνει τους ανθρώπους να μιλήσουν ανοιχτά για τα συναισθήματά τους και γενικότερα να νιώθει πιο άνετα με τα αρνητικά συναισθήματα, καθώς είναι κάτι που μπορεί να έχουμε νιώσει όλοι κάποια στιγμή.

Αν λοιπόν νιώθετε ότι βιώνετε μία κατάσταση τοξικής θετικότητας, είναι καιρός να αλλάξετε τον τρόπο που αντιμετωπίζετε τα πράγματα. Αντί να ασκείτε τοξική θετικότητα, στοχεύστε στην ισορροπία και την αποδοχή τόσο των καλών όσο και των κακών συναισθημάτων. Η ζωή δεν είναι μονότονη και δεν γίνεται να βιώνουμε μόνο θετικές καταστάσεις. Πρέπει να αποδεχόμαστε και τα αρνητικά για να μπορούμε να έχουμε μία ισορροπία.  Το να είμαι υγιείς άνθρωποι προϋποθέτει την επίγνωση του εαυτού μας.


govastileto.gr