MY KTEO

Δευτέρα 25 Ιουλίου 2022

Πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά η αναπαράσταση της ιστορικής μάχης των Βρυσακίων

Το Σάββατο 23 Ιουλίου 2022, το βράδυ, στη θέση «Βρυσάκια» του Δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων, πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά η αναπαράσταση της ιστορικής μάχης των Βρυσακίων από τη

ΔΗΚΑΔΙΜΕ και τον Δήμο Διρφύων-Μεσσαπίων, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.




Στην εκδήλωση, παρευρέθηκαν αντιπροσωπείες πολιτιστικών συλλόγων από όλο τον Δήμο Διρφύων-Μεσσαπίων, το νησί της Εύβοιας, αλλά και από ολόκληρη την Ελλάδα. Ανάμεσά τους η συγκινητική παρουσία του συλλόγου «Ελληνομνημόνων» Καλαμάτας, των Συρρακιωτών Ιωαννίνων και του πολιτιστικού συλλόγου Ενορίας Eυρυτάνων Αγίων «ο Μάρκος Μπότσαρης». Την παρέλαση συλλόγων που τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση, συνόδευσε η Φιλαρμονική του Δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων. Ακολούθησε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των ηρώων μέσα σε μια συγκινητική ατμόσφαιρα. Στη συνέχεια εκτυλίχθηκε το δρώμενο από ερασιτέχνες ηθοποιούς-εθελοντές του Δήμου- μέλη πολιτιστικών συλλόγων.

Ρίγη συγκίνησης κατέκλυσαν το πλήθος του κόσμου που παρακολούθησε την εκδήλωση, η οποία διαδραματίστηκε στο σημείο της ιστορικής «Μάχης των Βρυσακίων». Ξεδιπλώθηκε όλη η ιστορική μάχη, με την άφιξη του οπλαρχηγού Αγγελή Γοβιού και των πρωτοπαλίκαρών του, όπως επίσης και τις αντιδράσεις του αρχηγού του στρατεύματος των Τούρκων Ομέρ Βρυώνη. Η μάχη των Βρυσακίων που είχε γίνει στις 15 Ιουλίου του 1821, έμελλε να αποτέλεσει μια καταλυτική νίκη εναντίον των Τούρκων στην προσπάθεια για την απελευθέρωση της Εύβοιας από τον Τουρκικό ζυγό. Η μάχη κράτησε επτά ώρες και ο Ομέρ Βρυώνης διέταξε υποχώρηση των στρατευμάτων του προς Χαλκίδα, η οποία κατέληξε σε φυγή των Τούρκων.

Η προσέλευση του κόσμου ήταν συγκινητική. Την παράσταση παρακολούθησαν πλήθος επισήμων, ανάμεσά τους ο Αντιπεριφερειάρχης Γεώργιος Κελαϊδίτης, ο βουλευτής της Ν.Δ. Θανάσης Ζεμπίλης, πλήθος αντιδημάρχων και συμβούλων, τα μέλη της επιστημονικής και πολιτιστικής επιτροπής του Δήμου. Την εκδήλωση χαιρέτισε σε ζωντανή σύνδεση ο δήμαρχος Διρφύων-Μεσσαπίων Γιώργος Ψαθάς ο οποίος λόγω covid δεν μπόρεσε να είναι παρών . Την εκδήλωση άνοιξε η κα Ηλιάνα Καραδόντα μέλος της πολιτιστικής επιτροπής του Δήμου Διρφύων- Μεσσαπίων και την παρουσίαση της εκδήλωσης έκανε η Πρόεδρος της ΔΗΚΑΔΙΜΕ κ. Ευαγγελία Μύταλα-Τζεράνη, η οποία ευχαρίστησε με θέρμη τους ερασιτέχνες ηθοποιούς, την επιστημονική επιτροπή του Δήμου, όλους τους συλλόγους, τους εθελοντές και τους χορηγούς της εκδήλωσης.