MY KTEO

Κυριακή 31 Ιουλίου 2022

Γιατί "έκαψε" τις συζητήσεις για ανασχηματισμό ο Κ. Μητσοτάκης - Ο σχεδιασμός


"Εγώ σας τα έχω πει, αλλά δεν με ακούτε. Ούτε εκλογές θα γίνουν ούτε ανασχηματισμός. Φύγετε για διακοπές άνετα. Έχουμε εννέα μήνες μέχρι τις εκλογές. Τι ανασχηματισμό; Δεν προλαβαίνει κάποιος να μάθει το χαρτοφυλάκιό του. Επίσης, υπάρχουν πολλές δεσμευτικές υποχρεώσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης".

Έχοντας ολοκληρώσει έναν μεγάλο κύκλο περιοδειών στην περιφέρεια, με σταθμούς όπως η Κομοτηνή, η Πρέβεζα και η Ηγουμενίτσα, ο πρωθυπουργός ανήμερα της δεξίωσης για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου, έκλεισε κάθε... χαραμάδα στη σεναριολογία για πρόωρη προσφυγή σε εθνικές κάλπες ή ανασχηματισμό. Με τους υπουργούς να έχουν λάβει ήδη σαφείς κατευθύνσεις για την επιτάχυνση των ανά τομέα μεταρρυθμίσεων, το Μέγαρο Μαξίμου εισέρχεται στο τέταρτο έτος της διακυβέρνησης, με το πρώτο μεγάλο ορόσημο να ανοίγεται στον ορίζοντα. Και αυτό σχετίζεται με τη διήμερη παρουσία του κ. Μητσοτάκη στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, οι στρατηγικές πτυχές της οποίας θα αρχίσουν να λαμβάνουν... σάρκα και οστά αμέσως μετά το τριήμερο του Δεκαπενταύγουστου. 

Πέραν της ΔΕΘ, τα επόμενα μεγάλα στοιχήματα έχουν τοποθετηθεί στην ατζέντα. Μετά το στοίχημα που κερδήθηκε και σχετίζεται με την έξοδο της χώρας από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας, σειρά λαμβάνει η απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας μέσα στους πρώτους μήνες του 2023. Η προσέλκυση νέων επενδύσεων, η δημιουργία θέσεων εργασίας, η στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων μπροστά στις αλλεπάλληλες κρίσεις, αλλά και η απορρόφηση των διαθέσιμων πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης βρίσκονται στην προμετωπίδα των σχεδιασμών, με την κυβέρνηση να έχει μπροστά της έναν ωφέλιμο πολιτικό χρόνο τουλάχιστον εννέα μηνών για να προωθήσει τα επόμενα βήματα του έργου της. 

Το "όχι" στις αλλαγές
Η επιλογή του πρωθυπουργού να... κάψει τις συζητήσεις περί αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα (που η αλήθεια είναι ότι είχαν πυκνώσει κυρίως μετά την ξεκάθαρη τοποθέτησή του για την ολοκλήρωση της τετραετίας) σχετίζεται, σε μεγάλο βαθμό, με αυτό που ανέφερε στη συζήτηση με δημοσιογράφους στο Προεδρικό Μέγαρο. Και η φράση-κλειδί είναι το χρονικό πλαίσιο. 

Σε ένα ενδεχόμενο... ανακάτεμα της τράπουλας, οι νέοι υπουργοί και οι υφυπουργοί θα χρειάζονταν τουλάχιστον δύο με τρεις μήνες προκειμένου να ενημερωθούν για το σύνολο των θεμάτων του χαρτοφυλακίου τους. Και αυτό θα έθετε, σε κάθε περίπτωση, αναχώματα στην παραγωγή έργου. Πέραν του πιο πάνω δεδομένου, οι αλλαγές, λίγους μήνες πριν από τις, κατά τα φαινόμενα, διπλές κάλπες του 2023, θα προκαλούσαν αναταράξεις στο εσωτερικό της κυβερνητικής παράταξης, σε μια περίοδο πολλαπλών εσωτερικών και εξωτερικών προκλήσεων, που απαιτεί τον μέγιστο δυνατό συντονισμό και τη μέγιστη δυνατή συσπείρωση. Με τη συγκεκριμένη απόφαση, λοιπόν, ο πρωθυπουργός κρατάει στο φουλ τις κυβερνητικές μηχανές και εκπέμπει ισχυρό σήμα συνέχισης της μεταρρυθμιστικής στρατηγικής στον δρόμο προς την εκλογική αναμέτρηση. 

Το... ανοιχτό παράθυρο
"Είμαστε εστιασμένοι στην ολοκλήρωση του έργου μας. Βρισκόμαστε στο τέταρτο έτος της θητείας μας, έχουμε να αντιμετωπίσουμε πολλές δυσκολίες για ολόκληρη την κοινωνία, έχουμε πυκνή ατζέντα και η εντολή του πρωθυπουργού είναι να έχουμε στραμμένο το βλέμμα στην εφαρμογή των κυβερνητικών δεσμεύσεων", σχολιάζουν στελέχη. Δεδομένο πρώτο: Οι μέχρι τώρα κινήσεις Μητσοτάκη στο... παζλ των αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα έχουν δείξει, καθαρά, ότι ο πρωθυπουργός δεν είναι της λογικής των μεγάλων παρεμβάσεων, καθώς η βασική ομάδα παραμένει ίδια. Δεδομένο δεύτερο: Σε αυτά τα τρία χρόνια της "γαλάζιας" διακυβέρνησης έχει γίνει σε άπαντες φανερό ότι οι όποιες αποφάσεις όσον αφορά την εικόνα του υπουργικού κορμού έχουν στο... DNA τους τη λογική των διορθώσεων σε τομείς όπου παρατηρούνται καθυστερήσεις. Μπορεί κάποιος να αποκλείσει, λοιπόν, ακόμα έναν κύκλο στοχευμένων παρεμβάσεων μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα; Η απάντηση, σύμφωνα με παράγοντες, είναι "όχι". 

Ο "πολιτικός μαραθώνιος"
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, πάντως, παρουσιάζει ακόμα μία αποστροφή του πρωθυπουργού, στο πλαίσιο της συζήτησης που είχε με τους δημοσιογράφους στη δεξίωση για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. 

"Εμείς θα συνεχίσουμε τις περιοδείες μας. Θα φανεί ποιος έχει την καλύτερη πολιτική φυσική κατάσταση. Ποιος αντέχει τον πολιτικό μαραθώνιο", σημείωσε. Η επιλογή του κ. Μητσοτάκη να... πατήσει γκάζι εννέα μηνών, προκειμένου η κυβέρνηση να φτάσει μέχρι την εθνική κάλπη με τη μέγιστη παραγωγή έργου, είναι εμφανής. Ανάλογα εμφανής είναι και η πρόθεσή του να διαγράψει αλλεπάλληλους κύκλους περιοδειών σε Αττική και περιφέρεια, με στόχο την επαφή με τους πολίτες, αλλά και την επικοινωνία της μέχρι σήμερα μεταρρυθμιστικής ατζέντας. Στο πλαίσιο αυτό, νέες πρωθυπουργικές επισκέψεις βρίσκονται στα... σκαριά (ο κ. Μητσοτάκης θα βρεθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, την Τρίτη στην Κεφαλονιά), με το... τέμπο να ανεβαίνει σε ρυθμό μετά τον Δεκαπενταύγουστο, όσο πλησιάζει το διήμερο της Διεθνούς Έκθεσης, αλλά και αμέσως μετά το... πολιτικο-οικονομικό ραντεβού της Θεσσαλονίκης. 

Την ίδια στιγμή, "γαλάζια" στελέχη θέτουν στο... μικροσκόπιό τους τις κινήσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, σχολιάζοντας ότι ο κ. Ανδρουλάκης έχει αποφασίσει να γίνει "παρακολούθημα του ΣΥΡΙΖΑ", παρά το γεγονός ότι η κυβερνητική πολιτική βρίσκει υψηλή απήχηση ακόμα και σε ψηφοφόρους της Χαριλάου Τρικούπη. 

"Υπάρχουν χαρακτηριστικά περιστατικά που επιβεβαιώνουν την επιλογή αυτή του κ. Ανδρουλάκη. Όπως η διαφαινόμενη άρνησή του να συναινέσει στην επιλογή της κυρίας Χριστοφιλοπούλου για επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Όπως οι ασυνήθιστα υψηλοί τόνοι που χρησιμοποιεί το ΠΑΣΟΚ στην κριτική του για τις πυρκαγιές, με αποκορύφωμα ανάρτηση του υπευθύνου τομέα Περιβάλλοντος. Όπως η στάση στην πρόταση του κ. Τσίπρα για το Ταμείο Ανάκαμψης. Όλα αυτά δείχνουν πως κοινός παρονομαστής της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Ανδρουλάκη είναι ότι δεν έχουν να κάνουν ουσιαστική αντιπολιτευτική κριτική ή να εισφέρουν λύσεις εφαρμόσιμες, πραγματικές, αλλά και ρεαλιστικές μέσα σε αυτό το σκηνικό των κρίσεων... Εμείς συνεχίζουμε την πολιτική μας και πιστεύουμε στην ανάγκη σταθερών και αυτοδύναμων κυβερνήσεων", σχολιάζουν στελέχη, με το βλέμμα στην πολιτική αστάθεια σε ευρωπαϊκό επίπεδο, που έχει ως τελευταίο παράδειγμα την κρίση στην Ιταλία. 

 
capital.gr