MY KTEO

Τρίτη 5 Ιουλίου 2022

Προ των πυλών οι αυξήσεις στις συντάξεις: Ποιοι ωφελούνται


Μετά την απόφαση του ΣτΕ που δικαιώνει 350.000 συνταξιούχους που στράφηκαν στη δικαιοσύνη για περικοπές σε δώρα και επικουρικές, αλλά έστειλε στον κουβά όσους δεν είχα προσφύγει, τα στελέχη του Υπουργείου Εργασίας έχουν ανοίξει για τα καλά τη συζήτηση για αυξήσεις στις συντάξεις από τη νέα χρονιά.

Σύμφωνα με το νόμο Κατρούγκαλου και με τροπολογία του 2017, το συνολικό ποσό της σύνταξης που καταβάλλεται αυξάνεται από την 1.1.2023 κατ’ έτος, με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών καιΕργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Η αύξηση θα γίνεται με βάση συντελεστή που διαμορφώνεται κατά 50% από τη μεταβολή του ΑΕΠ και κατά 50% από τη μεταβολή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του προηγούμενου έτους και δεν υπερβαίνει την ετήσια μεταβολή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή. Όπως επιβεβαίωσε ο Κωστής Χατζηδάκης σε συνέντευξη του μέσα στο Σαββατοκύριακο, το ποσοστό της αύξησης θα είναι ίσο με το μισό του αθροίσματος πληθωρισμού και ανάπτυξης,. Αυτό σημαίνει πάνω από 5% με τα έως τώρα δεδομένα.

Βέβαια, η όποια αύξηση δεν θα είναι πραγματική για όλους καθώς για πολλούς θα είναι λογιστική, λόγω της προσωπικής διαφοράς. Ο Κωστής Χατζηδάκης βέβαια δεν έκλεισε τελείως το ενδεχόμενο κάποιας διορθωτικής παρέμβασης ώστε να δει και αυτή η κατηγορία συνταξιούχων πραγματικές αυξήσεις. Το σίγουρο ότι τις όποιες αυξήσεις θα τις δουν πρώτοι οι χαμηλοσυνταξιούχοι. Παρόλα αυτά, εάν η ελληνική οικονομία μπει σε συνεχόμενη τροχιά ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια, οι πραγματικές αυξήσεις στο σύνολο των συνταξιούχων δεν είναι μακριά.

Ωστόσο, παρά τις όποιες μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει στο ασφαλιστικό σύστημα, το δημογραφικό πρόβλημα συνεχίζει να πιέζει ασφυκτικά το ασφαλιστικό σύστημα. Είναι γεγονός ότι η δημογραφική γήρανση αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο για το ασφαλιστικό σύστημα των περισσότερων δυτικών οικονομιών -τουλάχιστον αυτών που βασίζονται κυρίως σε διανεμητικά συστήματα.