MY KTEO

Δευτέρα 4 Ιουλίου 2022

Αποζημίωση σε περίπτωση αδικαιολόγητης καθυστέρησης εκδίκασης υπόθεσης


Γράφει ο Αλέξανδρος Κουρούπης,

Δικηγόρος ΔΣΧ, LLM φορολογικό δίκαιο

Με πρόσφατη απόφασή του το Συμβούλιο της Επικρατείας έκανε εν μέρει δεκτή αίτηση πολίτη, με την

οποία ζητήθηκε χρηματικό ποσό ως αποζημίωση για την ηθική βλάβη που υπέστη από την υπέρβαση της εύλογης διάρκειας αρχικής δίκης στην οποία συμμετείχε ως διάδικος. Η εν λόγω αίτηση βασίζεται στα άρθρα 53 και επόμενα του ν. 4055/2012, ο οποίος θεσπίστηκε προς συμμόρφωση της εσωτερικής νομοθεσίας με το άρθρο 13 της ΕΣΔΑ περί εγγυήσεων ύπαρξης στο εκάστοτε εθνικό δίκαιο ενδίκου βοηθήματος, που εξασφαλίζει στον ενδιαφερόμενο την πραγματική άσκηση των δικαιωμάτων του, όπως καθιερώνονται στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Ως εκ τούτου, προβλέπει δικαίωμα δίκαιης ικανοποίησης σε περίπτωση αδικαιολόγητης καθυστέρησης εκδίκασης υπόθεσης ενώπιον όλων των διοικητικών δικαστηρίων.

Στην εξεταζόμενη περίπτωση, η επικαλούμενη δίκη είχε ως αφετηρία την άσκηση αιτήσεως αναιρέσεως από τον αιτούντα τον Μάιο του 2007 και περατώθηκε με τη δημοσίευση της οικείας αποφάσεως από το Συμβούλιο της Επικρατείας το έτος 2019, ήτοι κάτι περισσότερο από 12 έτη. Το δικαστήριο μεταξύ άλλων έλαβε υπόψη αν ο αιτών διάδικος συνέβαλε υπαιτίως στην καθυστέρηση ολοκλήρωσης της διαδικασίας επιδεικνύοντας παρελκυστική συμπεριφορά με αιτήματα αναβολών, το βαθμό περιπλοκότητας της υπόθεσης και την ύπαρξη ή μη προηγούμενης νομολογίας του ΣτΕ που θα καθιστούσε ευκρινέστερη τη διαδικασία εκδόσεως της σχετικής αποφάσεως. Ακόμη, συνυπολόγισε το μέγεθος του διακυβεύματος της υπόθεσης για τον αιτούντα σε συνάρτηση με την οικονομική του κατάσταση, την επιρροή της καθυστέρησης στο επίπεδο διαβίωσής του και την κατάσταση της υγείας του.

Κατόπιν όλων των ανωτέρω, το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε ότι η διάρκεια της εξεταζόμενης δίκης δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις της «εύλογης διάρκειας» που θέτουν ο ν. 4055/2012 και η ΕΣΔΑ, έκανε εν μέρει δεκτή την υπό κρίση αίτηση και προέβη στην επιδίκαση αποζημιώσεως υπέρ του αιτούντος προς αποκατάσταση της ηθικής βλάβης που υπέστη από την αδικαιολόγητη αβεβαιότητα και την αγωνία του για την έκβαση της αρχικής υποθέσεως.